Home Actueel Health Deal moet burger verleiden tot digitale zorg

16 maart 2018

Health Deal moet burger verleiden tot digitale zorg

Tenminste één op de tien Nederlanders moet over twee jaar e-health gebruiken voor persoonlijke preventie. Dat is één van de doelstellingen achter de Health Deal, die veertien publieke en private partijen hebben gesloten. Hoewel de nadruk ligt op het ‘spelenderwijs’ bevorderen van e-health, willen de partijen ook de mogelijkheid onderzoeken om e-health via de basisverzekering te vergoeden.

De Health Deal 'Stimulering gezondheid door persoonlijke preventie via e-health' is op 15 maart tijdens het Health Valley Event in Nijmegen ondertekent. E-health-instrumenten kunnen mensen op een leuke en effectieve manier stimuleren om met hun gezondheid bezig te zijn, volgens Stichting VitaValley, aanjager van de Health Deal. Persoonlijke preventie via e-health speelt  in op de gamification trend, waarin men 'spelenderwijs' wordt gemotiveerd zijn gedrag te veranderen. Maar er zijn ook knelpunten waardoor e-health-instrumenten nog niet toegankelijk zijn voor alle Nederlanders. Zo is er de kwestie rond de financiering ervan; moet de overheid, de zorgverzekeraar, de werkgever of de consument hiervoor betalen? Ook speelt mee dat e-health ingewikkeld is voor mensen met beperkte digitale vaardigheden. 

Met de Health Deal willen het ministerie van VWS en van Economische Zaken brede toepassing van effectieve zorginnovaties op weg helpen, die niet verder komen dan bijvoorbeeld het lokale ziekenhuis of de regio. Het komende jaar zetten de betrokken partijen onder meer in op het verhogen van de toepassing van e-health-instrumenten bij werknemers en ze willen onderzoeken of er een maatschappelijke en economische businesscase te maken is voor een online basisvoorziening voor iedereen.

Gedrag en gezondheid

In de Health Deal hebben de betrokkenen verder afgesproken dat e-health-instrumenten "beschikbaar en gebruiksvriendelijk voor alle Nederlanders" moeten worden. E-health moet een bijdrage leveren aan zelfregie en zelfstandigheid en moet leiden tot een toename van de kwaliteit van leven. "Van ziekte en zorg naar gedrag en gezondheid."

De ministeries hebben in de Health Deal afspraken gemaakt met verschillende andere organisaties. Het gaat om: Pharos Expertisecentrum Gezondheidsverschillen, Menzis, Hartstichting, Diabetes Fonds, Longfonds, Nierstichting, Nederlands Huisartsen Genootschap, Landelijke Huisartsen Vereniging, NIPED, NPHF federatie voor gezondheid, Institute for Positive Health en Stichting VitaValley.

Gezond gedrag

Geert-Jan van Loenen zegt namens de Landelijke Huisartsen Vereniging: "E-health kan helpen om gezond gedrag te stimuleren en mensen meer regie te geven over hun gezondheid. Dat sluit goed aan bij de rol van de huisarts, die zijn patiënten dicht bij huis preventief onderzoek en advies biedt."

Ruben Wenselaar, voorzitter raad van bestuur van Menzis: "Echt werk maken van preventie betekent dat we als Menzis verder gaan dan het innen van premiegeld en het inkopen van zorg. Deze rol kunnen we als zorgverzekeraar goed waarmaken door preventie interventies te stimuleren die aantoonbaar meerwaarde leveren. De samenwerking in de Health Deal sluit hier naadloos op aan."

_MG_0295.jpg
Foto: Jack Tillmanns/Foto Focus.


Terug naar het overzicht

Auteur:
Ana Karadarevic
Skipr

Publicatie over partner(s):


Tags

Health Valley Partners