Home Actueel Samenwerking in de grensregio bekrachtigd

26 april 2018

Samenwerking in de grensregio bekrachtigd

Provincie Gelderland en Nordrhein-Westfalen gaan de samenwerking van startups aan weerszijden van de grens versterken. Hiervoor tekenden gedeputeerde Michiel Scheffer en staatssecretaris Christoph Dammerman 19 april 2018 een intentieverklaring "hubs connected, crossing borders"; op de StartupDelta Summit in Arnhem.

Michiel Scheffer: "Door samen te werken zorgen we voor een zachte landing voor startups op de Nederlandse en Duitse markt. Veel startups werken al samen met andere "hubs"; in de wereld. Maar wat is er nu logischer dan samenwerken met onze buren?" 
 

Toegang tot de markt

De samenwerking biedt kansen voor startups aan beide kanten van de grens. Gelderland is sterk in agrofood (Wageningen), healthcare (Nijmegen) en energietechnologie (Arnhem). Nordrhein- Westfalen is sterk in ICT en healthcare (Münster) en de innovatieve en creatieve industrie Düsseldorf). Michiel Scheffer: "Voor startende ondernemers is het vaak lastig om zaken te doen over de grens. Toch is dat beslist de moeite waard. Met 18 miljoen inwoners is Nordrhein-Westfalen de grootste deelstaat van Duitsland. Andersom biedt Gelderland startups uit Nordrhein-Westfalen toegang tot de Nederlandse markt."  Staatssecretaris van Nordrhein-Westfalen, de heer Dammermann 'In Nordrhein-Westfalen en in Nederland is een levendig Startup ecosysteem. Met het project "Hubs connected, crossing borders" willen wij de samenwerking tussen de partners in de grensregio versterken. Onze 6 digitale hubs en de partners binnen het Nederlandse ecosysteem zullen in de toekomst nauwer samenwerken om zo synergie te bevorderen bij de ontwikkeling van startups." Vanuit Nederland tekenden Startup Gelderland (o.a. Health Valley, Briskr, KIEMT, StartLife, Gelderland Valoriseert), vanuit Limburg Brightlands en vanuit Overijssel Novel-t de intentieverklaring.


Medische Technologie

Bijvoorbeeld op medisch gebied wordt al samengewerkt over de grens. In het programma MIND werken Nederlandse en Duitse partners samen aan de ontwikkeling van een virtual reality systeem. Dit programma stimuleert mensen met chronische pijn om te blijven bewegen. Scheffer: "Door startups te ondersteunen bij marktverkenningen en het vinden van producenten en investeerders over de grens versterken we het innovatieklimaat in de grensregio."


Agrofoodmakelaar en export voucher

Naast het ondertekenen van de intentieverklaring werd op de StartupDelta Summit ook op andere plekken direct invulling gegeven aan de samenwerking. Binnen het programma GO4EXPORT werd een agrofoodmakelaar geïnstalleerd. De agrofoodmakelaar zal zich in gaan zetten om de samenwerking in de grensregio verder vorm te geven en zal er onder andere voor zorgen dat ondernemers beter voorbereid de Duitse markt betreden. Bovendien werd door Startup Envoy Constantijn van Oranje een export voucher van De Groeiversneller uitgereikt aan een ondernemer met concrete exportplannen richting Duitsland. UVS Industry Solutions uit Culemborg gaat met de voucher de komende periode haar promotiemateriaal geschikt maken voor het betreden van de Duitse markt. 

_JZS0554.jpg


Terug naar het overzicht

Health Valley Partners