Home Actueel Nieuws uit ons netwerk Zó houden we nieuwe technologie in de zorg betaalbaar

14 mei 2019

Zó houden we nieuwe technologie in de zorg betaalbaar

Investeren in technologische ontwikkelingen in de zorg? Dat kan en moet veel effectiever, zegt wetenschapper Maroeska Rovers van het Radboudumc in Nijmegen. Volgens haar kunnen de nodige miljoenen euro’s worden bespaard door met alle belanghebbenden eerder kritisch te kijken naar medische innovaties.

Maroeska Rovers (45) uit Ubbergen ziet telkens weer verbaasde gezichten wanneer ze door het land reist om lezingen te geven over de effectiviteit en kosten van nieuwe technologie in de zorg. Met een stemkastje vraagt zij de mensen in de zaal vaak waar zij denken dat een innovatie aan moet voldoen.

Zij krijgen dan drie keuzes van de wetenschapper van het Radboudumc: A. Alleen veiligheid, B. Veiligheid en effectiviteit óf C. Veiligheid, effectiviteit en duurzaamheid. Het eerste antwoord is goed. ,,Na afloop zijn er dan altijd mensen die zeggen: ik geloof het gewoon niet.’’

Zo kon het gebeuren dat consumentenprogramma Radar ongeveer vijf jaar geleden een CE-markering kreeg voor een bekkenbodemmatje van het materiaal van een mandarijnennetje. Met zo’n keurmerk mag je een zorgproduct op de Europese markt brengen. 

Vanaf medio volgend jaar geldt nieuwe wet- en regelgeving voor medische hulpmiddelen. Tot die tijd is het in theorie mogelijk dat soortgelijke misstanden voorkomen, laat Rovers weten. En dat frustreert haar. ,,Het geeft mij tegelijkertijd de drive door te gaan met wat ik doe.’’

Achterhaald

Aanstaande woensdag is zij een van de laatste sprekers van de reeks ‘De nieuwe mens’. Het gaat om een initiatief van het Radboudumc en debatcentrum LUX in Nijmegen. Dit keer is de centrale vraag: hoe houden we nieuwe technologie om het leven van de mens te verbeteren betaalbaar?

Door veel effectiever om te gaan met de flinke bedragen die beschikbaar zijn, luidt het antwoord van Rovers. ,,80 procent van de ontwikkelingen in de zorg haalt de markt nu niet. 70 procent van wat wel een CE-markering krijgt, is er na twee jaar alweer van af. 

Óf omdat de patiënt er niet op zit te wachten, óf omdat de technologie alweer is achterhaald.’’ Ze verwijst naar de resultaten van eerder onderzoek in de Verenigde Staten.

Besparing van tientallen miljoenen euro’s

Vraag het de sprekers

Onder de noemer De nieuwe menshouden het Radboudumc en het Nijmeegse debatcentrum LUX een serie debatten over de nieuwste ontwikkelingen in de biomedische wetenschappen. Woensdag is de laatste aflevering, over de betaalbaarheid van medische innovaties. Sprekers zijn naast Maroeska Rovers, Hans Büller (Fair Medicine) en Maarten Loof (zorginkoper VGZ).

Kaarten kosten 5 euro en zijn verkrijgbaar aan de kassa van LUX. Meer informatie: lux-nijmegen.nl. Heeft u een vraag voor Rovers of de andere sprekers, ook als u niet naar de bijeenkomst gaat, mail deze dan naar redactie@gelderlander.nl. De vraag zal dan woensdag worden gesteld.

Samen met vier collega’s berekende Rovers enkele jaren geleden dat Nederland ongeveer 60 miljoen euro per jaar zou kunnen besparen, wanneer je 5 procent van de chirurgische ingrepen niet zou toepassen omdat die toch niet effectief zijn. 

De onderzoekers baseerden zich op cijfers van de stichting Dutch Hospital Data en de richtlijnen van The National Institute for Health and Care Excellence, die in het Verenigd Koninkrijk worden gehanteerd.

Bekende medische tijdschriften als The Lancet lieten de resultaten van het artikel links liggen. ,,Men voelt zich bedreigd’’, stelt Rovers. Met ‘men’ bedoelt zij onder meer de artsen. Zij voelen zich soms persoonlijk aangevallen wanneer zij horen dat de manier waarop zij al jaren werken toch niet adequaat blijkt te zijn, merkt de onderzoeker. 

Een bekend voorbeeld is de Da Vinci-operatierobot. Die werkt alleen bewezen effectief bij prostaatkanker, zegt Rovers. Toch wordt de robot ook voor de nodige andere ingrepen ingezet. ,,De chirurg opereert prettiger met de robot, maar die is wel drie keer duurder.’’

Samenwerkingsprogramma

Rovers pleit voor een systeem waarbij alle betrokken partijen, van patiënt tot universitair ziekenhuis, eerst met elkaar om de tafel zitten voordat een zorginnovatie op de markt verschijnt. Dat lijkt met het ‘Health Innovation Initiative Holland’, een voorbeeld van zo’n samenwerkingsprogramma, in aantocht. ,,Ik merk dat er steeds meer bewustwording komt.’’


Terug naar het overzicht

Auteur:
Lars Barendregt
De Gelderlander

Publicatie over partner(s):


Tags

Health Valley Partners