Komst EMA naar Nederland
Home Actueel Regio blij met komst European Medicines Agency (EMA) naar Nederland

28 november 2017

Regio blij met komst European Medicines Agency (EMA) naar Nederland

EMA is het bureau van de EU dat de evaluatie doet van medicijnen. Het beslist of ze goedgekeurd worden en ziet toe op de veiligheid ervan. Vanwege de Brexit verhuist het in 2019 met 900 mensen van Londen naar de Amsterdamse Zuidas.

De komst van dit belangrijke medisch instituut versterkt de Health-sector. Nederland wil 10 miljoen euro investeren in uitbreiding van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Daarmee biedt het een garantie voor het functioneren van de EMA.

Ook goed nieuws voor onze regio

Chris Doomernik, directeur Health Valley: “Fantastisch nieuws dat het EMA naar Amsterdam komt. Dit agentschap is verantwoordelijk voor de goedkeuring van geneesmiddelen voor de Europese markt. De komst versterkt de sector Life Sciences & Health en heeft economische impact voor heel Nederland. In deze regio zijn veel bedrijven actief op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van geneesmiddelen. Dus dit gaat ook hier extra banen opleveren!”

Zayna Khayat, innovation sherpa, Radboud Reshape Center: “Het is een krachtig signaal naar de wereld dat Nederland is gekozen uit 23 aanvragers om post-Brexit EMA te herbergen. De hele medicijnsector zit midden in een veranderingsproces. De smalle definitie van medicijnen als moleculen versus biologie past niet meer. Er komen nieuwe therapieën aan en EMA gaat die reguleren. Levende medicijnen zoals immuuntherapie en ‘digitale therapie’ bijvoorbeeld. Het is van cruciaal belang voor de EMA om gesitueerd te zijn in een internationaal georiënteerd land. Met sterke wetenschap, een sterk zorgsysteem en goed gebruik van het Engels. Zo kan het de wereld leiden in de aanpassing aan het steeds veranderende landschap van wetenschap en zorg.

The Economic Board en Health

De sector Health is een van de topsectoren in onze regio. Bekijk hier de projecten die The Economic Board ondersteunt op het gebied van gezondheid.


Terug naar het overzicht

Auteur:
The Economic Board
The Economic Board


Tags

Health Valley Partners