Home Actueel Rockstart verandert de gezondheidszorg op Novio Tech Campus in Nijmegen

20 februari 2018

Rockstart verandert de gezondheidszorg op Novio Tech Campus in Nijmegen

Tien internationale startups zijn in Nijmegen aangekomen en starten het Rockstart Digital Health-programma van 2018. Vijfentwintig getalenteerde mannen en vrouwen zullen de komende zes maanden doorbrengen op Novio Tech Campus, het hart van Health Valley. Een mooie toevoeging aan het Nijmeegse ondernemersklimaat en in het bijzonder aan Novio Tech Campus.

Dit is het derde jaar dat de Rockstart Digital Health Accelerator wordt georganiseerd op Novio Tech Campus. Rikus Wolbers, directeur van Novio Tech Campus, is blij met de nieuwe lading talenten op de campus: “Het Rockstart-programma geeft elk jaar weer een internationale impuls aan de activiteiten op de campus. Het is mooi om te zien dat we in Nijmegen in staat zijn deze starters naar
onze regio te halen. Dat startups uit onder andere Wit-Rusland, Roemenië en de Verenigde Staten hiernaartoe komen om van ons te leren, bewijst dat er in Nijmegen een hoop gebeurt op het gebied van Health en High Tech.”

Gezondheidszorg kan gebruiksvriendelijker
Op de campus werken de startups aan hun producten en diensten, gericht op het verbeteren van alle aspecten van de gezondheidszorg: van rehabilitatie ondersteund door Virtual Reality tot aan vroege diagnoses van oogziekten. Wel zijn er een aantal duidelijke thema’s te onderscheiden; een daarvan is
‘controle voor de patiënt’.
"In het algemeen zien we een stap in de richting van empowerment van patiënten", zegt Akshat Kshetrapal, programma directeur van Rockstart Digital Health. "Patiënten krijgen meer controle over hoe zij omgaan en leven met hun ziekten. Dit omvat chronische aandoeningen, aandoeningen gerelateerd aan ouderdom en revalidatie. Als we op elk moment films kunnen aanvragen op Netflix, waarom kunnen we dan niet net zo gemakkelijk een fysiotherapeut vinden?”


“We love startups”

Rockstart ‘houdt van startups’ en stimuleert de jonge bedrijven op verschillende manieren. De startups die deelnemen aan het Digital Health-programma ontvangen € 20.000 in contanten, in ruil voor acht procent aandelen. Daarnaast krijgen alle Rockstart-startups toegang tot meer dan 50 deals, ter waarde van ongeveer € 600.000. Voorbeeld hiervan zijn samenwerkingen met Amazon Web Services, Google Cloud Platform en Microsoft Bizspark. Het Digital Health-programma van dit jaar heeft startups en scale ups verzameld in verschillende fasen. Het programma kan logisch worden onderverdeeld in drie tracks. 
 1. De fundamentele track, waarbij startups zich richten op product-market fit en vroege validatie. 
 2. De strategie- en operatie track. En;
 3. De scale up track, die de teams in de latere fase helpt om duurzaam te groeien. 
De startups gaan door deze fasen heen en bewegen zich tussen deze fasen gedurende het programma. Het programmateam is dit jaar ongeveer net zo internationaal als de groep startups zelf en wordt geleid door programma directeur Akshat Kshetrapal en ecosysteem directeur Casper Smeets. Samen met meer dan 80 mentoren en partners zullen zij de teams begeleiden en ondersteunen tijdens hun ‘ondernemersreis’. Gedurende dit proces bevinden de startups zich in een zeer actief netwerk van zorgprofessionals en partnerorganisaties om hun business te valideren en op te schalen. Tot de partners van de Digital Health-accelerator behoren enkele van de belangrijkste ecosysteem partners in de regio, zoals: Health Valley, Radboudumc, Briskr, IKONE en vele anderen.

