Home Actueel Nieuws uit ons netwerk Ruim miljoen voor Twentse bedrijven die werken aan snelle test voor opsporen coronavirus

07 oktober 2020

Ruim miljoen voor Twentse bedrijven die werken aan snelle test voor opsporen coronavirus

ZWOLLE/ENSCHEDE - Een consortium van Twentse bedrijven kan rekenen op een fiks bedrag van de Europese Unie en de provincie Overijssel voor het ontwikkelen van een sneltest voor het opsporen van virussen als corona. 

D’Andrea en Evers Desgin uit Enter, Holland Innovative en Micronit Microtechnologies uit Enschede, Elect High-Tech Electronics uit Weerselo en NYtor uit Nijmegen ontvangen een subsidiebedrag van ruim 1,1 miljoen euro van de EU en de provincies Gelderland en Overijssel. De totale kosten bedragen bijna 2,8 miljoen euro.

De bedrijven ontwikkelen in het zogenaamde VIRAPOC-project een ‘lab-on-a-chip detectieplatform’. Met moderne technologieën als nanotechnologie, life sciences, semiconductor en fotonica kan een virus snel worden herkend. De methode kan worden gebruikt bij grote virusuitbraken zoals de huidige corona-pandemie. 

Thuisquarantaine voorkomen

Een snelle opsporing van een virus is van groot belang om een verdere verspreiding te voorkomen. Ook is het belangrijk mensen te kunnen opsporen die het virus bij zich dragen, maar geen of nauwelijks ziekteverschijnselen vertonen. Een snelle test kan daarnaast onnodige en lange isolatie of thuisquarantaine voorkomen. 

Hiermee wordt de impact van lokale virusuitbraken voor zowel de economie als het individu verminderd. „Via het project wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het bestrijden van de gevolgen van grote virusuitbraken, en het beperken van de maatschappelijke en economische effecten", aldus gedeputeerde Eddy van Hijum van de provincie Overijssel.

Direct hergebruik afvalwater

Een ander Overijssels project wordt eveneens financieel gesteund met 1,1 miljoen euro. Het gaat om het project NANOX dat op termijn wellicht een oplossing kan zijn voor het drinkwater-vraagstuk in Overijssel. Het richt zich op direct hergebruik van (gezuiverd) afvalwater als drinkwater, of gelijkwaardige toepassing, waardoor geen of veel minder grondwater gebruikt hoeft te worden. 

De vernieuwing van dit project zit in de combinatie van de ‘Holle vezel nanofiltratie’ en ‘Avanced UV’ technologie. De combinatie van deze, door de partners zelf ontwikkelde, technieken leidt tot een sterk verbeterd en duurzaam water-behandelproces van het afvalwater van rioolwaterzuiveringsinstallaties, of vervuild oppervlaktewater. 

De bedrijven die hieraan werken zijn: NX Filtration (Enschede), Jotem Waterbehandeling (Vriezenveen), Van Remmen UV (Wijhe), Demcon (Optiqua) (Enschede) en Saxion (Enschede). 

Behalve de Overijsselse projecten zijn er ook twee Gelderse projecten gehonoreerd op gebied van innovatieve aardappelteelt en elektrische grondboormachines.


Terug naar het overzicht

Auteur:
Mariëtte Cellarius
Tubantia

Publicatie over partner(s):


Tags

Health Valley Partners