5 ziekenhuizen bundelen krachten in innovatief samenwerkingsverband

mProve. Verder in zorg.

Home Actueel mProve: nieuw netwerk topklinische ziekenhuizen

31 mei 2017

mProve: nieuw netwerk topklinische ziekenhuizen

Vijf topklinische ziekenhuizen gaan samenwerken op het gebied van innovatie, technologie en kwaliteit van zorg. Ze hebben hiervoor de netwerkorganisatie mProve opgericht.

mProve_logo.png

Dat is dinsdag bekendgemaakt. De vijf ziekenhuizen zijn het Jeroen Bosch Ziekenhuis, het Albert Schweitzer ziekenhuis, Maxima Medisch Centrum, Rijnstate en Isala. ‘Dit initiatief is vergelijkbaar met Santeon. We hebben elkaar gevonden op inhoudelijke zaken’, aldus de woordvoerder van het nieuwe samenwerkingsverband. Bij de totstandkoming van het netwerk is gelet op de geografische posities. Omdat de ziekenhuizen informatie gaan uitwisselen, mogen ze niet met elkaar concurreren.

Contracteren vanuit het netwerk
Ook zullen de ziekenhuizen niet gezamenlijk optrekken bij de contractering en ze zullen patiënten niet naar elkaar doorverwijzen. mProve werkt vooralsnog samen op het gebied van drie thema’s: terugdringen van heropnames, antistollingsproblematiek en de communicatie met laaggeletterden. De ziekenhuizen gaan hun data analyseren om te kijken op welke manier het aantal heropnames kan worden teruggedrongen. Ook gaan ze best practices uitwisselen op het gebied van patiëntveiligheid.

Problemen oplossen met netwerk
Voor patiënten die een hoog risico lopen op stollingsproblematiek wordt dit jaar een geüniformeerd protocol ontwikkeld. Daarnaast wordt over een breed front (opleiding, organisatie, communicatie met huisartsen en trombosediensten) ingezet op betere zorg. De communicatie met laaggeletterden moet sterk worden verbeterd door de gezamenlijke ontwikkeling van middelen om de communicatie gemakkelijker te laten verlopen. Vooral onder ouderen komt laaggeletterdheid nog relatief vaak voor. Daardoor hebben mensen moeite met het verwerken van informatie over hun gezondheid, bijvoorbeeld als het gaat om het innemen van medicijnen.

Geen uitbreiding netwerk 
Het netwerk zal op korte termijn niet worden uitgebreid. ‘We willen slagvaardig blijven. Eerst moet de boel aan de praat komen’, zegt bestuursvoorzitter Rob Dillmann van Isala. Hij wijst op het grote aantal uitdagingen. ‘Ziekenhuizen hebben elkaar nodig. De financiële ruimte voor innovatie en vernieuwing bij ziekenhuizen afzonderlijk is niet erg groot. Dan kun je elkaar beter de hand toesteken.’

jeroen Bosch Ziekenhuis publiceerde het volgende persbericht:

mProve: samenwerken voor betere zorg voor onze patiënten

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis gaat intensief samenwerken met 4 andere Nederlandse ziekenhuizen: Albert Schweitzer ziekenhuis, Isala, Máxima Medisch Centrum en Rijnstate. Het nieuwe samenwerkingsverband krijgt de naam mProve. Doel van de samenwerking is dat wij als JBZ onze patiënten dagelijks merkbaar betere zorg kunnen bieden.

Vanuit het inzicht dat we steeds langer en in goede gezondheid willen leven, bieden wij waardevolle oplossingen om de zorg voor onze patiënten verder te verbeteren. Wij geloven dat we door open samenwerking, bundeling van kennis en het delen van best practices meer kunnen bereiken. 

Met een onderscheidende en slagvaardige aanpak willen wij voorop lopen in medische, technische en sociale innovaties. Zo ontwikkelen wij gedeelde standaarden om de effectiviteit van zorg te verbeteren en de beste zorg te blijven bieden. Samen zijn wij verder in zorg.

mProve start met een aantal projecten:

Oplossing voor antistollingsproblematiek
De medisch specialisten van onze ziekenhuizen ontwikkelen samen een verbeterde werkwijze om stollingsproblemen bij patiënten in ziekenhuizen te voorkomen; zij komen tot een uitvoerbaar en betaalbaar model waarmee een veiliger beleid en gebruik van antistolling kan worden gerealiseerd.

Verbeteren van communicatie met patiënten die moeite hebben met lezen en schrijven
Wij gaan samen aan de slag om de communicatie te verbeteren met patiënten die moeite hebben met lezen en schrijven. We delen kennis en ervaring, trainen gezamenlijk onze zorgverleners en geven hen handvatten voor in de spreekkamer. Daarnaast ontwikkelen wij gezamenlijk middelen om de vaak ingewikkelde medische informatie toegankelijk te maken voor laaggeletterden.

Delen en leren
We delen ervaringen en resultaten met elkaar om ervan te leren. We delen best practices op het gebied van patiëntveiligheid. Ook delen we data om op basis van data-analyse onder andere tools voor zorgprofessionals te ontwikkelen die helpen medische beslissingen te nemen. Daarnaast hebben we ons gezamenlijk ten doel gesteld het aantal vermijdbare heropnamen in ziekenhuizen te verlagen.

De komende jaren willen wij de gezondheidszorg naar een hoger niveau brengen. Onze kracht ligt in de openheid, creativiteit en flexibiliteit waarmee onze mensen op deze en andere onderwerpen samenwerken. In al onze activiteiten stellen wij de mens en zijn gezondheid centraal. Wij zijn mProve, verder in zorg.

www.mProve.nu

mProve is een samenwerking tussen
mProve_logossamenwerking.jpg


Terug naar het overzicht

Auteur:
Eric Bassant
ZorgVisie


Tags

Health Valley Partners