Home Actueel Nieuws uit ons netwerk Proeftuin Citizen Science: innovatieplatform voor mobiele devices

16 februari 2021

Proeftuin Citizen Science: innovatieplatform voor mobiele devices

Negen publieke en private partijen uit de regio Oost-Nederland slaan de handen ineen om de ontwikkeling en validatie van kleine mobiele apparaten te versnellen. Ze lanceren in februari 2021 gezamenlijk de Proeftuin Citizen Science, een open innovatieplatform. De proeftuin richt zich specifiek op de ontwikkeling van apparaten met een toepassing in gezondheid, voeding of milieu. Deze samenwerking versterkt niet alleen de marktpositie van deelnemende bedrijven, maar geeft ook het gehele mkb in de regio toegang tot een breed scala aan kennis, expertise en faciliteiten.

De regio Oost-Nederland heeft veel technische kennis in huis, zowel bij kennisinstellingen als in het bedrijfsleven. Door de kennis expertise en faciliteiten te bundelen ontstaat er één sterk regionaal platform. Projectleider Jeroen Jansen, Radboud Universiteit: “Met deze proeftuin hopen wij de kloof tussen universiteiten en het mkb te dichten en zo innovatie te versnellen. Dit doen we samen met de Universiteit van Twente, Wageningen University & Research en met verschillende mkb partners: Agrifirm Nutricontrol, CMBR Scientific NanoScience, The eNose Company, Qmicro en Stichting Privacy by Design. Door economisch haalbare meetoplossingen te ontwikkelen, zorgt deze combinatie van partners voor een duidelijke impuls in het realiseren van burgerwetenschap.”

Support mkb Oost-Nederland

De proeftuin Citizen Science richt zich specifiek op kleine analytische apparaten. Het platform ondersteunt mkb’ers bij de ontwikkeling, miniaturisatie, validatie, dataverwerking en digital security. Ook worden verschillende onderzoeksfaciliteiten opengesteld: het Mesa+ Nanolab (Universiteit van Twente), de afdeling Analytical Chemistry & Chemometrics (Radboud Universiteit) en verschillende faciliteiten bij de Wageningen University & Research.

Sensoren voor gezondheid, voeding & milieu

In de aanloop naar de proeftuin zijn al verschillende producten gerealiseerd. Jan Willem Gerritsen, The eNose Company: “In de proeftuin Citizen Science is veel kennis beschikbaar met betrekking tot technieken voor data-analyse. Daarom is het een heel geschikte omgeving voor de technische validatie van onze Aeonose™, een apparaat dat op basis van uitgeademde lucht een diagnose voor bepaalde ziektes kan geven.”

Christiaan Kapper, NutriControl: “Wij hebben binnen de proeftuin een mobiele handheld (NIR) sensor gevalideerd, waarmee het voor consumenten mogelijk wordt om de nutritionele waarde – zoals eiwitten, vetten en water – van hun voedingsproducten te bepalen.”

Covid-testen en -vaccinatie

Naast Citizen Science projecten in de regio, staat de proeftuin ook open voor andere maatschappelijk relevante innovaties. Gerard Roelofs, Universiteit Twente: “Op dit moment wordt er met man en macht gewerkt aan verschillende typen Covid-testen en nieuwe manieren van vaccineren, zoals via beademingsapparatuur. De Proeftuin Citizen Science heeft de juiste expertise in huis om de validatie hiervan te versnellen.” Ook kan de proeftuin Citizen Science een rol spelen bij de optimalisatie van dataverwerking en privacy issues.

Contact

Kijk voor meer informatie op de Citizen Science website. Interesse in specifieke mogelijkheden? Vragen over samenwerking, prijsstelling en contractuele zaken? Neem dan contact op met Ed Koster van de Radboud Universiteit.

Ondersteund door:

op-oost_en_eu-logo_jpg.jpg


Terug naar het overzicht

Auteur:
Redactie
Radboud Universiteit Nijmegen


Tags

Health Valley Partners