Home Actueel Uitgelicht BLOG: Innovatiemanager Mirjam: "Innovaties voor eenzaamheid bij ouderen zijn nu essentieel"

29 april 2020

BLOG: Innovatiemanager Mirjam: "Innovaties voor eenzaamheid bij ouderen zijn nu essentieel"

Mirjam-van-den-Bosch.pngIn deze gekke ‘Corona tijden’ laten wij als Health Valley zien waar we voor staan, namelijk samen impactvolle innovaties versnellen om de gezondheid en zorg van morgen vandaag al mogelijk te maken. Deze week laten we Health Valley innovatiemanager Mirjam van den Bosch aan het woord.

“Wat een dynamiek, samenwerkingen, kansen en verbindingen brengt deze corona crisis met zich mee. Het is natuurlijk erg verdrietig dat COVID-19 voor zoveel problemen en uitdaging zorgt en het is ook zeker niet te onderschatten, maar vanuit innovatie optiek is het een kans die we met zijn allen met beide handen moeten aangrijpen. 

Waar we eerst jaren aan het proberen waren om beweging te krijgen in het implementeren van verschillende innovaties, is de mindset echt veranderd. Instanties willen nu juist graag een oplossing voor hun uitdagingen. Regelwetgevingen worden versneld aangepast, geld voor implementatie is sneller beschikbaar en besturen en hun medewerkers zijn bereid net dat extra stapje te zetten om innovaties te implementeren. Allemaal aspecten die een innovatie nodig heeft om door te breken! Maar hier schuilen ook belangrijke vragen. Welke innovatie past bij welke organisatie? Gaat het niet te snel? Is deze innovatie toekomstbestendig? Hoe implementeren we op de juiste manier?

Ik merk de uitdagingen ook bij mezelf. Inmiddels is het thuiswerken en elkaar via een scherm zien steeds normaler. Deze week heb ik zelfs mijn eerste digitale rondetafeldiscussie gehouden. Toch een beetje nerveus ging ik achter mijn laptop zitten. Je zit dan toch ineens bij iemand thuis in de kamer of op kantoor. De Virtual Reality partners en een paar zorgpartners uit het Health Valley netwerk komen dan in beeld en het is toch even onwennig zo samen voor een scherm. Maar na een dik uur en een digitale discussie later is het dan toch gelukt. Conclusie er komt veel kijken bij het implementeren van nieuwe innovaties in dit geval binnen de zorg. 

De zorgsector heeft het nu vooral te verduren. De eerste weken waren onze ziekenhuizen veel in beeld waar hard gewerkt wordt om de COVID-19 patiënten zo goed mogelijk te behandelen. Maar de aandacht verschuift ook naar de eenzaamheid van onze ouderen en mensen met een geestelijke beperking. Hoe kunnen we ook deze mensen helpen in de beginselen van het beeldbellen? Want laten we eerlijk zijn. Wij (de jongere garde) komen wel makkelijk door onze dagen heen met we bellen hier, FaceTime daar en conference callen erop los.

Onze Health Valley partner SARA B.V. heeft daarin iets bedacht. Ze laten SARA gratis een maandje logeren. SARA een robot die fantastische verhalen kan vertellen, waar je spelletjes mee kan doen maar nog belangrijker waar je ook makkelijk mee kunt beeldbellen. Lief met haar duidelijke stem en haar schattige oogjes helpt ze de ouderen een handje om toch die lange dagen door te komen en net iets minder eenzaam te zijn door je geliefde familie die in het beeld te zien zijn.

Laten we hopen dat we leren van deze tijd en dat de toekomst veel mooie innovaties in stand houdt die nu ontwikkeld en geïmplementeerd worden. Laten we ook hopen dat eenzaamheid iets is dat we met één knopje kunnen verhelpen!”

Neem contact op met onze innovatiemanagers!

Heb jij ook een idee of vraag rondom het Coronavirus? Neem dan contact op met een van onze innovatiemanagers en laat jouw idee of hulpvraag ook versnellen!

Check onze Corona informatiepagina

Of check op onze website de pagina met links naar ondersteuningsmogelijkheden omtrent de Coronacrisis met informatie die voor jou relevant kan zijn:
https://www.healthvalley.nl/coronacrisis


Terug naar het overzicht

Auteur:
Mirjam van den Bosch
Health Valley Netherlands

Publicatie over partner(s):


Tags

Health Valley Partners