Home Actueel Europa en regio ondersteunen innovaties in Overijssel en Gelderland

10 juni 2020

Europa en regio ondersteunen innovaties in Overijssel en Gelderland

Vijf innovatieve projecten (waarvan twee met participatie van Health Valley partners) in Oost-Nederland krijgen een subsidie van het Europese programma OP-Oost 2014-2020. De regeling OP-Oost is een samenwerking tussen de provincies Overijssel, Gelderland en de Europese Unie, bedoeld om de regionale economie te versterken. Innovatie leidt tot nieuwe producten, slimmere productieprocessen en nieuwe verdienmodellen. In totaal wordt aan de vijf gehonoreerde projecten 5,7 miljoen euro subsidie verstrekt, dat leidt tot een totale investering van 13,7 miljoen euro.

De twee gehonoreerde projecten zijn:

Microcarriers voor de kweek van gespecialiseerde stamcellen
Het project ‘Geavanceerde Microcarrier voor kweek van induced Pluripotent Stem Cells’ ontwikkelt een nieuw type microcarrier dat geschikt is voor de kweek van gespecialiseerde stamcellen (induced Pluripotent Stem Cells). Bij veel ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes, Alzheimer en Parkinson bieden stamcellen uitkomst. Stamcellen kunnen zichzelf vermenigvuldigen en omgezet worden in gespecialiseerde celtypes. Deze celtypes kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor het screenen van nieuwe geneesmiddelen voor deze ziektes. Het consortium bestaat uit: IamFluidics (Enschede), Scinus Cell expansion (Utrecht), River Biomedics (Enschede) en Universiteit Twente (Enschede). Zij ontvangen een subsidiebedrag van € 1.053.706. De totale kosten bedragen € 2.422.216.

Beweging en balans in de fysiotherapie
Het project INSTANTane ontwikkelt en test een meetinstrument voor de revalidatie na een knieoperatie. Met dit instrument worden bewegingen van revaliderende patiënten gemeten. Deze bewegingsanalyse helpt de fysiotherapeut bij het behandelplan. Dit zal het resultaat van de behandeling verbeteren, de behandelduur verkorten en de behandelkosten verminderen. Het consortium bestaat uit Roessingh Research and Development (Enschede), Universiteit Twente (Enschede), Stichting Saxion (Enschede), Gable Systems (Hengelo)en Maatschap Topvorm Twente (Enschede). Zij ontvangen een subsidiebedrag van € 975.412. De totale kosten bedragen € 2.293.027.

OP Oost 2014-2020

OP Oost stimuleert ondernemers in de regio om bij te dragen aan de economie van de toekomst: een slimme en schone economie die zorgt voor duurzame groei en werkgelegenheid. Het doel van OP Oost is dat bedrijven meer omzet kunnen halen uit nieuwe producten. Voor meer informatie over het programma zie www.opoost.eu


Terug naar het overzicht

Auteur:
Redactie
OP Oost


Tags

Health Valley Partners