Home Actueel Internist dr. Sabine Pinedo keynote spreker Health Valley Event 2019

11 februari 2019

Internist dr. Sabine Pinedo keynote spreker Health Valley Event 2019

De kloof tussen arts en techniek moet kleiner

Er zijn ruim 300.000 gezondheidsapps. Trek daar vanaf de apps die nooit getest zijn, die onnauwkeurig zijn en die waar jij en je arts weinig aan hebben. Er blijven er niet veel over. “Veel e-health-initiatieven zijn van partijen met maar een idee, zonder dat ze zelf uit de zorg komen.” Om de zorg echt te ontlasten, moet de kloof tussen techniek en arts kleiner, stelt internist en ondernemer dr. Sabine Pinedo.

Haar patiënt is in de tachtig. Zijn huisarts stuurde hem door vanwege bloedarmoede. Het darmonderzoek wat dr. Sabine Pinedo voorstelde, hoefde niet van de patiënt. Eigenlijk hoefde het hele leven niet meer. Het consult kreeg daarmee een hele andere wending en duurde wel een uur. “Natuurlijk is dat hartstikke duur. Maar liever één patiënt voor wie ik het verschil maak, dan twintig handshakes met patiënten die eigenlijk niet op consult hoeven te komen. Die volgen we wel op afstand.”


We moeten de zorg ontlasten

SabinePinedo.jpgSabine gelooft in zelfzorg en in begeleiding op afstand, met altijd digitaal een dokter van bloed en vlees bij de hand. Vanuit huis inloggen en je bloed- of andere waardes doorgeven. “Als er aanleiding voor is, roepen we de patiënt op. Is er geen aanleiding maar zijn er toch zorgen? Dan stellen we meteen gerust. Daar is geen artsbezoek voor nodig.” Dus niet meer voor alleen een handshake naar de dokter. “Zo blijft er tijd en geld over voor wie echt zorg nodig heeft of niet uit de voeten kan met e-health.” De internist past het concept al dertien jaar toe, onder meer met haar online trombosedienst. Via internet en e-health begeleidt ze patiënten met deze chronische ziekte. Sabine: “Digitale technologie is goed in te zetten voor zorg op maat. In 2030 zijn er zeven miljoen Nederlanders met een chronische ziekte. Dat kan de zorg helemaal niet aan. We moeten dus de zorg ontlasten. Ook qua kosten. E-health is daarbij onmisbaar.”


Goedkoper en effectiever

Met e-health zijn grote groepen mensen uit risicogroepen te begeleiden naar een gezonde leefstijl. Sabine en haar man cardioloog Roderik Kraaijenhagen doen dat met hun zelfmanagementplatform Vital10. “Wij helpen patiënten met het meten van hun risicofactoren en het stellen van verbeterdoelen. Denk aan eetgewoonten, stress, roken, cholesterol, bloeddruk, suiker, gewicht. Een team van artsen, coaches, diëtisten en fysiotherapeuten adviseert en ondersteunt op afstand. De patiënten krijgen bovendien een beweegprogramma op maat. Een huisarts of specialist heeft daar allemaal geen tijd voor. En het is goedkoper en effectiever. De dokter zit straks in je telefoon of tablet.”


Geen pilletje meer nodig

Begeleiding op afstand vraagt een andere organisatie van de zorg. Welke e-health en digitale tools horen daarbij? Waar hebben artsen en andere zorgverleners wel en geen behoefte aan? “Het is goed om het daarover met elkaar te hebben op het Health Valley Event: hoe verkleinen we de afstand tussen techniek en arts? Artsen worden overspoeld met weinig zinvolle ideeën van mensen die niet uit de zorg komen. Dat kost allemaal tijd zonder dat het wat oplevert.” Ze veert opeens op. “Terwijl er zoveel mogelijk is wat wél bijdraagt. Zoals het idee van die chirurg om een virtual reality-tour te maken voor patiënten die geopereerd gaan worden. Ze maken vooraf mee wat ze te wachten staat. Als het dan zover is, zijn ze een stuk rustiger. Daar hebben ze geen pilletje meer voor nodig…”

Meer weten over de rol van e-health in de zorg nu en straks? Over het verkleinen van de afstand tussen techniek en arts en over het ontwikkelen van tools die de zorg echt ontlasten? Dr. Sabine Pinedo is keynote spreker tijdens het Health Valley Event op 14 maart. 

HVE19_bannerwebsite.jpg


Terug naar het overzicht

Auteur:
Bob Gaster
Tekstschrijvers.nl i.o.v. Health Valley Netherlands

Publicatie over partner(s):


Tags

Health Valley Partners