Home Actueel Iedereen kan nu meespelen in de strijd tegen dementie

08 oktober 2018

Iedereen kan nu meespelen in de strijd tegen dementie

Tijdens het 8ste Games for Health Europe Congres (GFHEU) wordt onze samenwerking met het Human Computation Institute (HCI), Ithaka - New York, formeel bekrachtigd. Dr. Pietro Michalucci, executive director van HCI, zal in zijn keynote op maandag 8 oktober om 9:45 toelichten op welke wijze grote groepen mensen een bijdrage zullen gaan leveren aan het gevecht tegen Alzheimer en andere vormen van dementie in het wereldwijd beschikbare online spel Stall Catchers.
 

Spelenderwijs strijden tegen dementie

Om het mee doen aan Stall Catchers te stimuleren gaat het game ontwikkel- en design lab van GFHEU, Game Solutions Lab (GSL), een spel ontwikkelen om deelname aan Stall Catchers nog leuker en aantrekkelijker te maken voor iedereen. Daarmee levert Games for Health Europe een bijdrage aan baanbrekend onderzoek, waar wetenschappers anders vele jaren over zouden doen. Iedereen, van jong tot oud, kan mee doen. Jurriaan van Rijswijk – oprichter GFHEU: “alsik het mijn oma kan uitleggen, is het voor iedereen te begrijpen, en dat kan ik”. Bovendien zal naast de ontwikkeling van de Stall Catchers games het wereldwijde netwerk van Games for Health Europe worden ingezet voor verspreiding en voor het stimuleren van verder onderzoek.
 
Als eerste stap is tijdens de wereld Alzheimer week de Stall Catchers Androïd app geïntroduceerd, ontwikkeld door GSL, zodat Stall Catchers nu ook in de trein, tijdens pauzes, thuis op de bank, enzovoort eenvoudig op de mobiele telefoon of tablet gespeeld kan worden. In de komende tijd gaan er ook versies ontwikkeld worden voor de Xbox One en iOs.
 

Stall Catchers

Het Human Computation Institute is in samenwerking met Cornell University een project gestart waarin de relatie tussen de mate van “stilstaand bloed’, zogenaamde “stalls” en de graad van dementie wordt onderzocht. Verminderde doorbloeding in de hersenen wordt al lang geassocieerd met Alzheimer en andere vormen van dementie. De ontdekking van deze “stalls” heeft voor de eerste keer inzicht verschaft in de relatie tussen afgenomen doorbloeding in de hersenen van Alzheimer patiënten. Het omgekeerde, van het terugdringen van deze blokkades is aangetoond dat dit de symptomen van deze ziekte doet verminderen in de hersens van muizen.
 
Om dit wetenschappelijk aan te tonen moeten enorme grote hoeveelheden digitale beelden van de hersens van muizen geanalyseerd worden. Research waar onderzoekers vele jaren voor nodig zouden hebben. Door het spel Stall Catchers wordt een beroep gedaan op de wereldwijde samenleving om te helpen deze beelden te analyseren. Het Human Computation Institute is gespecialiseerd in het inzetten van menselijke “rekenkracht”. Games for Health Europe is leider op het gebied van serious games en beschikt over een wereldwijd netwerk van meer dan 35.000 wetenschappers, game developers en andere professionals.
 

Persconferentie

 Tijdens het Games for Health Congres op 8 oktober organiseren genoemde partijen een persconferentie, Uw aanwezigheid tijdens deze persconferentie wordt zeer op prijs gesteld, uiteraard om middels uw media grootschalige bekendheid te geven aan dit baanbrekende project. Het is immers in ieders huidige en toekomstige belang om een halt toe te roepen aan het snel groeiende aantal mensen met dementie.
 
U maakt kennis met de initiatiefnemers, wordt gedetailleerd geïnformeerd over de laatste status van dit wetenschappelijk onderzoek, dat mogelijk tot een verdere doorbraak in de behandeling van dementie kan leiden. En u kan op spectaculaire wijze ervaren hoe Stall Catchers werkt. Ook zijn er wetenschappers aanwezig om met hen van gedachten te wisselen over de grote relevantie van een dergelijk grootschalig en uniek onderzoek, waarin een beroep wordt gedaan op de gezamenlijke rekenkracht van de mensheid.
 
Speciaal voor de visuele media is er een bijzondere gelegenheid om mooie beelden te maken van Stall Catchers.
 
Persconferentie:
Maandag 8 oktober, aansluitend op de opening sessie van Games for Health Europe. 
Aanvang opening sessie: 09:30
Adres: TAC Gebouw, Vonderweg 1, 5613 BK Eindhoven
Aanvang persconferentie: circa 10:45

AANMELDEN
In verband met het organisatie van het congres is aanmelding vooraf vereist. 
Gratis toegang en registratie via https://www.gamesforhealtheurope.org/registration/

SPECIALE VOORZIENINGEN
Indien u ter plekke speciale voorzieningen nodig heeft, zoals stroom voor lampen en snelle (internet) verbindingen verzoeken wij u contact op te nemen met René Luigies, rene@gfheu.org mobiel 0611 366 339. 
 


Terug naar het overzicht

Auteur:
René Luigies MBA
Games for Health Europe

Publicatie over partner(s):


Tags

Health Valley Partners