Home Actueel Nieuws uit ons netwerk De Proeftuin Robotica

27 mei 2021

De Proeftuin Robotica

Technologie en zorg gaan goed samen. Denk aan domotica die het leven makkelijker maken voor mensen in een rolstoel, of apps die zelfredzaamheid bevorderen voor verschillende doelgroepen. Maar om innovaties te ontwikkelen die goed aansluiten bij de zorgvraag, is het belangrijk veel te testen met eindgebruikers. Daar waren in de zorg nog niet veel mogelijkheden voor. Academy Het Dorp bracht daar verandering in met de Proeftuin Robotica.

Domeinen: Medische ondersteuning, Welzijn

Fases: Idee, Behoefte, Oplossing, Prototype, Implementatie

Partners: Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN), Tinybots, Roessingh Research & Development, Gable Systems, Stichting Zuyd Hogeschool, MijnRobots, Siza, OP Oost

Projecttypen: Onderzoeksproject, Implementatieproject, Coalitievorming

Technologie: Robotica

De uitdaging

Steeds meer technologieontwikkelaars willen bijdragen aan de zorg, maar niet elke poging komt goed van de grond. Bijvoorbeeld omdat de technologie niet aansluit bij het werk van verzorgend personeel, of omdat het nieuwe product geen wezenlijk probleem oplost. Zo’n mismatch is goed te verklaren: technologieontwikkelaars hebben immers maar weinig toegang tot de mensen voor wie ze zorgproducten ontwikkelen. Om dat gat te dichten, is de Proeftuin Robotica in het leven geroepen. Hier werken ontwikkelaars en gebruikers van zorgtechnologie samen aan producten waar de zorg écht baat bij heeft.

Wat is de rol van Academy Het Dorp in dit project?

Academy Het Dorp heeft een goed netwerk van zorgprofessionals, cliënten en ervaren partijen in research en development in de zorg. Dit zorgt voor verschillende kansen voor technologie-ontwikkelaars. Allereerst natuurlijk de kans om (ideeën voor) innovaties te testen, maar ook de kans om hulp te krijgen bij het uitvoeren van de tests. Zo helpen we onder meer bij het selecteren van de juiste methodieken, en kunnen de ontwikkelaars meekijken met ervaren R&D-partijen binnen de zorgtechnologie. In de proeftuin is tot slot ook veel kennis beschikbaar van de brede zorgcontext.

Methodieken

Technologieontwikkelaars kunnen in verschillende fasen instappen. Met een idee, met een werkend prototype of met een kant-en-klaar product dat nog moet worden geïmplementeerd. Afhankelijk van de verschillende fasen, maar ook de verschillende producten én doelgroepen, is een waaier aan methodieken toe te passen. Een kleine greep:

  • Usability tests
  • Co-creatie
  • Interviews
  • Observaties
  • Implementatie
  • Effectstudies

Wat heeft het opgeleverd?

Drie partijen nemen deel aan de Proeftuin Robotica: Gable Systems, MijnRobots en Tinybots. Onderstaand én in de video van het webinar 'Go go gadget: Zo ontwikkel je robots die écht gebruikt worden’, vertellen zij over de geleerde lessen en wat de Proeftuin Robotica hen opleverde.

Sebastiaan Behrens, Gable Systems
“In de proeftuin zijn we gekoppeld aan Roessingh Research and Development, een partij voor innovaties in de revalidatie. Heel fijn om een ervaren partner te hebben die je aan de hand neemt! Nu hoefden we niet het wiel opnieuw uit te vinden, maar konden we leren van de experts. Dat scheelt ons niet alleen veel tijd, we wisten zo ook zeker dat alles in één keer goed ging.”

Roel Boumans, MijnRobots
“Terwijl wij ons in de proeftuin richtten op de technische spraakfunctie van robot Pepper, vertelden de testpersonen dat we ons beter op de inhoud van de gesprekken konden richten. Daar hadden we nog helemaal niet aan gedacht! Daarom is het zo belangrijk om vroeg te beginnen met testen, dan kun je meteen bijsturen en je product verbeteren.”

Wang Long Li, Tinybots
“In de proeftuin liepen we tegen allerlei organisatorische zaken aan. Zo wisten begeleiders niet of robot Tessa ook na het testtraject beschikbaar zou blijven voor bewoners. Ze wilden mensen niet aan de robot laten hechten en haar vervolgens weer ‘afpakken’. Dus voortaan voeren we vóór het testen een gesprek met het hoger management en de zorgverzekeraar, om financiering veilig te stellen.”

Om deze content te tonen moeten we cookies plaatsen.  of bekijk het op www.youtube.com/embed/l3Tj7l6gb2c

Statusupdate

De ervaringen in de testfase van de Proeftuin Robotica zijn zo goed, dat we blijvend ondersteuning bieden aan techvernieuwers, zorginstellingen en andere samenwerkingspartners.

Meer lezen of direct contact?

Wil je meer weten over de Proeftuin Robotica? Dan vind je dit wellicht ook interessant: 

Ik wil graag direct contact

De Proeftuin Robotica wordt mede mogelijk gemaakt door:

EU-op-Oost.jpg


Terug naar het overzicht

Auteur:
Redactie
Academy Het Dorp


Tags

Health Valley Partners