Home Actueel Nieuws uit ons netwerk Baanbrekend onderzoek in de immunologie

06 maart 2019

Baanbrekend onderzoek in de immunologie

Prof. dr. Mihai Netea is hoogleraar experimentele interne geneeskunde aan de Radboud Universiteit en het Radboudumc. Hij onderzoekt de wisselwerking tussen binnendringende ziekteverwekkers en ons afweersysteem (immuunsysteem). Zonder afweersysteem zijn we een willoze speelbal van allerlei ziekteverwekkers om ons heen. Dat we überhaupt kunnen (over)leven is te danken aan ons afweersysteem. Maar hoe weet dat afweersysteem zo’n enorme diversiteit aan ziekteverwekkers zo efficiënt op te ruimen? Hoe zit het afweersysteem in elkaar? Hoe werkt het precies?
 

Ziekteverwekkers bestrijden

Mihai Netea is een van de meest toonaangevende wetenschappers in het onderzoek naar het afweersysteem. Hij probeert te doorgronden hoe ons lichaam al die ziekteverwekkers herkent en op de juiste manier bestrijdt. Zijn ontdekking van het ‘getrainde immuunsysteem’ (trained innate immunity) is baanbrekend en kan belangrijke consequenties hebben voor de medische wetenschappen.


Immunologisch geheugen

Ons afweersysteem bestaat uit een ‘aangeboren’ en een ‘aangeleerd’ deel. Dat aangeboren deel krijgen we van nature al tijdens onze geboorte mee. Dat is wat het is. Het aangeleerde deel is veel plastischer en dynamischer. Dat kan leren van doorgemaakte infecties en ontwikkelt zich gedurende ons leven. Juist door het directe contact met bacteriën, schimmels en virussen. Die contacten slaat het aangeleerde of ‘verworven’ afweersysteem op in het immunologische geheugen. Dankzij dat geheugen kan het afweersysteem bij een nieuwe infectie van een al bekende ziekteverwekker snel en effectief toeslaan.
 

Aangeboren afweer trainen

In tegenstelling tot wat iedereen dacht, ontdekte Netea dat het aangeboren afweersysteem wel degelijk kan leren. Weliswaar op een andere manier dan het verworven afweersysteem, maar het kan wel degelijk leren. Deze nieuwe kennis kan worden gebruikt om onze afweer nog beter voor te bereiden op aanvallen van buitenaf. Zo blijkt het vaccin tegen tuberculose (het BCG-vaccin) het geheugen van het aangeboren afweersysteem te kunnen stimuleren. Het biedt zelfs bescherming tegen hele andere infecties! Dit maakt misschien hele andere, nieuwe vaccins mogelijk. Vaccins die te gebruiken zijn bij pasgeborenen, bij wie het immuunsysteem nog volop in ontwikkeling is. Vaccins voor ouderen bij wie het afweersysteem minder begint te functioneren. En misschien kan training van het aangeboren afweersysteem de effectiviteit van al bestaande, traditionele vaccins ook nog verhogen. Het zal duidelijk zijn dat de immunologie met het baanbrekende onderzoek van MihaiNetea naar ‘trained immunity’ onmiskenbaar in een nieuwe fase is aanbeland.

banner-Health-Valley-Event-2019.png

Prof. dr. Mihai G. Netea is een keynote spreker tijdens het Health Valley Event 2019 op 14 maart in Pathe Nijmegen. De titel van zijn presentatie luidt “Understanding immune system: from cells to the patient" en is te zien tijdens het plenaire ochtendprogramma in zaal 1 tussen 10.30 en 12.00 uur.  Tickets zijn verkijgbaar via www.healthvalleyevent.com


Terug naar het overzicht

Auteur:
Pieter Lomans
Radboudumc

Publicatie over partner(s):


Tags

Health Valley Partners