Home Actueel TNO en NCJ bundelen krachten voor digitale innovatie binnen de JGZ

03 november 2017

TNO en NCJ bundelen krachten voor digitale innovatie binnen de JGZ

TNO en het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheidszorg (JGZ) hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend op het gebied van innovatie van de JGZ. Beide partijen gaan samen met relevante stakeholders een roadmap ontwikkelen voor digitalisering van de Jeugdgezondheidszorg.

Het doel van de samenwerking is de ontwikkeling en gezondheid van kinderen te bevorderen via een gelijkwaardige samenwerking tussen ouders en JGZ-professionals. Hierbij voeren de ouders zelf de regie op de aanpak van hun zorgen en hulpvragen en werken de professionals zowel preventief als vraaggericht.  Om dit doel te bereiken en de uitdagingen te ondersteunen waar de JGZ voor staat sinds de komst van de nieuwe jeugdwet (2015) en de transformatie in de zorg, wordt een i-JGZ-platform opgezet.  In de ontwikkeling van het platform combineert TNO haar  kennis op het gebied van richtlijnontwikkeling, gepersonaliseerde voorlichting, data en e-health.

‘Het systeem moet zorgen voor borging van de basispreventie en het empowerment van ouders,  een meer eenduidige en wetenschappelijk onderbouwde manier van werken, inclusief goed gebruik van richtlijnen en de van inzet van eHealth applicaties as ondersteuning van het primaire hulpverleningsproces. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande ICT systemen, methodieken en instrumenten die bovendien eenvoudig bruikbaar moeten zijn voor alle betrokkenen’, aldus Symone Detmar van TNO. Naar verwachting start de gezamenlijke pilot in januari.


Terug naar het overzicht

Health Valley Partners