Home Actueel Uitgelicht Eerste testuitslagen lovend: Unieke kap over ziekenhuisbed helpt patiënten bij (nacht)rust!

01 juli 2021

Eerste testuitslagen lovend: Unieke kap over ziekenhuisbed helpt patiënten bij (nacht)rust!

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de patiënten bij het verlaten van het ziekenhuis een tekort aan slaap hebben. Gemiddeld slapen patiënten in het ziekenhuis anderhalf uur minder dan thuis. De drie voornaamste oorzaken hiervoor zijn overlast van geluid en licht en de ervaring van pijn. De pijnervaring wordt versterkt door een slechte slaapkwaliteit. Koen van den Hurk, innovatiemanager bij Health Valley ging in gesprek met Eef Lamers van Micro-Cosmos, partner uit het Health Valley netwerk. Deze start-up ontwikkelt namelijk een oplossing voor dit probleem: een unieke kap voor op het bed van patiënten in het ziekenhuis, zodat patiënten meer rust krijgen. De eerste resultaten van de gebruikerstesten zijn lovend! 

Wat is het doel van Micro-Cosmos?

“Micro-Cosmos heeft als doel het verblijf van patiënten in het ziekenhuis te verbeteren en voorspoedigen. Veel patiënten hebben last van licht en geluid door kamergenoten, medisch apparatuur of verpleegkundigen, waardoor ze slecht slapen. Hiervoor ontwikkelen we een kap die externe prikkels vermindert en zorgt voor een persoonlijke omgeving van de patiënt. Daarnaast geeft het de patiënt meer privacy en controle over zijn of haar omgeving.” Aldus Eef van Micro-Cosmos.

Hoe hebben jullie deze gebruikerstest opgezet?

“Het doel van de gebruikerstest was voornamelijk de eerste praktische ervaring en feedback ophalen met het prototype. Nog nooit eerder is er in de zorg met zo`n kap gewerkt, dus de ervaringen van patiënten, maar ook verpleegkundigen zijn erg belangrijk voor de doorontwikkelen van het prototype. Op de afdeling oncologie van het Radboudumc hebben 7 patiënten 3 of 4 dagen en nachten gebruik gemaakt van het eerste prototype van de kap. Na het gebruik is er een vragenlijst ingevuld door patiënten met meerkeuzevragen over de effecten van kap, zoals de slaap, privacy en overlast van licht en geluid. Daarnaast hebben 6 verpleegkundigen een vragenlijst ingevuld. Hierbij ging het vooral over het gebruiksgemak van het prototype tijdens de installatie en dagelijkse werkzaamheden. Ook zijn er interviews afgenomen bij sommige patiënten en verpleegkundige.”

Welke uitkomsten kunnen jullie delen?

“Alle patiënten gaven aan minder last te hebben van licht. Maar liefst 5 van de 7 patiënten ervaarden meer privacy en 3 patiënten gaven zelfs aan beter geslapen te hebben met de kap in vergelijking met zonder de kap. Slechts 1 patiënt had het gebruik als onprettig ervaring door last van een claustrofobische ervaring onder de kap. Alle verpleegkundigen gaven aan dat aan de verwachtingen van het prototype werd voldaan. Ze zetten het prototype voornamelijk in om de patiënten af te schermen van de omgeving en meer rust te geven. 5 van de 6 verpleegkundige gaven geen enkel probleem te ervaren tijdens de werkzaamheden. De verbeterpunten die uit de gebruikerstest kwamen, zijn meegenomen in het vervolg ontwerp. Zoals het verder afsluiten van de zijkanten en het vereenvoudigen van het schoonmaken door harde kap segmenten te gebruiken.”

Wat zijn de plannen voor de aankomende tijd?

“In september start de pilotstudie van 6 maanden op de Intensive Care van het Radboudumc. Omdat de gebruikerstesten zo goed zijn verlopen, zal waarschijnlijk ook de verpleegafdeling cardiologie aansluiten. Daarnaast bieden we ziekenhuisafdelingen de mogelijkheid aan om 1 maand ervaring op te doen met proefmodellen. We verwachten op het Health Valley Event 2022 ons nieuwe product te kunnen lanceren. Daarnaast willen we werken aan een elektrisch model, zodat patiënten zelf de kap kunnen openen en sluiten. Het elektrische model willen we in 2023 op de markt brengen. Verder zien we mogelijkheden om meer technologie in onze kap te verwerken. Hierbij kun je denken aan verlichting, entertainment systeem, active noise cancellation en patiënt monitoring. De implementatie van deze technologieën zullen we vanaf 2023 verder ontwikkelen.”

Meer weten of dit product van Micro-Cosmos? Neem dan contact op met innovatiemanager Koen van den Hurk k.vandenhurk@healthvalley.nl.

MCM01-0-3-concept2.jpg


Terug naar het overzicht

Auteur:
Redactie
Health Valley Netherlands


Tags

Health Valley Partners