Home Actueel Nieuws uit ons netwerk Dr. ir. Allard Kaptein keynote spreker Health Valley Event 2019

06 februari 2019

Dr. ir. Allard Kaptein keynote spreker Health Valley Event 2019

Van wetenschappelijk idee tot miljardenbedrijf

Hoe zet je de stap van het wetenschappelijk denken naar het ondernemerschap? Hoe richt je als wetenschapper een bedrijf op? Dr. ir. Allard Kaptein is co-founder van Acerta Pharma. Zijn startup groeide uit tot een miljardenbedrijf. Allard is één van de keynote sprekers tijdens het slotevent van Health Valley Event 2019 op 14 maart. Zijn boodschap: “Durf je eigen bedrijf te starten.”

AllardKaptein.jpg‘A dream come true’, luidt de titel van de presentatie van Allard Kaptein. Het verhaal achter het farmaceutisch bedrijf Acerta Pharma vertelt ook als een droom. Twee wetenschappers, Allard Kaptein en Tjeerd Barf, verliezen hun baan bij MSD (voorheen Organon). Ze richten een eigen bedrijf op en ontwikkelen een baanberekend medicijn tegen chronische lymfatische leukemie en lymfeklierkanker. Een paar jaar later wordt hun bedrijf voor miljarden gedeeltelijk overgenomen door de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca, die op dit moment een meerderheidsbelang heeft. Wie nu denkt dat die miljardenovername Allards droom was, vergist zich. “Ik ben in de farma gaan werken omdat ik wilde meewerken aan de ontwikkeling van een medicijn dat een verschil maakt voor het welzijn van patiënten”, licht de onderzoeker toe. “Daar gaat het om, niet om geld of status. Mijn droom werd dan ook werkelijkheid toen ons medicijn op 31 oktober 2017 werd goedgekeurd in de US voor mantelcel lymfoma patiënten die ten minste één eerdere behandeling hadden gehad.”


Van wetenschapper naar ondernemer

Om tot die goedkeuring te komen, moest Allard samen met Tjeerd Barf de stap maken van wetenschapper naar ondernemer. Het was een reis van ups en downs langs businessplannen, eigendomsrechten, licentieonderhandelingen, commerciële proposities en investeringsfondsen, tot in Amerika toe. Hij wil met zijn presentatie een bron van inspiratie zijn voor eventbezoekers die een onderneming willen beginnen. Of wellicht al in een startupfase zitten en door willen groeien. Allard: “Tjeerd en ik zaten binnen MSD in een commerciële bedrijfscultuur. Maar zelfs dan zul je een omslag moeten maken om een eigen bedrijf op te zetten. Wij hebben veel gesprekken gevoerd met andere startups en investeerders om van ervaringen van anderen te leren.”
 

Een investeerder moet bij je passen

Belangrijk is ook het gesprek aan te gaan met investeerders. Een bedrijf opzetten in de life sciences waarbij je een medicijn wilt ontwikkelen kan niet zonder investeerders. Allard merkt dat startende ondernemers vaak bezorgd zijn over de invloed van investeerders. “Dat is niet terecht. Uiteindelijk moet je komen tot een waardevolle propositie die interessant is. Gesprekken met investeerders helpen je bij het verfijnen van je plan. Kies een investeerder niet alleen voor het geld maar ook vanwege zijn kennis. Onze lead investeerder in Nederland heeft ons zonder garantie op succes geholpen bij licentieonderhandelingen met MSD. Dat leidde tot een overeenkomst die commercieel interessant was voor ook andere investeerders.”


Zet je eigenbelang opzij

Heb je een goed idee, wees dan niet bang: durf een eigen bedrijf te beginnen, luidt de boodschap van Allard. ”Baseer al je beslissingen op de ontwikkeling van je product.” En zet dus ook het eigenbelang opzij. “Tjeerd en ik hebben nooit ons aandeel of onze positie binnen het bedrijf voorop gezet bij beslissingen. Zo hebben wij een deel van ons bedrijfsaandeel aan drie Amerikanen gegeven als co-founders. Toevoegen van hun expertise vergrootte de kans op succes aanzienlijk naar ons idee. Het bedrijf groeide snel, er kwamen bedrijfsonderdelen bij, waardoor onze rol binnen het bedrijf veranderde. Het was het uiteindelijk allemaal waard, want eigenbelang was nooit onze drijfveer. Al onze besluiten waren gericht op de uiteindelijke goedkeuring van het medicijn.”

Het volledige verhaal van ‘A dream come true’ horen? Meer weten over de stap van wetenschap naar ondernemerschap? Laat je 14 maart inspireren door Allard Kaptein tijdens de slotbijeenkomst van Health Valley Event 2019. Dr. ir. Allard Kaptein PhD is sinds eind 2018 bestuurslid van Health Valley Netherlands.

HVE19_bannerwebsite.jpg


Terug naar het overzicht

Auteur:
Bob Gaster
Tekstschrijvers.nl i.o.v. Health Valley Netherlands

Publicatie over partner(s):


Tags

Health Valley Partners