Home Actueel Nieuws uit ons netwerk Revolutionair chirurgisch hechtinstrument voor sluiten buikwand voorkomt littekenbreuken

15 juni 2020

Revolutionair chirurgisch hechtinstrument voor sluiten buikwand voorkomt littekenbreuken

Mellon Medical, een MedTech-onderneming die zich richt op de introductie van chirurgische enkelhandig te bedienen hechtinstrumenten, heeft een overeenkomst getekend met (medische) technologieontwikkelaar Demcon in Enschede voor de doorontwikkeling van de Switch® richting marktintroductie. De Switch® is een innovatief chirurgisch precisie-hechtinstrument voor eenmalig gebruik bij een patiënt voor het sluiten van de buikwand na een ‘abdominale’ operatie, specifiek met gebruikmaking van de zogeheten ‘small-bites’-techniek (kortere hechtingen, dichter op elkaar). Toepassing zou het het risico op complicaties zoals postoperatieve incisional hernia (littekenbreuk) verkleinen, wat resulteert in een beter resultaat voor de patiënt en een aanzienlijke verlaging van de zorgkosten.

Daarnaast wordt Demcon ook aandeelhouder in Mellon. Samen met de bestaande aandeelhouders BGV (BioGeneration Ventures), OostNL, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, David Pyott en Thuja Capital werd voor € 4 miljoen aan nieuw kapitaal voor de verdere ontwikkeling bijeengebracht.

Laparatomieën: groot risico en hoge zorgkosten

Met laparotomieën zijn vaak grote incisies door de buikwand nodig om toegang te krijgen tot de buikholte. Daarbij gaat het veelal om viscerale, gynaecologische, aorta-vasculaire of urologische chirurgie. In de VS worden jaarlijks 4-5 miljoen laparotomieën uitgevoerd. In Nederland zo’n 200.000. De huidige praktijk is de ‘large-bites’-techniek met behulp van de klassieke hechtinstrumenten. Klinische studies hebben aangetoond dat deze techniek correleert met een hoog aantal incisional hernia’s (littekenbreuken) in tot wel 35% van de gevallen en zelfs tot 69% in bij patiënten met een hoog risico zoals zwaarlijvigheid. Dit leidt over het algemeen tot een afname van de kwaliteit van leven en heeft ook een grote impact op de zorgkosten. In Nederland worden jaarlijks meer dan twintig duizend reparaties van breuken uitgevoerd, waarmee meer dan € 150 miljoen is gemoeid. En ook de reparatie van deze hernia’s  kent een hoog faalpercentage van meer dan 30%, zelfs bij plaatsing van chirurgische matjes. Het gebruik van de Switch® met de ‘small-bites’-techniek zou in Nederland kunnen leiden tot een besparing per jaar van zo’n € 60 miljoen en in de VS tot wel $2 miljard.

Publicatie in The Lancet en test in ErasmusMC leidend bij keuze voor ‘small bites’

Een groot onderzoek uitgevoerd op chirurgische en gynaecologische afdelingen in tien Nederlandse ziekenhuizen en gepubliceerd in The Lancet in 2015, toonde overtuigend aan dat de hechtingstechniek met ‘small bites’ ter voorkoming van littekenbreuken effectiever is dan de traditionele ‘large bite’ techniek. Conclusie was dat dit dan ook de standaard-sluitingstechniek zou moeten worden bij middellijnincisies. Tests met het prototype van de Switch® werden in november 2019 uitgevoerd in het Erasmus MC in Rotterdam door twee ervaren chirurgen. Hun feedback was dat de rechte naald van de Switch voor fascia (bindweefsel) de voorkeur verdient boven een gebogen naald en dat dit resulteert in regelmatiger hechtingspatronen. Bovendien werd het ontwerp als ergonomisch en gebruiksvriendelijk ervaren.

Prof. dr. Hans Jeekel, voormalig hoofd van de afdeling chirurgie in het Erasmus Medisch Centrum en mede-onderzoeker en coauteur van het artikel in The Lancet, zegt over de kansen van het nieuwe hechtinstrument voor het sluiten van de buikwand:  

“Toepassing van ‘small bites’ vermindert het optreden van incisional hernia's aanzienlijk. Daarom is het essentieel dat de small-bites-techniek wordt gebruikt door elke chirurg die na een operatie de buikwand sluit. En als die techniek met een apparaat kan worden versneld en vergemakkelijkt, kan dat heel belangrijk zijn.”

Jan Benschop, CEO van Mellon Medical,  zegt over de nieuwe richting die Mellon is ingeslagen:

“Door samen te werken met vooraanstaande medisch specialisten en dankzij de nieuwe alliantie met de gerenommeerde en ervaren Medtech-ontwerper Demcon, die ook een belangrijk financieel partner is geworden in de ontwikkeling van de Switch®, wil Mellon aan de basis te staan van de meest innovatieve hechttechnologie van de 21e eeuw. Onze missie is om medische procedures te verbeteren door het bieden van de best mogelijke hulpmiddelen. Ons innovatieve hechttechnologie-platform leidt tot betere eindresultaten voor patiënten en draagt bij aan een substantiële verlaging van de kosten van de gezondheidszorg.”

Conventioneel hechten versus de Switch®

De klassieke hechtmethoden zijn complex en nemen voor chirurgen de nodige tijd deze zich eigen te maken. De nadruk ligt daarbij op het verkrijgen van controle over de conventionele ronde naald. Er zijn voor het plaatsen van een enkele hechting veel gecoördineerde bewegingen nodig met beide handen. Gemiddeld wordt 30% van de operatietijd besteed aan het sluiten van de wond.

Mellon is geslaagd in het heruitvinden van de hechttechnologie. De Switch® kan worden bediend door een lichte aanraking met duim en wijsvinger van één hand. De naald wordt daarbij overgebracht van het ene ‘bekje’ naar het andere. De andere hand is vrij voor het presenteren van het te hechten weefsel. Deze techniek verbetert de precisie en efficiëntie van het hechtingsproces aanzienlijk aangezien chirurgen niet langer de naald hoeven te wisselen tussen instrumenten en zich moeten concentreren op het verkrijgen van controle over die naald.

Bij de Switch® zit de naald altijd vast in een van de twee ‘bekjes’. Het voorspelbare lineaire pad gevolgd door de rechte naald veroorzaakt minder bewegingswrijving, wat resulteert in een hoogwaardige en duurzame verbinding van de weefsellagen.

unnameds.png

FDA goedkeuring en CE-markering

Mellon verwacht de Switch® over circa drie jaar te kunnen introduceren, zodra de ontwikkeling en het FDA-goedkeuringsproces zijn voltooid. Het CE-markeringsproces loopt parallel aan de FDA-goedkeuringsprocedure, maar zal naar verwachting na 2023 worden afgerond.

De jaarlijkse wereldwijde markt voor hechtingen en hechtapparatuur wordt in 2023 geschat op meer dan $3 miljard.


Terug naar het overzicht

Auteur:
Mellon Medical
Jan Benschop, CEO

Publicatie over partner(s):


Tags

Health Valley Partners