Home Actueel Radboudumc wint bronzen Zinnige Zorg Award

05 juni 2019

Radboudumc wint bronzen Zinnige Zorg Award

Het Radboudumc met het project ‘Sedatie’ de derde prijs behaald bij de Zinnige Zorg Award, een initiatief van zorgverzekeraar VGZ. Patiënten ondergaan ontspannen een pijnlijke ingreep via sedatie. Het is minder belastend dan narcose, kan ook prima op een polikliniek plaatsvinden en geeft een snel herstel.

Het Nederlandse publiek bepaalde wie van de genomineerden doorging naar de finale. Het project ‘Sedatie’ kreeg de meeste stemmen van het publiek en belandde bij de vijf publiekswinnaars die vragen kregen van de vakjury. Aan het project ‘Sedatie’ werd de bronzen Zinnige Zorg Award toegekend.

Herkenbaarheid van het probleem

De jury roemde het heldere verhaal van anesthesioloog Michiel Vaneker en de herkenbaarheid van het probleem waar sedatie een oplossing voor biedt. Michiel Vaneker is trots op de prijs: “Sedatie wordt reeds veelvuldig in Nederland toegepast door sedatiepraktijkspecialisten en physician assistants Anesthesiologie. Deze prijs geeft nog meer bekendheid aan het onderwerp en ik zie dit ook als erkenning door de zorgverzekeraar voor iets waar zoveel kundige anesthesiezorgprofessionals dagelijks mee bezig zijn.”


Zinnige Zorg Awards 2019

Het Catharina Ziekenhuis heeft met ‘Thuiszorg niet nodig met een stoma’ dinsdagavond de Gouden Zinnige Zorg Award 2019 gewonnen. Door je stoma zelf te behandelen, kunnen patiënten eerder naar huis en zijn ze niet afhankelijk van thuiszorg. Het ziekenhuis heeft de cijfers omgedraaid: vroeger gingen negen op de tien patiënten naar huis mét thuiszorg, nu gaan negen op de tien patiënten naar huis waarbij thuiszorg niet nodig is. 

Met de awards erkent zorgverzekeraar VGZ de inspanning van zorgverleners om te komen tot zinnige zorg. Dat is betere zorg met meer aandacht voor de patiënt tegen lagere kosten, gedragen door zorgaanbieders.

Het Nederlandse publiek stemde dit voorjaar op negen zorgvernieuwingen die de zorg vooruit helpen én betaalbaar houden. Een vakjury bestaande uit Ab Klink (Lid Raad van Bestuur Coöperatie VGZ), Dianda Veltman (Directeur / Bestuurder Patiëntenfederatie Nederland), Marieke Oldewarris (Directeur De Vierstroom en met Verpleeghuis Thuis de winnaar van de gouden Zinnige Zorg Award 2018) en Geesje Benthem (Ledenraad Coöperatie VGZ) beoordeelde de vijf initiatieven die na de publieksronde als finalist overbleven.

‘Thuiszorg niet nodig met een stoma’ bleek dinsdag tijdens de finale van de Zinnige Zorg Award bij VGZ in Arnhem het meest veelbelovende initiatief en won daarmee – naast de gouden award - 10.000 euro. Met de prijs kan de winnaar verder werken aan innovatie in de zorg.

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis sleepte dinsdag een zilveren award en 5.000 euro in de wacht met het initiatief ‘Zorg aan huis voor patiënt met kanker bij toedienen medicijnen’. De bronzen award en 2.500 euro waren dus voor Radboudumc met ‘Geen algehele narcose voor angstige patiënten’.

 


Terug naar het overzicht

Auteur:
Persvoorlichting
Radboudumc

Publicatie over partner(s):


Tags

Health Valley Partners