Home Actueel Zijinstromers en innovatie als oplossingen

25 februari 2019

Zijinstromers en innovatie als oplossingen

voor nijpend personeelstekort zorg

Het tekort aan personeel in de zorg wordt een steeds groter probleem. Over verschillende assen zoeken instellingen naar oplossingen. De HAN komt met een project om het voor zijinstromers makkelijker te maken om een leerwerkplek te vinden. Health Valley zet vooral in op innovatie.

Onze topprioriteit is om de zorg voor patiënten en cliënten betaalbaar, toegankelijk en kwalitatief beter te maken

Het aantal openstaande vacatures in de zorg was de laatste twintig jaar niet eerder zo hoog als nu. Alleen in ziekenhuizen zoeken ze al naar 8.000 werknemers, in de totale zorg- en welzijnssector gaat het om meer dan 30.000 werkplaatsen. En dat aantal dreigt in hoog tempo op te lopen, want door de combinatie van de vergrijzing en het te kleine aantal jonge mensen dat voor de zorg kiest is een oplossing niet meteen in zicht.

Zijinstromers zorg

Zijinstromers zijn welkom in de zorg, maar zij komen vaak moeilijk aan een leerwerkplek, die ze zelf moeten regelen. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) is daarom het Project Carriéreswitch hbo-vbegonnen.

Vijf regionale zorginstellingen, Radboudumc, Pro Persona, Stichting de Waalboog, ZZG zorggroep en de Pompestichting, doen mee aan het project en zorgen voor leerwerkplekken. Dat moet er uiteindelijk voor zorgen dat deeltijdstudenten die een andere achtergrond hebben makkelijker in de zorg terecht kunnen komen.

Health Valley, het grootste zorginnovatienetwerk van Nederland, dat bedrijven, zorginstellingen, kennisinstellingen en overheden verbindt, denkt mee over het tekort in de zorg. “Onze topprioriteit is om de zorg voor patiënten en cliënten betaalbaar, toegankelijk en kwalitatief beter te maken. De  krapte op de arbeidsmarkt speelt daar ook zeker een rol in”, zegt directeur Chris Doomernik. “Zo’n initiatief van de HAN is dan ook een goede aanpak , want het probleem is zo groot dat er niet één oplossing is. Zijinstromers zijn meer dan welkom.”

Kansen benutten

Health Valley houdt zich vooral bezig met innovatie en daar liggen volgens Doomernik dan ook volop kansen. “Innovaties op het gebied van bijvoorbeeld robotica kunnen personeel ontlasten bij sommige taken en de cliënt meer zelfredzaam maken. Ook kun je denken aan innovaties waardoor  het contact tussen arts, verpleegkundige  en patiënt makkelijker op afstand plaats kan vinden.”

Ze spreekt daarnaast ook over sociale innovaties. “Samenwerkingen tussen zorginstellingen om zo slim met professionals om te gaan en specialistische kennis te bundelen, onder andere. Ook is het belangrijk dat instellingen kijken of ze de taken logisch verdeeld hebben tussen de verschillende functies. Daarnaast is er nog winst te halen in het uitwisselen van gegevens tussen verschillende instellingen. Genoeg kansen dus, voor technologische en sociale innovaties!”


Terug naar het overzicht

Auteur:
Redactie
The Economic Board


Tags

Health Valley Partners