Home Actueel Gelderland laat mkb bedrijven sneller groeien

19 december 2016

Gelderland laat mkb bedrijven sneller groeien

Vooral in de startjaren is het voor bedrijven moeilijk om hun omzet te laten groeien. Door ondernemers in een vroeg stadium toegang te bieden tot kennis en geld wil de provincie bedrijven die voor een ‘groeispurt’ staan een zetje in de rug geven. Gelderland heeft nog te weinig MKB bedrijven die snel groeien. Snel groeiende bedrijven verdubbelen de omzet en het aantal medewerkers.

Werk maken van innovatie

Gedeputeerde Michiel Scheffer: ‘Wij willen bedrijven helpen van hun idee een succes te maken. Nog te weinig startende bedrijven weten hun innovaties succesvol op de markt en in productie te brengen. Door kennis en geld beschikbaar te stellen helpen we deze bedrijven sneller door te groeien. Zo maken we samen werk van innovatie in Gelderland.’

Van Starters tot Groeiers

Met de ‘Groeiversneller’ zet provincie Gelderland 4 miljoen euro in voor startende bedrijven en ondernemers die voor een ‘groeispurt’ staan. De ondernemer staat hierin centraal. Via ontwikkelingsmaatschappij Oost NV zet de provincie vouchers van maximaal €10.000 in om expertise in te huren. Daarnaast stelt de provincie leningen tot €225.000 beschikbaar om de groei van MKB ondernemingen te versnellen. In 2020 moet de ‘Groeiversneller’ bijdragen aan ruim 2.500 nieuwe banen in het MKB in Gelderland.

Kweekvijver voor talent

Gelderland heeft een levendig startersklimaat, vooral op het gebied van gezondheidszorg, agrofood, energie- en milieutechnologie. Novio Tech Campus (Nijmegen), Industriepark Kleefse Waard (Arnhem) en de campus van de Wageningen Universiteit zijn kweekvijvers voor bedrijven met de ambitie om door te groeien. Met de Groeiversneller leidt Oost NV ondernemers door naar kennis, geld en expertise. Michiel Scheffer: ‘Door startende bedrijven in contact te brengen met ervaren ondernemers denken ze in een vroeg stadium na over kansrijke businessmodellen en maken ze andere keuzes. Daardoor steken investeerders eerder geld en kennis in startende bedrijven.’

Stap voor Stap

In februari 2017 start Oost NV met de intake van bedrijven die gebruik willen maken van de vouchers en leningen. Maar dat is voor veel bedrijven nog maar de eerste stap. ‘Het is belangrijk dat startende ondernemers na een succesvolle marktintroductie meteen een businessmodel voor het volgende product ontwikkelen. Het is BMW ook niet gelukt om meteen de 7-serie op de markt te brengen. Dat gaat stap voor stap!’, zegt Michiel Scheffer.


Terug naar het overzicht

Auteur:
Oost NV

Publicatie over partner(s):


Tags

Health Valley Partners