Home Actueel PacMed en VUmc winnen Computable Award voor de zorg

31 oktober 2019

PacMed en VUmc winnen Computable Award voor de zorg

Softwareleverancier Pacmed en het voormalige VUmc zijn de winnaars van de Computable Award voor het beste ict-project in de zorg. Het gaat om een project voor machine learning op de intensive care.

Medische specialisten en verpleegkundigen op de intensive care hebben dagelijks een duivels dilemma om te bepalen wie wel en niet worden opgenomen dan wel ontslagen van de IC, aldus het juryrapport, Wordt een patiënt te vroeg ontslagen van de afdeling, dan kan dat ernstige gevolgen hebben of zelfs tot een te vroege dood leiden. Als patiënten te lang op de IC verblijven, dan nemen zij plaatsen in van patiënten die eigenlijk zouden moeten worden opgenomen gezien hun levensbedreigende situatie.

Door de jaren heen ziet men steeds nieuwere apparatuur om patiënten te monitoren. Dit monitoren levert een continue stroom van gegevens, feitelijke metingen, waardoor weinig bias in de data aanwezig is. Door de toename van de hoeveelheid data en datastromen wordt het voor de IC-medewerkers steeds lastiger om deze te verwerken, te interpreteren en om tot juiste beslissingen te komen.

Artificial intelligence

Het ligt dan voor de hand om over artificial intelligence, als ondersteunend instrument, na te denken, aldus de jury. In de zorg worden ten opzichte van andere bedrijfstakken nog relatief weinig ai-oplossingen toegepast. De eerste ai-toepassingen werden lang geleden ontwikkeld om artsen te helpen een juiste medicijnkeuze te maken uit een aantal alternatieven. De bovengenoemde beslissingen die op de IC moeten worden genomen zijn veel complexer en gevaarlijker dan een keuze uit bekend werkzame medicijnen.

Het is VUmc te prijzen, aldus de jury, dat zij op rzoek zijn gegaan naar een ict-partner die met hen een ai-oplossing zou kunnen ontwikkelen om informatie aan te dragen ter ondersteuning van de beslissingen. Gezien de cruciale beslissingen die moeten worden genomen is het noodzakelijk dat de medische IC-specialisten affiniteit met data hebben en kunnen overzien hoe en wanneer zij dat kunnen gebruiken. De ai-datascientist die ingezet wordt om cruciale kennis uit de datastromen te halen zal een grote medische kennisbagage moeten meenemen dat er juiste medische adviezen worden aangedragen.

De arts beslist

Geruststellend is, aldus de jury, dat ongeacht wat de uitkomst van de ai-algoritmes ook moge zijn, het slechts aanbevelingen zijn voor de verantwoordelijke arts die de finale beslissing zal nemen. Al met al is de prijs volgens de jury meer dan verdiend.


Terug naar het overzicht

Auteur:
Redactie
Skipr


Tags

Health Valley Partners