Home Actueel Nieuws uit LS&H sector Recordbedrag voor investeringen in medische bedrijven

12 december 2017

Recordbedrag voor investeringen in medische bedrijven

Investeringsmaatschappij LSP heeft een recordbedrag van €280 mln opgehaald om in medische bedrijven te steken, met name bedrijven die medische technologie verkopen. Het investeringskapitaal voor het nieuwe fonds is opgehaald bij verzekeraars, banken, overheden en rijke particulieren. De vergrijzing die de samenleving op hoge medische kosten dreigt te jagen, biedt investeerders juist grote kansen.

Een medisch technicus inspecteert een heupimplantaat.Foto: Hollandse Hoogte/Cultura Images RF

Het oude record stond ook op naam van LSP, toen het vorig jaar €250 mln nieuw kapitaal ophaalde voor beginnende bedrijven die medicijnen ontwikkelen. LSP moest dat record delen met de collega's van de Gilde Health Care, die vorig jaar ook €250 mln investeringsgeld vergaarden.

Zorgkosten beheersbaar houden

Met het nieuwe fonds - het tweede in zijn soort - richt LSP zich expliciet op financiering van bedrijven die de kosten van de gezondheidszorg beheersbaar houden door medische innovaties. 'Er is ongekend veel interesse voor dit soort investeringen', zegt Rudy Dekeyser, de fondsmanager van LSP. De investeringsmaatschappij haalde het kapitaal in één ronde op, wat niet eerder lukte.

Het eerste LSP-fonds, dat zich richtte op besparingen door nieuwe medische hulpmiddelen, kwam vijf jaar geleden tot stand. Verzekeringsmaatschappij Achmea was toen de drijvende kracht achter het initiatief en nam bijna de helft van de opgehaalde €112 mln voor zijn rekening. Van dat geld is inmiddels het grootste gedeelte geïnvesteerd in tien verschillende bedrijven. Drie daarvan zijn geworteld in Nederland: Mint Solutions, Vicentra en Xeltis.

De nu opgehaalde €280 mln wil LSP investeren in vijftien bedrijven, wat betekent dat per bedrijf meer geld beschikbaar is. De Nederlandse investeringsmaatschappij zoekt zowel in Europa als in de VS naar geschikte ondernemingen.

Menzis doet weer mee, Achmea haakt af

In het tweede medtech-fonds doet Achmea niet meer mee. Zorgverzekeraar Menzis is wel opnieuw van de partij, dit keer met een inbreng van €10 mln. 'Voor ons is dit een stukje vermogensbeheer', zegt Erik Kemper van de zorgverzekeraar. 'Maar belangrijk is ook dat het geld alleen wordt geïnvesteerd in bedrijven die iets doen aan de zorgkosten. Het betaalbaar houden van de zorg is een van onze prioriteiten.'

Het Nederlandse-IJslandse bedrijf Mint Solutions bijvoorbeeld zegt de zorgkosten terug te dringen met behulp van apparatuur waarmee verpleegkundigen de medicatie van een patiënt aan het bed kunnen scannen. Dat moet de administratieve last voor verpleegkundigen verminderen evenals het aantal medische fouten.
 

Galapagos, Crucell, Genmab

Tot vijf jaar geleden richtte LSP zich vrijwel alleen op bedrijven die nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen. De honderden miljoenen die de investeringsmaatschappij al eerder ophaalde, gingen naar biotechbedrijven waarvan sommigen zijn uitgegroeid tot bekende beursgenoteerde ondernemingen. Daar onder zijn Galapagos, Kiadis, Uniqure, Merus, Crucell, Argenx en het Deens-Nederlandse Genmab.

‘Het belang van medtech is in het verleden onderschat door alle aandacht voor farma met zijn omzet van €800 mrd per jaar. Maar medtech doet daar met een omzet van $400 mrd echt niet zo veel voor onder’
• Rudy Dekeyser, fondsmanager van LSP

De interesse van LSP en andere investeringsmaatschappijen in medtech - de ontwikkeling van medische apparaten, diagnosesystemen en digitale zorg - is toegenomen, mede dankzij de grote omzet in de sector. 'Het belang van medtech is in het verleden onderschat door alle aandacht voor farma met zijn omzet van wel $800 mrd per jaar', aldus fondsmanager Dekeyser. 'Maar medtech doet daar met een omzet van $400 mrd echt niet zo veel voor onder.'

Veel investeerders in medische bedrijven

Nederland heeft opvallend veel investeringsmaatschappijen die geld steken in beginnende medische bedrijven. Naast LSP en het eerder genoemde Gilde Health Care zijn dat onder meer Forbion, Thuja, Biogeneration en Aglaia. Ook de investeringsmaatschappij Inkef, die geld krijgt van pensioenfonds ABP, financiert veel startende medische ondernemingen.


Terug naar het overzicht

Auteur:
Thieu Vaessen
Financieel Dagblad


Tags

Health Valley Partners

RSS 2.0