Home Actueel Nieuws uit ons netwerk Met hersensignalen computers aansturen

19 februari 2019

Met hersensignalen computers aansturen

Ir. Heleen Willemsen van MindAffect

Computertechnologieën en brain-computer interfaces doorgronden steeds beter onze hersens. En leiden tot ongekende medische toepassingen: wie verlamd is, kan met een robotarm zelf eten; wie blind is, ziet weer. Startup MindAffect geeft wie niet kan praten een stem. “De techniek is er. Nu gaat het erom dat de patiënt er dagelijks thuis wat aan heeft.” Ir. Heleen Willemsen van MindAffect over de weg van lab naar patiënt. 

MindAffect.jpgStel je hebt een progressieve ziekte die je spieren aantast. Je kracht vermindert, je benen en armen vallen uit, je raakt verlamd. Schrijven en praten kan niet meer, communiceren met je naasten wordt onmogelijk. “Het zijn mensen die ingesloten zijn in zichzelf. Bijvoorbeeld ALS-patiënten of mensen na een beroerte. Voor die patiënten is er nu onze brain-computer interface (BCI).”, vertelt ir. Heleen Willemsen, industrieel ontwerper en manager productontwikkeling bij de startup MindAffect. “Daarmee kunnen ze weer praten tegen familieleden, vrienden en verzorgers, emoties uiten, overleggen, vragen stellen, afscheid nemen.”
 

Geen training nodig

Het werkt als volgt. De patiënt draagt een headset die elektrische hersenactiviteit meet. Hij of zij kijkt naar een speciaal toetsenbord. Iedere toets knippert met een eigen code. Door je aandacht te richten op één lettertoets dringt de bijbehorende lichtcode binnen in het visuele deel van de hersenen. Die lichtcode leidt vanzelf tot een hersensignaal. Dat signaal wordt via de headset van de BCI herkend als behorende bij de specifieke letter. Die letter wordt vervolgens op een scherm weergegeven. “Alles waar je naar kijkt leidt automatisch tot een hersensignaal. Daar hoef je niets voor te doen. Het voordeel van onze technologie is dus dat de patiënt er geen training voor nodig heeft”, legt Heleen uit. 


Alleen een headset en een tablet

Het direct aansturen van een computer met hersensignalen is niet nieuw. Heleen: “De technologie is al tientallen jaren in ontwikkeling, alleen nooit verder gekomen dan de laboratoriumfase. Voor toepassing thuis door echte gebruikers was het nog te langzaam en onbetrouwbaar. Totdat in 2017 binnen het Donders Instituut een algoritme werd ‘ontdekt’ die voor een doorbraak zorgde: Noise-Tags. Daarmee zijn goede en snelle plug-and-play besturingen mogelijk.”
Zestien maanden geleden was voor een opstelling van alle technologie een grote tafel nodig. Daarop een computer, een laptop, een iPad, nog meer apparatuur en allemaal kabels. Het meten van de hersenactiviteit gebeurde met een ‘badmuts’ vol sensoren. “Straks heb je voldoende aan een headset via bluetooth gekoppeld aan een tablet, die de zinnen ook kan uitspreken.”


Eindeloos veel mogelijkheden 

Nu al past de huidige versie van het prototype in een kleine koffer. Daarmee gaat het team langs patiënten. Om van hen te horen wat er anders kan, waar behoefte aan is. Heleen: “Je kunt ook een lichtsignaal koppelen aan voorgeprogrammeerde zinnen:  ‘help me even rechtop te zitten’. Of een belletje laten rinkelen. Grote wens van patiënten is toegang tot sociale media via onze BCI.” Ook binnen domotica is de technologie te gebruiken. Door de aandacht te richten op een knop met lichtsignaal sluiten de gordijnen en gaan de lichten aan. “In een meer risicovolle productieomgeving is met slechts een blik een machine op afstand te besturen. De toepassingsmogelijkheden van onze BCI zijn eindeloos.”


Health Valley Event 

Tijdens Health Valley Event hoopt Heleen in contact te komen met partijen die nieuwe toepassingen zien voor de technologie van MindAffect. “In de toekomst openen we onze BCI ook via een Software Development Kit (SDK), zodat derden de technologie kunnen integreren in hun oplossingen.”

Meer weten over de BCI-technologie van MindAffect? Over toepassingsmogelijkheden voor jouw bedrijf of initiatief? Kom naar Health Valley Event op 14 maart en laat je inspireren door ir. Heleen Willemsen tijdens de themasessie Healthy Brain in zaal 3 van 9.00 tot 10.00 uur. 

HVE19_bannerwebsite.jpg


Terug naar het overzicht

Auteur:
Bob Gaster
Tekstschrijvers.nl i.o.v. Health Valley Netherlands

Publicatie over partner(s):


Tags

Health Valley Partners