Home Actueel Nieuws uit ons netwerk MindAffect ontvangt financiering voor ontwikkeling van betere diagnoses met Brain Computer Interface

09 september 2021

MindAffect ontvangt financiering voor ontwikkeling van betere diagnoses met Brain Computer Interface

MindAffect, een deep tech bedrijf uit Nijmegen gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie (AI) en Brain Computer Interfaces (BCI), heeft succesvol een financiering opgehaald. Oost NL investeert als fondsmanager uit MKB Kredietfaciliteit Gelderland (Topfonds Gelderland) samen met investeerders uit het netwerk van NLC Ventures en MSB Isala. MindAffect gebruikt de financiering om diagnostische systemen te ontwikkelen voor zicht, gehoor en hersengezondheid.

MindAffect gebruikt gepatenteerde AI-algoritmen, ontwikkeld door prof. Peter Desain, om hersensignalen te interpreteren, zodat “locked-in” patiënten (mensen die niet meer in staat zijn om te bewegen en te praten) via de BCI kunnen communiceren. Sinds 2021 is Jennifer Goodall de nieuwe CEO van MindAfffect. Met haar komst is het bedrijf een nieuwe strategische richting ingeslagen. Samen met partners ontwikkelt MindAffect diagnostische systemen voor zicht, gehoor en hersengezondheid, zodat patiënten betere hulp krijgen en de zorgkosten worden teruggedrongen.

Eerder maakte National Geographic een video over de BCI van MindAffect: bekijk de video om te zien hoe deze in de praktijk werkt

"Bij diagnostiek op het gebied van gehoor en zicht zijn de resultaten afhankelijk van interactie met de patiënt en/of invasieve en kostbare procedures. Met onze BCI is het mogelijk om te registreren wanneer en hoe de hersenen prikkels waarnemen zonder dat de patiënt hierop hoeft te reageren. Dit maakt het mogelijk om een nauwkeurige en snelle diagnose te stellen. En om de mogelijke oorzaak van een tekort aan gehoor-/zichtfunctionaliteit van de patiënt vast te stellen. Dit is vooral interessant voor die patiënten die niet in staat zijn om te communiceren vanwege leeftijd, handicap of cognitief vermogen", legt Goodall uit.

Investering

De nieuwe investering zorgt ervoor dat MindAffect de volgende stappen kan zetten om het volledige potentieel van de technologie te realiseren. "Deze financiering stelt ons in staat om ons te concentreren op R&D en productontwikkeling, ons team uit te breiden en samen met zakelijke partners commerciële toepassingen te creëren. Met de steun van onze aandeelhouders kunnen we onze technologie gebruiken om een betaalbare diagnostische gezondheidszorg te realiseren voor miljoenen mensen." zegt Goodall. De BCI-markt groeit met ongeveer 14% per jaar, waarin de zorgsector het grootste deel is.

Investeerders

Sven Kempers, investment manager Health bij Oost over de investering vanuit MKB Kredietfaciliteit Gelderland (MKG): “MindAffect is een deep tech onderneming met veel potentie in de gezondheidszorg. Jennifer Goodall brengt als CEO de executiekracht om de hoogwaardige technische kennis uit het team te commercialiseren. Dat geeft vertrouwen dat de baanbrekende technologie van MindAffect een positieve impact zal hebben op het leven van patiënten. Goede diagnostiek is essentieel om de zorg efficiënt en betaalbaar te houden; de toepassingen van MindAffect sluiten daar goed bij aan.” De provincie Gelderland stelde MKG, dat onderdeel is van Topfonds Gelderland, vorig jaar open om innovatieve mkb’ers te ondersteunen. In 2018 investeerde fondsmanager Oost NL ook vanuit Topfonds Gelderland in de ontwikkeling van de techniek van MindAffect.

NLC Ventures is de grootste healthtech venture builder van Europa, met als doel om meer medische innovaties naar de patiënt te brengen. Recent haalde NLC een investering op van €20 miljoen voor de verdere uitbreiding van hun venture building platform. Naast hun actieve ondersteuning als medeoprichter van het bedrijf verschafte NLC via het MOMENTUM fonds eerder al een kapitaalsinjectie aan MindAffect; in deze recente financieringsronde hebben daarnaast een aantal aandeelhouders achter NLC direct geparticipeerd in deze veelbelovende venture.

Lars Olthof, Venture Finance Expert bij NLC: “Deze investering stelt onze portfolio-onderneming MindAffect in staat om hun veelbelovende BCI-technologie verder te valideren en levert daarnaast het benodigde kapitaal om deze technologie ook voor nieuwe toepassingen door te ontwikkelen. Wij zijn ervan overtuigd dat het team goed in staat zal zijn om hun ambitieuze plannen uit te voeren en kijken ernaar uit om met alle betrokken partijen samen te werken om ervoor te zorgen dat de MindAffect technologie de komende jaren zoveel mogelijk patiënten kan helpen.

MSB Isala: “De maatschap Medisch Specialistisch Bedrijf Isala (MSB-I) investeert in innovatie op het gebied van gezondheidszorg. MindAffect is een bedrijf met veel potentie in de gezondheidszorg. Het MSB-I verwacht met deze investering een mooie stap voorwaarts te kunnen maken in het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor deze specifieke patiëntgroep”

MindAffect in Oost-Nederland

MindAffect kent een sterke verankering in Oost-Nederland, onder meer door de binding met het Donders Instituut van de Radboud Universiteit en huidige samenwerkingen met toonaangevende medische bedrijven. Oost NL adviseert het bedrijf momenteel ook over labruimte en biedt de onderneming toegang tot haar sterk ontwikkelde netwerken.

 


Terug naar het overzicht

Auteur:
Daniëlle Gijsbertse
Oost NL

Publicatie over partner(s):

  • NLC Ventures Netherlands B.V.

  • Oost NL

Tags

Health Valley Partners