Maak kennis met Dr. Bart, een app voor patiënten met artrose.
Home Actueel Uitgelicht App stelt knie- of heupoperatie voor mensen met Artrose uit

08 januari 2018

App stelt knie- of heupoperatie voor mensen met Artrose uit

Dr. Bart (Behandelingsstrategie Artrose) is een app voor patiënten met artrose. Het idee is afkomstig van de onderzoeksafdeling van de Sint Maartenskliniek. Vervolgens is een INTERREG-subsidie aangevraagd en ook een Duitse kliniek betrokken. Symax en ORIKAMI zijn de partners die betrokken zijn om de app te ontwikkelen.
 

Operatie uitstellen

Geert Klein Breteler, Symax: “Patiënten met artrose hebben vaak op latere leeftijd een knie- of heupoperatie nodig in verband met slijtage. Het doel van de app is het realiseren van gedragsverandering, zodat we deze operatie zo lang mogelijk weten uit te stellen. Een prothese gaat namelijk 12-15 jaar mee en mensen blijven steeds actiever op latere leeftijd. Tegelijkertijd zijn de resultaten van een revisie operatie niet altijd naar tevredenheid. Uitstel is van belang, zodat het niet tot een revisie operatie hoeft te komen, of dat deze in ieder geval een aantal jaren kan worden uitgesteld.”
 

Gedragsverandering met een app?

Geert: “ Uit onderzoek blijkt dat verandering van leefstijl groot effect heeft op patiënten met artrose. Je wilt dus werken aan een gedragsverandering. Om dat te bereiken wordt eerst heel veel data verzameld over de gebruiker. Hij/zij beantwoord een lijst met vragen,  geeft zijn/haar voorkeuren aan en op basis hiervan worden doelen opgesteld. Dit gebeurt zonder tussenkomst van de professional. Dat kunnen wij doen doordat de Sint Maartenskliniek heel veel content heeft aangeleverd en ORIKAMI deze data waardes heeft toegekend. De gebruiker koppelt het doel, bijvoorbeeld 10 kniebuigingen maken, aan iets  hij/zij in het dagelijks leven al uitvoert. Bijvoorbeeld aan boodschappen doen of aan het uitlaten van de hond of het kijken naar het 8-uur journaal. Het is bewezen dat dit werkt bij het verankeren van gedragsverandering. Heb je, als gebruiker, een doel bereikt dan krijg je een volgend doel. Op die manier ontstaan er nieuwe ‘habits’ en verander je de leefstijl. Wat helpt is dat het steeds kleine stapjes zijn, waardoor de gebruiker steeds succes heeft. En dat motiveert!
 

En hoe nu verder?

In januari 2018 staat een clinical trial gepland in Nederland en Duitsland. 

logo-dr-BART_-2-(1).png


Terug naar het overzicht

Auteur:
Health Valley Netherlands
Health Valley Netherlands

Publicatie over partner(s):


Tags

Health Valley Partners

RSS 2.0