Home Actueel Nieuws uit ons netwerk Health Valley Event: In TOPFIT werken topinstellingen samen aan preventieve leefstijlverandering

07 maart 2019

Health Valley Event: In TOPFIT werken topinstellingen samen aan preventieve leefstijlverandering

Steeds ‘one step ahead’ blijven

TOPFIT wil burgers in staat stellen ziekte en ziektelast een stap voor te blijven: one step ahead. Hoe? Door nieuwe preventieve, gepersonaliseerde zorgtechnologie en leefstijloplossingen te ontwikkelen. Vier Oost-Nederlandse topinstellingen slaan de handen in een om met tech-, food- en health-onderzoek én samenwerking met het werkveld “twee mooie gezonde jaren aan het leven van een patiënt toe te voegen”, vertellen Annemien Haveman en Albert van den Berg.
 
“In de laatste jaren is er veel vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van nieuwebehandelmethodes. Door slimme integratie van innovatieve technologieën en de  kennis over voeding en gezondheid zijn we in staat de progressie van gezondheid naar ziekte, en dus ziektelast, voor te zijn en iemand dus minstens twee jaar langer gezonder te houden”, vertelt prof. dr. ir. Albert van den Berg, hoogleraar sensorsystemen voor biomedische toepassingen aan de Universiteit Twente. “Rode draad daarin is een echt persoonlijke benadering van de patiënt en interventie in zijn of haar levensstijl.” 

TopFit-A-van-den-Berg-IMG_0094.jpg


Open platform

De Universiteit Twente is één van de founding fathers van het Oost-Nederlandse TOPFIT. In TOPFIT werken Wageningen University & Research, Radboudumc, Radboud Universiteit en de Universiteit Twente samen. Het is tegelijk een open platform voor zorgverleners, patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars, bedrijven, kennisinstellingen, preventiepartners, gemeenten en provincie.


Nanotechnologie

TOPFIT werkt zowel aan oplossingen voor preventie en vroege detectie van ziekte als aan gepersonaliseerde behandeling en zelf-management bij ziekte. Albert geeft een voorbeeld. “Met nanotechnologie op een contactlens is te monitoren of iemand met overgewicht obesitas begint te ontwikkelen. Met een preventief en persoonlijke levensstijlverandering kun je dat moment uitstellen of misschien zelfs voorkomen. Zo is dus steeds in een eerder ziektestadium in te grijpen. Bijvoorbeeld met persoonlijke voedings- en beweegprogramma’s. En met nanotechnologie kun je de juiste medicatie en dosering vaststellen en toedienen.”


Aansluiting bij de samenleving

In TOPFIT komen alle betrokken partijen samen. Albert: “We wisselen kennis uit, gaan projectsamenwerkingen aan en voor ons geldt bijvoorbeeld dat we passende technologieën ontwikkelen.” “En op TOPFIT komen ook de universitaire wereld en de praktijk bij elkaar”, vult dr. ir. Annemien Haveman aan. Annemien is als onderzoeker naar Consumptie & Gezonde leefstijl verbonden aan de Wageningen Universiteit en daarnaast werkzaam in de praktijk bij de GGD. “Nieuwe innovatieve projecten moeten goed aansluiten bij het werkveld.”


Van universiteit naar praktijk

Annemien verwijst naar één van de drie TOPFIT-missieprogramma’s rond preventie en ziektelastverlaging: diabetes type 2. Sinds 1 januari zit de behandeling van overgewicht en obesitas door de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) in het basispakket. Annemien: “SLIMMER, één van de GLI-programma’s, is ontwikkeld in de academische wereld en succesvol vertaald vanuit een klinische setting naar de praktijk van de huisarts, de fysiotherapie, de diëtist, de gemeente en andere partijen in het werkveld. Want daar moet het gebeuren. Daarmee zijn we er overigens nog niet. We staan nu voor de vraag hoe we mensen helpen nieuw gedrag ook op langere termijn vol te laten houden. Daarvoor gaan we nu binnen TOPFIT aan de slag.”


Trefmomenten van TOPFIT

Het toepassen van nieuwe technologie kan helpen om patiënten te blijven stimuleren, vervolgt Annemien. “We gebruiken meer en meer onze smartphone en allerlei digitale technologieën. Die kunnen we ook in de GLI toepassen. Bijvoorbeeld om mensen prikkels en inzichten te geven in hun eet- en beweegpatroon en in hun resultaten.” Die nieuwe toepassingen aan GLI moeten dan wel eerst ontwikkeld worden. TOPFIT kan daarvoor zorgen. “Op trefmomenten van TOPFIT kom ik in aanraking met partijen die dat kunnen, zoals de Universiteit Twente, maar ook een scala aan bedrijven en zorginstellingen. Het is daarvoor een fantastisch platform, ik zou niet weten waar ik die partijen anders moet tegenkomen.”

Meer weten over preventieve gezondheidszorg op maat, de meerwaarde van TOPFIT en de samenwerkingsmogelijkheden binnen het platform? Op het Health Valley Event wordt het TOPFIT-programma officieel gelanceerd tijdens het plenaire ochtendprogramma. Kom dus 14 maart naar Health Valley Event en laat je inspireren door onder meer prof. dr. ir. Albert van den Berg van de Universiteit Twente en dr. ir. Annemien Haveman van de Wageningen University & Research. Voor meer informatie over TOPFIT, zie www.topfit.life.

Koop hier je tickets! 
banner-Health-Valley-Event-2019-(1).png


Terug naar het overzicht

Auteur:
Bob Gaster
Tekstschrijvers.nl i.o.v. Health Valley Netherlands

Publicatie over partner(s):


Tags

Health Valley Partners