Home Actueel Gelderse Gezondheidswijzer genomineerd voor ‘Eenvoudig Beter Trofee’

08 december 2016

Gelderse Gezondheidswijzer genomineerd voor ‘Eenvoudig Beter Trofee’

Op 29 november 2016 heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu 'De Gelderse Gezondheidswijzer’ genomineerd voor de ‘Eenvoudig Beter Trofee'. Dit instrument, een initiatief van de provincie en de GGD’en in Gelderland, geeft een overzicht van de gezondheid van een wijk of buurt.

Gezondheid van wijken bepalen

De nieuwe Omgevingswet vraagt dat gezondheid een belangrijke plaats krijgt in de besluitvorming. Maar hoe bepaal je of een wijk of buurt gezond is? En waar kansen liggen om te verbeteren? Dit instrument biedt daar een gebruiksvriendelijke basis voor, geheel op basis van openbare data.

Het geeft een overzichtelijk beeld van alle gezondheidsaspecten van een wijk. Het gaat daarbij om luchtkwaliteit en geluid, maar bijvoorbeeld ook om groen en de mate waarin een omgeving stimuleert tot bewegen.

 

Voorbeeld uitkomst Gelderse Gezondheidswijzer voor een wijk. Te zien is hoe een wjk scoort op verschillende gezondheidsaspectenVoorbeeld uitkomst Gelderse Gezondheidswijzer voor een wijk

Een volledig beeld

Bea Schouten, gedeputeerde milieubeleid en leefbaarheid: 'De Gelderse Gezondheidswijzer geeft een mooi totaaloverzicht als basis voor een gesprek over gezondheid en de omgevingsfactoren die daarop van invloed zijn. Dat helpt gemeenten én burgers om te bepalen hoe gezond de wijk nu is en waar men naar toe wil.'

Ook nuttig buiten Gelderland

Ook gemeenten en burgers buiten Gelderland kunnen er volgens haar profijt hebben. Zij heeft het instrument daarom na ontvangst van de nominatie aangeboden aan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Verkiezing op komst

De 'Eenvoudig Beter Trofee' wordt jaarlijks toegekend aan een project waarin men nu al op een inspirerende manier in de geest van de Omgevingswet werkt. Begin 2017 kan op de genomineerde projecten worden gestemd.

Ga aan de slag met de Gelderse Gezondheidswijzer.


Terug naar het overzicht

Auteur:
Provincie Gelderland


Tags

Health Valley Partners