De startups

De tien startups die deelnemen aan het Digital Health programma van 2018 zijn afkomstig uit zes verschillende landen, met ideeën die reiken van revalidatie met virtual reality tot aan diagnoses op basis van kunstmatige intelligentie.
 • Cedexis Medical Eyewear (Nederland) ontwikkelt en implementeert high-end video brillen en koppelt deze aan klantspecifieke content platforms en intuïtieve mediaspelers. Vorig jaar heeft de startup een omzet behaald van zes cijfers, terwijl het aantal orders de productiecapaciteit overschreed.
 • Deepdee (Wit-Rusland) werkt aan computerdiagnostiek van oogziekten door foto's van de netvlies te verwerken met AI / ML-algoritmen. Zij begonnen ongeveer zes maanden geleden en hebben toegang tot een grote database van netvlies-scanbeelden, die ze als doel hebben snel in kaart te brengen en van de juiste context te voorzien. Deze gegevens bieden het team een aanzienlijk voordeel bij het verbeteren van algoritmen voor machine learning voor diagnose.
 • Easy Way to Health (Verenigde Staten) creëert oplossingen aan de hand van de belangrijkste gezondheidsindicatoren. Zo is hun eerste product gericht op het meten van overgewicht en obesitas door een slimme weegschaal, die gewicht-trends meet in plaats van cijfers. De startup heeft al meer dan 1500 gebruikers en heeft in de VS drie pilots afgerond. In Brazilië zijn de eerste klanten van de startup onder andere één van de grootste healthclubs in Sao Paulo en het grootste werkplek wellness programma.
 • ENTy (Roemenië) heeft een medisch hulpmiddel bedacht om de balans van het binnenoor te volgen en zo neurodegeneratieve ziekten te monitoren. De startup won de Imagine Cup-wedstrijd van Microsoft in 2016 en haalde $ 50.000 op in de VS.
 • InMotionVR (Nederland) wil de gezondheidszorg leuk en effectief maken met op virtual reality gebaseerde technologie. Het platform, Corpus VR, kan behandelingen kwantificeren en de therapeut betere inzichten bieden met realtime monitoring en effectieve trainingsprogramma's aanbieden. Het product wordt al gebruikt door 22 praktijken, 70 therapeuten en meer dan 1400 patiënten. Daarnaast hebben twee universiteiten het in hun curriculum opgenomen.
 • InstantCare (Spanje) is een monitoringsysteem voor incontinentie-pads in verzorgingshuizen, ziekenhuizen en voor gebruik thuis. De startup heeft onlangs een overeenkomst getekend met een Iers bedrijf om hun sensoren in niet-wegwerpbare luiers te integreren in Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast onderhandelt InstantCare momenteel over de introductie van hun product in de regionale gezondheidszorg van Valencia.
 • RehabGlove (Georgië) heeft handschoenen ontwikkeld voor handrevalidatie na een beroerte. Door fysische en psychologische therapieën samen te voegen in de virtual reality, verhoogt de startup de kwaliteit van revalidatie enorm en maakt het leuk. RehabGlove werd uitgeroepen tot de beste innovatie van Microsoft op Seedstars CEE & Centraal-Azië in december 2017 en won de "Georgia's most promising startup" prijs.
 • Stethotelephone (Italië) heeft een apparaat gebouwd voor elke akoestische stethoscoop. Het apparaat is in staat is om het interne lichaamsgeluid te verbeteren en het uiteindelijk naar IoT-apparaten te sturen, waardoor telegeneeskunde eenvoudiger wordt en een betere eerste diagnose mogelijk is. In 2017 werkte Stethotelephone samen met Telecom Italia aan de oprichting van een Domotic Platform voor begeleid wonen en heeft het Stethotelephone geïntegreerd als een apparaat voor monitoring op afstand. Het team verwacht in de zomer van 2018 de definitieve versie van het product gereed en gecertificeerd te hebben.
 • Thermodata (Verenigde Staten) biedt een nauwkeurige abonnementsservice voor temperatuurbewaking. Klanten bevinden zich in de levenswetenschappen en voedselkwaliteit, zodat ze de temperatuur kunnen volgen en de houdbaarheid en kwaliteit van hun bederfelijke producten en de betrouwbaarheid van hun apparatuur kunnen waarborgen. De inkomsten van de startup zijn gestaag gegroeid tot, momenteel, zes cijfers.
 • Umotion (Nederland) heeft een medisch loophulpmiddel gebouwd om patiënten met Parkinson te helpen langer zelfstandig te blijven. Sinds 2017 komt de rollator van Umotion in aanmerking voor vergoeding door de verzekeraars in Nederland. Deze ontwikkeling leidde tot bijna verdubbeling van het productievolume in het afgelopen jaar. Dit viel samen met een verplaatsing van de productie naar in-house productie.
 

Tien nieuwe tech startups starten in Digital Health Accelerator van Rockstart

Handschoenen voor handrevalidatie, een innovatieve rollator en oog-diagnose door machine learning: met deze en meer ideeën nemen tien startups uit zes landen de komende zes maanden deel aan het Digital Health programma van Rockstart. 

De Digital Health Accelerator is een intensief programma waarbij startende ondernemingen gedurende 180 dagen worden gecoacht bij het naar de markt brengen van hun product of dienst. De tien startups, bestaande uit 25 mannen en vrouwen, ontvangen ieder €20.000 startkapitaal van Rockstart, in ruil voor 8% in aandelen. Ook krijgen de ondernemingen kantoorruimte in Nijmegen en juridische en financiële support.

Lange sales trajecten

Daarnaast worden de bedrijven net als voorgaande jaren begeleid door een team van tachtig mentoren en coaches. Rockstart voerde een aantal wijzigingen door, na de ervaring van de eerste twee Digital Health groeiprogramma’s. De ondersteuning en het netwerk van mentoren is in 2018 anders ingericht, vertelt Casper Smeets, Ecosystem Director Rockstart Digital Health. “We zagen de lange (sales) trajecten die startups doormaken voordat een app of hardware innovatie daadwerkelijk in een ziekenhuis of zorginstelling gebruikt wordt. Dit jaar is er specifiek gezocht naar mentoren die direct toegang hebben tot zorginstellingen en is ons partner netwerk uitgebreid naar 122.000 zorgprofessionals, zodat dat proces versneld kan worden.”

