Home Actueel Nieuws uit ons netwerk Miljoenen voor Saxion, Windesheim, HAN en Hanzehogeschool oor versterken praktijkgericht onderzoek

05 november 2021

Miljoenen voor Saxion, Windesheim, HAN en Hanzehogeschool oor versterken praktijkgericht onderzoek

Hogeschool Saxion, Windesheim, HAN en Hanzehogeschool ontvangen samen drie miljoen euro subsidie voor het versterken van de infrastructuur van praktijkgericht onderzoek naar digitalisering in de maakindustrie, technologische innovaties in de zorg en decentrale waterstof.

Het gaat om zogeheten SPRONG-subsidie van Regieorgaan SIA, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met SPRONG stimuleert de organisatie de samenwerking tussen onderzoeksgroepen. Iedere SPRONG-groep bestaat uit een samenwerking tussen minimaal twee hogescholen en praktijkpartners, zoals bedrijven uit de beroepspraktijk, publieke instellingen en overheden. 

Iedere SPRONG-groep krijgt één miljoen voor de eerste vier jaar van het SPRONG-traject. Blijkt uit de tussentijdse evaluatie dat een groep goed op weg is, dan volgt nog eens één miljoen euro voor weer vier jaar. „Het is fantastisch om te zien dat praktijkgericht onderzoek in de regio Oost-Nederland op de kaart wordt gezet met deze subsidie”, zegt Hans Vossensteyn, directeur Research & Graduate school van hogeschool Saxion. “De onderzoeken gaan hogescholen en bedrijven helpen kennis op te doen die direct in de praktijk te gebruiken is.”

Digitalisering in de maakindustrie

Eén van de onderzoeksgroepen doet onderzoek naar digitaal gedreven productie. Hogescholen Saxion en Windesheim en het expertisecentrum TechForFuture helpen ondernemers in samenwerking met zes kernpartners om hun productieproces te digitaliseren en robotiseren. Om dat te bereiken gaan de lectoraten Industriële Automatisering & Robotica van Windesheim en Ambient Intelligence en Mechatronica van Saxion ondernemers helpen om de uitdagingen rondom digitalisering te volbrengen.

Technologische innovaties in de zorg

Een samenwerking tussen Saxion, Hanzehogeschool, zorg- en welzijnsorganisaties, overheid en mkb maakt werk van innovatie in de gezondheidszorg. Doel is daarmee een bijdrage te leveren aan vitaal functionerende burgers in een gezonde economie. Jan Jukema, lector Verpleegkunde bij Saxion: “Met dit project maken we technologische innovaties geschikt en toegankelijk voor mensen met een lagere sociaaleconomische status in de regio’s Noord- en Oost-Nederland. Zo gaan we hun gezondheid en welzijn bevorderen.”

Decentrale waterstof

“Voor ons project vormt de energietransitie en vraag vanuit een groeiende groep technologiebedrijven in Oost-Nederland de basis voor het onderzoekstraject naar decentrale waterstof”, zegt Richard van Leeuwen, lector Duurzame Energievoorziening bij Saxion. Hogescholen HAN en Saxion willen samen met bedrijven en kennisinstellingen in de regio Oost-Nederland doorgroeien naar een sterke onderzoeksgroep met voldoende kritische massa om ook in Europa gezien te worden.


Terug naar het overzicht

Auteur:
Redactie
Tubantia

Publicatie over partner(s):


Tags

Health Valley Partners