Home Actueel Ziekenhuizen in Meppel en Zwolle experimenteren met medicijnvervoer door de lucht met drone

12 november 2020

Ziekenhuizen in Meppel en Zwolle experimenteren met medicijnvervoer door de lucht met drone

Tussen de Isala Ziekenhuizen in Meppel en Zwolle wordt de komende maanden geoefend met medicijnvervoer per drone.

Het is voor het eerst in Nederland dat een medische drone over een lange afstand vliegt boven dunbevolkt gebied. Het medicijntransport per drone is sneller en veiliger dan via de weg. Tot medio 2021 worden delen van het beoogde traject Meppel-Zwolle getest. Voor deze testvluchten zijn ontheffingen verleend door de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Met het initiatief Medical Drone Service onderzoeken ANWB en PostNL met medische partners Erasmus MC, Isala, Sanquin, Certe en technologiepartners Avy en KPN de inzet van drones bij het vervoer van medische spoedzendingen, zoals bloed, medicijnen en diagnostische monsters, naar patiënten en zorglocaties. De test is bedoeld om uit te vinden hoe drones inde medische sector op grote schaal ingezet kunnen worden.

Wanneer vliegt de drone?

Met de inzet van medische drones wil Isala de zorg verbeteren. Bij een bloedafname in Meppel kan een lijndienst per drone het bloed snel naar het lab in Zwolle vervoeren om te onderzoeken. Complexere of minder voorkomende bloedonderzoeken concentreren op één locatie kan ook efficiënter zijn.

Er wordt alleen tijdens werkdagen gevlogen in de buurt van Isala locatie Meppel naar Zwolle, waarbij geland wordt in een weiland ten noorden van Zwolle. Er wordt gevlogen over dun bevolkt, agrarisch gebied over een afstand van 15 kilometer. Het laatste deel van het traject naar het ziekenhuis in Zwolle ligt in bebouwd gebied en wordt in een later stadium uitgevoerd.

Nog geen vervoer van medische goederen

Tijdens deze vluchten worden er nog geen medische goederen vervoerd. Deze vluchten dienen vooral om belangrijke informatie te verzamelen voor de doorontwikkeling van deze dienstverlening voor de medische sector.

De drone vliegt niet over huizen of boerderijen en is uitgerust met diverse systemen waardoor de veiligheid op de grond en in het luchtruim gewaarborgd blijft. De drone vliegt automatisch, maar wel wordt een vlucht gemonitord. Op elk moment kan de controle van de drone worden overgenomen. Het luchtruim wordt bij testvluchten tijdelijk gesloten voor ander vliegverkeer. Bij slecht weer wordt niet gevlogen.

Piloot aan de grond

De drone - met een spanwijdte van 2,4 meter - wordt op afstand bestuurd door een piloot op de grond en vliegt over het mobiele netwerk van KPN. De ANWB, die ook de traumahelikopters en ambulancehelikopter vliegt, voert de vliegoperatie uit. Hij vliegt op een hoogte van ongeveer 100 meter met een snelheid van 75 kilometer per uur. Een vlucht tussen Meppel en Zwolle duurt 15 tot 20 minuten.

Daadwerkelijke inzet laat jaren op zich wachten

Een andere medische drone van de ANWB vloog in 2018 heen en weer tussen het Waddeneiland Schiermonnikoog en het vasteland. Daarna kocht de organisatie het huidige toestel. Dat heeft de afgelopen tijd al ongeveer 150 testvluchten uitgevoerd boven onbewoond gebied, op vliegbasis Deelen in de buurt van Arnhem.

Nu gaat het toestel boven redelijk dunbevolkt gebied vliegen. Over een paar jaar, in de volgende fase, kan de drone misschien worden getest boven delen van de Randstad, waar meer mensen wonen. Maar het zal volgens de ANWB nog vele jaren duren voor medische drones daadwerkelijk ingezet kunnen worden.


Terug naar het overzicht

Auteur:
Redactie
Dagblad van het Noorden

Publicatie over partner(s):


Tags

Health Valley Partners