Home Actueel Nieuws uit ons netwerk Bart Kiemeney gaat de tour winnen!

20 juni 2019

Bart Kiemeney gaat de tour winnen!

Professor traint op 26 juni in het Radboudumc voor zijn Tour de France: méér geld voor onderzoek naar kanker!

Nog twee weken en dan is het zover: de Tour de France. Voor Bart Kiemeney, hoogleraar epidemiologie in het Radboudumc, start de Tour een dag eerder, wanneer hij vóór het peloton uit alle etappes van de Tour fietst. Bart is onderzoeker en voorzitter van het Radboud Oncologie Fonds. Met deze tour de force hoopt hij veel geld in te zamelen voor meer onderzoek naar kanker. Normaal krijgt hij subsidies hiervoor, nu wil hij zelf ook een fysieke inspanning leveren voor andere kankeronderzoekers. Op woensdag 26 juni fietst hij ‘nog even’ zo’n 200 km op zijn racefiets in het Radboudumc. Belangstellenden zijn welkom.

Bart heeft dit jaar al 8000 km in de benen als training om zo goed mogelijk voorbereid te zijn. Zijn eigen proloog op Wereldkankerdag diende in februari als eerste training voor het afleggen van grotere afstanden. Bart fietste toen samen met twee andere fanatiekelingen van Nijmegen naar Brussel: een rit die uiteindelijk in het winterse weer elf en een half uur duurde. Zijn uitdaging eindigt op zaterdag 27 juli als hij, één dag voor het peloton, aankomt over zíjn finish in Parijs.


Start Tour de France

Dit jaar start de Tour de France in de Belgische hoofdstad. Dat was reden voor Bart, die onderzoek doet naar erfelijkheid van (urine)blaaskanker, om zijn eerste voorbereiding te eindigen in Brussel. Bart, zelf woonachtig in Haps en geboren in Hilvarenbeek, legt uit waarom hij van plan is de Tour de France te fietsen:
“Ik ben er als onderzoeker hartstikke goed in om geld op te maken. Een gemiddeld project kost al snel een half miljoen en ik heb er nogal wat gehad. Toen ik de vraag kreeg om voorzitter van het Radboud Oncologie Fonds te worden, vond ik dat ik me ook maar eens moest inzetten om middelen voor kankeronderzoek te werven in plaats van alleen maar te gebruiken. Zeker na de actie van Maarten van der Weijden deze zomer. Zwemmen langs elf Friese steden kan ik niet, maar een stukkie fietsen wel. Ik hoop dat mensen mijn actie van harte gaan steunen en dat we samen meer geld ophalen voor het kankeronderzoek!”


Trainen, trainen en nog eens...trainen

Om ook daadwerkelijk die Tour de France te kunnen rijden, stond de afgelopen tijd voor Bart in het teken van honderden trainingskilometers. Een rondje om het IJsselmeer van 270 km, een trainingsweekend in Italië met 8000 hoogtemeters, zijn deelname aan het fietsevenement Zeven voor Leven en een 3-daagse training in Sauerland. En hij is nog niet klaar: in ‘zijn eigen Radboudumc’ fietst hij straks ook nog eens 200 kilometer.


Bijna op gewicht

Bart Kiemeney fietst wekelijks al bijna 200 kilometer van zijn huis naar het werk, maar bij een Tour de France komt meer kijken, weet hij: “Ik moet nog meer kilometers maken. En proberen wat gewicht kwijt te raken. Die 90+ kilo van mij is niet echt een voordeel in de bergetappes. Dan ben ik zelf niet alleen te zwaar, maar dan wordt de Tour ook zwaar om uiteindelijk uit te rijden! Gelukkig zit ik nu door alle training al op 85. Nog steeds te zwaar voor een goede wielrenner, maar ja, ik hoef de Tour ook niet te winnen.”

Bart steunen? Ga naar www.tourdefrancevanbart.nl en laat een mooie donatie achter voor deze sportieve inspanning.

Bart-fietst-Tour-de-France.jpg


Terug naar het overzicht

Auteur:
Mathias de Graag
Radboud Oncologie Fonds

Publicatie over partner(s):


Tags

Health Valley Partners