Door met anderen een verhouding aan te gaan krijgt onze regio een unieker profiel’
Home Actueel Verdieping: ‘Door met anderen een verhouding aan te gaan krijgt onze regio een unieker profiel’

02 december 2018

Verdieping: ‘Door met anderen een verhouding aan te gaan krijgt onze regio een unieker profiel’

De regio Arnhem – Nijmegen, met Wageningen opereert op een relatief klein geografisch gebied. Kennisinstellingen en sectoren komen elkaar hier sneller tegen. “Ideaal voor een starter”, vertelt Tom Kortbeek, medeoprichter van het nieuwe bedrijf Kozie.

Kozie is de directe vertaling van een kunstproject naar een zorgobject. Het is van oorsprong een wand van stof met een multisensorische werking. Als je eroverheen aait komt er muziek uit. De initiële vraag om dit te ontwikkelen kwam vanuit de zorg. “Wij hebben het gemaakt omdat we impact willen maken vanuit verwondering.” Volgens Tom kan daarmee nog veel meer effect bereikt worden en daarvoor willen hij en zijn partners technieken op een creatieve manier nuttig maken. “Verwonderd raken kan overal. Niet alleen in musea.” Eenmaal klaar werd het kunstwerk in een zorgomgeving neergezet. Hoewel dat voor de mensen met dementie voor een bijzonder effect zorgde was veel nog niet handig. “De stof was niet geschikt en het gebruik niet prettig. Daarom gingen we terug in ons hok en er werd een nieuwe onderneming geboren: Kozie.”

Thuisgevoel

Er zijn twee producten ontwikkeld: de Kozieme en de Koziewe. De Kozieme is een zacht, draadloos apparaat. Als je het aanraakt komen er herkenbare geluiden uit via een koptelefoon of speaker. Bijvoorbeeld geluiden van vroeger, de natuur of muziek. KozieWe is een wandobject dat bij aanraking bos- en stadsgeluiden afspeelt. Dit kan samen of alleen gebruikt worden. “Met de Kozie geven we mensen die niet (meer) thuis kunnen wonen een thuisgevoel.” Niet alleen de mensen die het gebruiken vinden het fijn. Tegelijkertijd gaat de persoonlijke kwaliteit van de zorg omhoog. “Omdat het verzorgend personeel het snoezelen bij de mensen brengen, hebben zij meer tijd om aandacht te geven aan de bewoners van een woongroep.”

Bijbenen

Kozie richt zich op organisaties die zorg leveren aan mensen met dementie. “Maar we zijn ook in gesprek met zorginstellingen voor mensen met een verstandelijke beperking of waar kinderen verblijven die niet (volledig) thuis kunnen wonen.” Bij zes à acht zorginstellingen per week geven ze demonstraties. Dit leidt ook tot meer aanvragen. “De grootste uitdaging is nu om de productievraag goed te kunnen bijbenen. Het enthousiasme wat er nu ontstaat moeten we wel waarmaken.” Dat is ook een verhaal apart. Kozie werkt voor de assemblage samen met sociale werkplaatsen in de regio, zoals met Voorwerkers en Glober in Arnhem.

Opvallen

Samenwerken doet Kozie niet alleen met sociale werkplaatsen. Zo worden er projecten geïnitieerd met Artez, Radboudumc, HAN en is Kozie aangesloten bij Health Valley. “Het mooie aan deze regio is dat alles aanwezig is in een klein geografisch gebied. In Amsterdam bijvoorbeeld kunnen creatieven gemakkelijker alleen opereren. Dat gebied is groot genoeg. Hier kunnen we niet zonder elkaar. We moeten een verhouding aangaan met anderen.” Zo is Kozie ook opgericht. Medeoprichter Roos Meerman is productontwerper, Tim Rouschop heeft een achtergrond in kunst, economie en cultuurmanagement. Tom zelf komt van het conservatorium. “Samen zijn we een multidisciplinair team.” Tom is ervan overtuigd dat deze regio landelijk en internationaal gezien interessant is door de cross-sectorale werking. Omdat we een unieker profiel krijgen doordat we sectoren met elkaar in verbinding brengen. “Daardoor vallen we sneller op. Dat stimuleert meer vraag en aanbod. Per saldo hebben wij meer werk.”

New York

Met dat opvallen zit het wel goed. Op dit moment wordt het kunstproject ‘Tactile Orchestra’ – de basis van Kozie – geëxposeerd in het Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum in New York. Binnenkort gaat het naar een museum in Denemarken. “Dat geeft Kozie een bepaalde statuswaarde. Het maakt indruk en dat geeft ons een goed gevoel.” Het zorgt ook voor de nodige spin-off waar Kozie van profiteert. Dankzij de expositie zijn ze in Amerika in contact gekomen met relevante partijen waardoor de markt daar ook kan gaan groeien. “Dat zou hartstikke mooi zijn.”


Terug naar het overzicht

Auteur:
Redactie
The Economic Board

Publicatie over partner(s):


Tags

Health Valley Partners