“Naast het partnernetwerk hebben we ook het netwerk in België uitgebreid, met meer dan 400 aangesloten zorginstellingen, wat fantastisch is voor de groei van de startups en het innovatie vermogen van de zorginstellingen. En ik ben heel blij dat we het team hebben uitgebreid met een nieuwe Program Director, Akshat Kshetrapal. Met het team van vorig jaar was het ongelofelijk pittig om de startups te coachen, het mentornetwerk en ecosyteem te onderhouden,” aldus Smeets.

Class of 2018

In 2018 doen drie Nederlandse teams mee aan het digital health programma van Rockstart. Cedexis Medical Eyewear ontwikkelt videobrillen voor medische toepassingen. De videobrillen zijn inzetbaar binnen verschillende specialisaties, waaronder mondzorg, anesthesie en radiologie. Bijvoorbeeld om patiënten rustiger te houden (door audiovisuele afleiding) of het werkproces voor de specialist prettiger te maken.

InMotionVR is, zoals de naam al doet vermoeden, een virtual reality (VR) bedrijf. De startup ontwikkelt een platform gericht op therapie waarbij patiënten worden uitgerust met een virtual reality bril en (spel) oefeningen. Via een online platform kan de arts of therapeut de vooruitgang van de patiënt in de gaten houden. De producten van InMotionVR worden al gebruikt door 22 praktijken en 70 therapeuten in Nederland, meldt Rockstart.

Unmotion is de startup achter de innovatieve rollator gericht op patiënten met Parkinson. De makers noemen het een ‘loophulpmiddel’ dat niet alleen extra stabiel is, maar ook ondersteuning biedt bij het doen van oefeningen. De rollator houdt rekening met Parkison symptomen als freezing of verminderende kracht in één van de handen. Zo is de rollator ook met één hand te bedienen en bevat deze een groen lampje dat helpt wanneer freezing optreedt. Enkele verzekeraars vergoeden de rollater van Unmotion inmiddels al in hun verzekeringspakketen.

De Amerikaanse startup Easy Way to Health richt zich op één van de grootste gezondheidsproblemen in dat land: overgewicht en obesitas. Het bedrijf ontwikkelde een slimme weegschaal die geen cijfers toont, maar gewicht in trends meet. Easy Way to Health is zowel actief in de VS als in Brazilië en in Nederland. In Brazilië heeft de startup één van de grootste sportscholen in Sao Paulo en een groot corporate wellness programma als klant.

Door bijvoorbeeld een beroerte kunnen mensen de controle over hun hand(en) verliezen. RehabGlove uit Georgië ontwikkelt een handschoen speciaal gericht op revalidatie. In samenwerking met virtual reality maken de high tech handschoenen revalidatie leuker en volgens de makers ook meer succesvol.

Deepdee uit Wit-Rusland is een zes maanden oude startup gericht op het diagnosticeren van diabetische retinopathie. Retinopathie is een beschadiging van het netvlies en een van de meest voorkomende complicaties bij diabetes. Op basis van een uitgebreide database met oogscans willen de ondernemers op basis van machine learning een algoritme verzinnen om eerder, en op een makkelijkere manier, retinopathie te diagnosticeren.

Het Roemeense team achter ENTy ontwikkelt een medisch hulpmiddel voor artsen die patiënten met bewegingsstoornissen behandelen. De startup won in 2016 de Imagine Cup van Microsoft en haalde daarmee 50.000 dollar op in Amerika.

InstantCare is de Spaanse startup achter een monitoringsysteem voor incontinentie-pads in verzorgingshuizen, ziekenhuizen of thuis. Een slimme sensor die in een luier gedragen wordt houdt bij of deze al vol is, zorgverleners kunnen op afstand zien of het tijd is om de luier te vervangen.

De Italiaanse startup Stethotelephone werkt aan een innovatief opzetstuk voor een reguliere stethoscoop. Met het opzetstuk kunnen de geluiden worden opgeslagen en doorgestuurd naar bijvoorbeeld een tablet of smartphone. Op die manier moet het makkelijker zijn om op afstand diagnoses te doen.

Een beetje een vreemde eend in de bijt is Thermodata uit de Verenigde Staten. Deze startup helpt bij het bewaken van temperatuurgevoelige producten binnen laboratoria, onderzoeksafdelingen van het ziekenhuis of voedseltransport. Thermodata ontwikkelt kleine warmte sensoren die door middel van een Data Downloader op afstand uitgelezen kunnen worden.

Over vijf maanden presenteren de tien bedrijven hun producten en plannen op Demo Day met een pitch voor investeerders, potentiële partners en journalisten.


Terug naar het overzicht

Auteur:
Anna Jacobs / Joey van Baarsel
SmartHealth / Novio Tech Campus


Tags

Health Valley Partners