Home Actueel Nieuws uit ons netwerk R4Heal toont patiëntenkamer van de toekomst op Health Valley Event 2019

13 maart 2019

R4Heal toont patiëntenkamer van de toekomst op Health Valley Event 2019

Ondernemers en Radboudumc versterken regionale ecosysteem

Op 14 maart 2019 komen zorgprofessionals uit heel Nederland en Europa naar Nijmegen, om tijdens het Health Valley Event innovaties en ontwikkelingen in de gezondheidszorg met elkaar te delen. Het Radboudumc en The Economic Board slaan net als in 2018 de handen ineen. Deze keer laten ze zien hoe samenwerking tussen het academische ziekenhuis en regionale ondernemers vormgegeven wordt.

Binnen het project R4Heal ligt de focus op de patiëntenkamer van de toekomst. Door zintuigen te prikkelen met behulp van projecties, games en geuren draagt het project bij aan het sneller herstel van een patiënt na een grote operatie.

Ik roep andere regionale ondernemers op om samenwerkingen binnen de zorg aan te gaan. Duurzaamheid staat voorop en binnen de regio delen we deze passie; het staat in onze gezamenlijke agenda.

Ander perspectief

Het Radboudumc werkt binnen R4Heal veel samen met regionale bedrijven. “Door vanuit het Radboudumc samen te werken met ondernemers wordt er ook vanuit andere perspectieven naar de patiënt gekeken”, zegt Harry van Goor, chirurg bij het Radboudumc en initiatiefnemer van R4Heal: “Het samenkomen van het Radboudumc en diverse creatieve ondernemingen leidt tot het ontstaan van veel innovatieve ideeën. Dit gaat voor de zorg heel veel opleveren. De zorg heeft veel meer raakvlakken met maatschappelijke ontwikkelingen dan we nu denken.”

Ivar Donker, directeur van Relitech (een van de bedrijven die meewerkt aan R4Heal), is het hier mee eens: “Er is een hoog kennisniveau aanwezig binnen de regio en het Radboudumc. Het mooie van de co-creatie tussen het Radboudumc en regionale bedrijven is dat de triplehelix- samenwerking binnen de regio nu optimaal tot zijn recht komt. Er ontstaan op deze manier goede diensten met een maatschappelijk doel.”

Grenzen doorbreken

Een ander bedrijf dat binnen R4Heal samenwerkt met het Radboudumc is Yellow Riders. Een Arnhems bedrijf dat games ontwikkelt die voor patiënten het traject van herstel aangenamer en leuker maakt. Stephan Aarts, directeur van Yellow Riders: “De samenwerking met het Radboudumc is erg prettig en wij zijn blij dat we iets voor de patiënt kunnen betekenen.”

Met de game wil zowel het Radboudumc als Yellow Riders een negatieve ervaring omzetten in een positieve en de patiënt een aangename ervaring meegeven: “Bij kinderen zien wij dat de beleving van het ziekenhuis als veel positiever wordt ervaren na het toepassen van games in een behandelplan en in de ziekenhuisomgeving. Na een paar weken is het Radboudumc geen ‘nare herinnering’ meer, maar wordt het echt als leuk ervaren door de kinderen. Wij zijn ervan overtuigd dat we dit met R4Heal ook bij ouderen kunnen realiseren.”

Nog veel te halen

Relitech ondersteunt het initiatief R4Heal door middel van het ontwikkelen van medische apparatuur. Het bedrijf, gevestigd te Nijkerk, draagt met apparatuur bij aan de gezondheid van een patiënt na een grote operatie.

Ivar Donker denkt dat er voor alle partijen veel te halen valt met de technologie die ze ontwikkelen. “Door samen te werken met het Radboudumc en onze geverifieerde apparatuur in werking te zien is het nu gewoon een feit dat bepaalde handelingen binnen de zorg minder tijd gaan kosten. Wij dragen als regionaal bedrijf bij aan deze tijdsregulatie binnen de zorg.”

“Healthcare doe je samen”

Donker is enthousiast over de samenwerking: “Wij zijn in contact gekomen met het Radboudumc via de Novio Tech Campus. Het is moeilijk om het academische te combineren met het bedrijfsleven. Wij hebben echter gemerkt dat op een laagdrempelige manier kennis uitwisselen wel hele mooie samenwerkingen kan opleveren.”

Yellow Riders werkt al twee jaar samen met het Radboudumc en ziet zeker nog toekomstplannen: “Met Yellow Riders willen wij graag de rol als bemiddelaar invullen voor het Radboudumc. In de toekomst blijven wij het ziekenhuis graag adviseren op het gebied van games in de gezondheidszorg. Wij kunnen echt iets betekenen voor het proces dat een patiënt doorloopt. Wij willen het hen zo aangenaam mogelijk maken.”

“Healthcare doe je samen door het combineren van de publieke en private sector. Samen werken is samen leren, dit vormt de basis voor een innovatieve en duurzame gezondheidszorg”, vindt Van Goor. De samenwerking tussen het Radboudumc en de ondernemers draagt veel voordelen met zich mee: “Daarom roep ik andere regionale ondernemers op om samenwerkingen binnen de zorg aan te gaan. Duurzaamheid staat voorop en binnen de regio delen we deze passie; het staat in onze gezamenlijke agenda.”


Terug naar het overzicht

Auteur:
Anne Kregting
The Economic Board


Tags

Health Valley Partners