Home Actueel Saxion-onderzoeker voorspelt of ouderen nieuwe technologieën adopteren

04 oktober 2018

Saxion-onderzoeker voorspelt of ouderen nieuwe technologieën adopteren

Ouderen zijn bereid om een deel van hun privacy op te geven als ze langer veilig en zelfstandig kunnen blijven wonen. Dit is één van de conclusies uit het promotieonderzoek van Christina Jaschinski, onderzoeker van het lectoraat Technology Health & Care van Saxion Hogeschool. Voor haar dissertatie met als titel 'Independent Aging with the Help of Smart Technology' onderzocht zij welke factoren bepalend zijn bij de acceptatie van slimme technologie. Vrijdag 5 oktober - de nationale dag van de ouderen - verdedigt zij haar proefschrift aan de Universiteit Twente.
 

Volgens beleidsmakers zijn slimme technologieën de toekomst voor onze vergrijzende bevolking. Beloften van deze technologieën zijn onder meer het besparen van kosten voor langdurige zorg, het ontlasten van mantelzorgers en het vergroten van de zelfstandigheid van ouderen. Hoewel het enthousiasme onder beleidsmakers groot is, is het onduidelijk of ouderen bereid zijn AAL (Ambient Assisted Living) technologieën in hun dagelijks leven te gebruiken.

Over Christina Jaschinski

Jaschinski is een van de eerste onderzoekers die een grootschalig kwantitatief onderzoek naar dit onderwerp onder Nederlandse ouderen heeft uitgevoerd. "Ouderen staan over het algemeen positief tegenover het gebruik van slimme technologie. Denk bijvoorbeeld aan een robot die helpt met huishoudelijke taken of sensoren voor valdetectie. Ze zijn bereid hiervoor een stukje privacy op te geven. Opvallend is echter dat ze het nut van deze technologieën vooral voor andere ouderen zien en niet zichzelf. Enkele aanbevelingen die uit het onderzoek naar voren komen zijn dat ouderen en hun zorgverleners beter betrokken moeten worden bij het ontwerp van deze technologieën. Ook moeten deze technologieën het menselijke contact ondersteunen en niet vervangen.” 


Terug naar het overzicht

Auteur:
Redactie
Saxion

Publicatie over partner(s):


Tags

Health Valley Partners