Home Actueel Nieuws uit ons netwerk Ziekenhuis Rijnstate en zorgorganisatie Siza samen op Health Valley Event 2019

08 maart 2019

Ziekenhuis Rijnstate en zorgorganisatie Siza samen op Health Valley Event 2019

Minder ziekenhuis, meer thuis

Hoe wordt de toekomstige zorg geleverd? Het liefst thuis. Ziekenhuis Rijnstate en zorgorganisatie Siza delen dezelfde visie. Rijnstate vanuit de klinische zorg, Siza vanuit de langdurige zorg. Beide Arnhemse organisaties werken samen bij het ontwikkelen van innovaties in de zorg. Dat ze gezamenlijk een grote stand delen op het Health Valley Event is geen toeval.

Hoe maken we de zorg toekomstbestendig? Rijnstate en zorgorganisatie Siza staan  schouder aan schouder in het ontwikkelen van zorginnovaties. “We wisselen kennis uit, vragen gezamenlijk subsidies aan en vinden elkaar op het Arnhemse platform Innovate Health. Vandaar de gezamenlijke stand. We laten zien hoe we vanuit onze eigen organisaties werken aan dezelfde zorgvisie”, vertellen Mieke Zemmelink en Jorrit Ebben, respectievelijk manager zorg bij Rijnstate en directeur van Academy Het Dorp, de innovatieorganisatie van Siza.


Zoveel mogelijk zorg thuis

Zorg dient zoveel mogelijk thuis geleverd te worden. Rijnstate start dit jaar met een pilot, waarbij patiënten eerder het ziekenhuis verlaten en hun vitale functies op afstand gemonitord worden. Doel is om over vijf jaar grote patiëntengroepen eerder naar huis te kunnen laten gaan. Dat drukt de zorgkosten. Daarvoor zijn bestaande en nieuwe e-health toepassingen nodig.


Ziekenhuis van de toekomst

“Er zijn vergelijkbare pilots geweest, maar met maximaal dertig patiënten. Wij willen deze nieuwe vorm van gezondheidszorg uitrollen over alle patiëntengroepen die daarvoor in aanmerking komen”, legt Mieke, die binnen Rijnstate ook verantwoordelijk is voor innovatie, uit. “Pas dan gaat een kortere ligduur impact hebben op de beddencapaciteit en dus de zorgkosten.” Wetenschappelijke ondersteuning van het project geeft straks een onderbouwd beeld van de zorg en het ziekenhuis van
de toekomst.


Virtueel zorgcentrum

Het hart van die toekomstige zorg wordt een virtueel zorgcentrum. Mieke: “We hebben nu meerdere behandelapps en een patiëntenportaal ontwikkeld, een eerste stap naar een virtueel zorgcentrum.” Voor technologische innovaties werkt het ziekenhuis nauw samen met Philips. Het bedrijf zorgt bijvoorbeeld voor de Biosensorpleister, waarmee patiënten op afstand te monitoren zijn. Mieke: “Op Health Valley Event laten we de technologie zien die bij deze nieuwe zorgvorm op maat hoort.”

Internet of things
De Internet of Things (IoT) speelt bij gepersonaliseerde zorg een cruciale rol, stelt Jorrit Ebben van Academy Het Dorp. Bedrijven, kennisinstellingen, zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen bedenken en testen slimme oplossingen en innovaties bij Academy Het Dorp. Dat kan e-health, domotica, robotica of gaming zijn. Doel is mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk te laten leven.


Nieuw IT-platform nodig

Jorrit: “Techniek gebruiken we zodat mensen minder afhankelijk van zorg kunnen zijn. We stoppen meer en meer sensoren en devices in woningen van mensen die langdurige zorg nodig hebben. Die wil je managen, aan elkaar knopen, data laten uitwisselen. Dat kan niet op de manier waarop dat nu gebeurt, waarbij je alle losse dingen aan elkaar knoopt. Er is een heel nieuw soort IT-platform nodig. Daarvoor werken we samen met verschillende grote softwarepartijen.”


Innovatie vorm geven

Er valt nog een hoop te winnen als het gaat om digitalisering en implementatie van technologie. “En de organisatie daarvan”, vervolgt Jorrit. Academy Het Dorp helpt en ondersteunt bedrijven en zorgorganisaties daarbij. “We onderzoeken hoe we bedrijven kunnen helpen om samen met de zorg innovatie vorm te geven.”

Nieuwsgierig naar de technologie die zorg op afstand mogelijk maakt? Bezoek 14 maart de stand van Rijnstate, Siza en Academy Het Dorp op het Health Valley Event 2019. Luister ook naar de inspirerende verhalen van Mieke Zemmelink en Jorrit Ebben tijdens het programmaonderdeel Innovate Talk (in zaal 3 van 13.30 - 14.10 uur). 

Koop hier je tickets! 
banner-Health-Valley-Event-2019-(1).png


Terug naar het overzicht

Auteur:
Bob Gaster
Tekstschrijvers.nl i.o.v. Health Valley Netherlands


Tags

Health Valley Partners