Home Actueel Nieuws uit ons netwerk RVO-rapport Impact van de uitbraak van het coronavirus

15 oktober 2020

RVO-rapport Impact van de uitbraak van het coronavirus

In het rapport Impact van de uitbraak van het coronavirus op internationaal ondernemen staan de resultaten van een online enquête die RVO in juli 2020 heeft laten uitvoeren onder ondernemers die internationaal zakendoen. In heel Nederland hebben 957 ondernemers deelgenomen waarvan 120 uit Gelderland en 42 uit Overijssel.

Impact corona op internationaal zakendoen:

 • Voor zo’n 75% van de ondernemers heeft de coronacrisis een negatieve impact op internationale activiteiten. De negatieve impact bestaat vooral uit omzetverlies en daarnaast uit reisbeperkingen, sluiting van winkels/horeca, bevoorrading (m.n. China en Italië) en transportproblemen (m.n. Duitsland, België, Italië, China, VS).
 • Een beperkt aantal ondernemers (5%) ervaart een positieve impact door een toegenomen vraag naar hun producten en/of ontwikkeling van nieuwe business.
 • Ongeveer 50% van de internationale ondernemers laat productie (deels) in het buitenland (Europa en Azië) plaatsvinden. Zo’n 8% van de ondernemers overweegt de productie te verplaatsen naar een ander land vanwege de coronacrisis. Er is hierin geen duidelijk patroon zichtbaar.
 • Eén op de drie ondernemers ziet ook nieuwe kansen voor internationaal ondernemen door de coronacrisis, onder meer op het gebied van digitalisering en verduurzaming.
 • De meeste ondernemers verwachten bij de herstart van internationaal ondernemen te kunnen blijven ondernemen in de landen waar ze eerder al actief waren. Ongeveer 40% van de ondernemers verwacht daarbij strategieën te moeten aanpassen, bijvoorbeeld meer lokaal inkopen/zakendoen en aanpassen van de werkwijze om aan Coronamaatregelen te voldoen.

Behoefte aan ondersteuning bij internationaal zakendoen:

 • Zo’n 20% van de ondernemers heeft behoefte aan extra ondersteuning bij het vinden van netwerken en contacten in het buitenland.
 • Ongeveer de helft van de ondernemers heeft behoefte aan informatie over marktkansen na corona, sector- of marktstudies gericht op nieuwe behoeften in specifieke landen en coronamaatregelen.
 • Ongeveer 10% van de ondernemers heeft behoefte aan ondersteuning en advies van een erkend deskundige, zoals financiële ondersteuning, informatie over de markt in specifieke landen en advies over marketing.
 • 40% van de ondernemers heeft behoefte aan extra financiële ondersteuning, vooral financiering voor een buitenlandse investering en financiering voor export.
 • Een derde van de ondernemers heeft belangstelling voor digitale evenementen zoals webinars.
 • Bijna de helft van de ondernemers is geïnteresseerd in deelname aan (digitale) handelsmissies voor mkb.

Download of bekijk het rapport Impact van de uitbraak van het coronavirus op internationaal ondernemen (PDF)


Terug naar het overzicht

Auteur:
Ruth Burer
Oost NL


Tags

Health Valley Partners