Home Actueel Nieuws uit ons netwerk Twente krijgt groot lab voor gezamenlijk gebruik biomedische bedrijven

18 juli 2021

Twente krijgt groot lab voor gezamenlijk gebruik biomedische bedrijven

De financiering voor de bouw van een laboratorium op Kennispark Twente nabij De Grolsch Veste in Enschede is rond. ‘Europa’ zorgt met 3,1 miljoen euro subsidie uit het EFRO-fonds voor regionale ontwikkeling voor het nog ontbrekende geld van de MedTech Factory. Het is de bedoeling dat biomedische bedrijven in het complex ruimtes huren voor onderzoek.

Er is op en rond de Universiteit Twente gebrek aan laboratoriumruimte voor spin-offs van de UT en andere biomedische start-ups. Twente heeft daardoor al verschillende jonge bedrijven naar elders zien vertrekken. Bovendien beperkt het gebrek aan labruimte andere ondernemingen in hun groei. 

Zo verhuisde Orthros Medical, een biotechbedrijf dat een middel tegen artrose in gewrichten ontwikkelt, vorig jaar naar Raalte en vertrok 20Med deels naar het Science Biopark in Leiden. 20Med ontwikkelt polymeren die geneesmiddelen in het lichaam ‘bezorgen’ op de plek waar ze moeten zijn. De realisatie van de MedTech Factory moet aan die uittocht een eind maken. 

Regiodeal

Met de 3,1 miljoen van de Europese Unie en 2 miljoen uit de pot van de zogenoemde regiodeal - een fonds van 150 miljoen euro waarover het regionale bedrijfsleven, overheden  en onderwijsinstellingen samen beslissen - wordt de inrichting van het nieuwe lab bekostigd. Het kan gaan om een bestaand of nieuw gebouw. 

Twintigtal labs

In de MedTech Factory kunnen straks startende en snel groeiende bedrijven in de medische technologie beschikken over een twintigtal hoogwaardige en betaalbare microbiologische laboratoria. Ze kunnen er flexibel ruimte huren totdat ze groot genoeg zijn voor een eigen pand. De MedTech Factory - 2000 vierkante meter labs en kantoren - moet uiterlijk eind volgend jaar worden geopend. Het wordt bestuurd door een stichting waarin de initiatiefnemers Novel-T en Kennispark Twente waarschijnlijk ook een rol zullen krijgen.

Fantastich nieuws

Anne-Wil Lucas, gebiedsdirecteur Kennispark Twente: „Deze toekenning is fantastisch nieuws voor de regio en Kennispark. Zonder deze subsidies komen dergelijke voorzieningen niet van de grond, terwijl ze essentieel zijn in de doorgroei van bedrijven.” Jaap Beernink, directeur van Novel-T: „Innovatieve groeibedrijven zijn in het MedTech Cluster de drijvende kracht. Voor de regio is de impact van deze bedrijven bijzonder groot, zowel vanuit maatschappelijk als economisch oogpunt.“


Terug naar het overzicht

Auteur:
Gerben Kuitert
Tubantia

Publicatie over partner(s):


Tags

Health Valley Partners