Home Actueel Nieuws uit ons netwerk Health Innovation Netherlands is gelanceerd

03 februari 2020

Health Innovation Netherlands is gelanceerd

Tijdens de werkconferentie Nationale Agenda Medtech op het ministerie van VWS is onlangs Health Innovation Netherlands worden gelanceerd. Deze nieuwe nationale infrastructuur gaat ondernemers en de zorgsector adviseren over medische technologie, methodologisch onderzoek verzorgen naar passende evaluaties en deze vertalen naar nieuwe evaluatiestandaarden.

Health Innovation Netherlands (HI-NL) wil de leidende publiek-private samenwerking zijn die de ontwikkeling, evaluatie en implementatie stimuleert van gezondheidsinnovaties die aangetoond veilig, werkzaam, effectief en betaalbaar zijn.

Medische technologie, zoals bijvoorbeeld MRI-scanners, pacemakers, protheses, e-health oplossingen, operatierobots en andere medical devices, speelt een belangrijke rol voor de gezondheid van mensen wereldwijd. Er zijn op dit moment >500.000 medical devices en >400.000 gezondheidsapps in gebruik.

HI-NL is een brede infrastructuur waar patiënten, artsen en behandelaars, ondernemers, CE-experts, onderzoekers, investeerders en toezichthoudende organen bijdragen om veilige, werkzame, effectieve en betaalbare medische technologie sneller te laten slagen.

Het initiatief voor HI-NL is afkomstig van een groot aantal Nederlandse organisaties uit het veld en wordt geleid door de hoogleraren Maroeska Rovers (Radboudumc) en Carl Moons (UMC Utrecht). Het ministerie van VWS heeft een opstartsubsidie verleend.

HI-NL biedt Ronde Tafels aan voor innovators, bij voorkeur in de vroege fase van het innovatietraject. Tijdens een Ronde Tafel bespreken patiënten, artsen, verzekeraars, onderzoekers en toezichthouders de veiligheid, werkzaamheid, effectiviteit en betaalbaarheid van een nieuwe gezondheidsinnovatie voordat deze op de markt of in het zorgstelsel komt. De ondernemer ontvangt een gedegen advies over de kansen en kwetsbaarheden van zijn of haar product of dienst. Uit de eerste try-outs blijkt dat ondernemers tot wel vijf jaar kunnen winnen door in een vroeg stadium alle vereisten en overwegingen uit het veld te horen.

De nieuwe Europese Medical Devices Regulation treedt op 1 mei 2020 in werking, hiermee ontstaat een kans om de besluitvorming rond invoering en opschaling van medische technologie te verbeteren zo meldt de organisatie. De nieuwe wetgeving eist verdere onderbouwing van medische claims van medische technologie.


Terug naar het overzicht

Auteur:
Witold Kepinski
Dutch IT-channel

Publicatie over partner(s):


Tags

Health Valley Partners