Home Actueel Handsfree echo: binnen 3 jaar van idee naar succesvol product wereldwijd!

17 januari 2018

Handsfree echo: binnen 3 jaar van idee naar succesvol product wereldwijd!

“We willen het gebruik van echografie verlichten, verbeteren en vernieuwen”, vertelt Victor Donker, COO Usono. Samen met Benjamin Tchang (CEO) en Jori Verbeek (CTO) ontwikkelde hij ProbeFix. Binnen drie jaar, gingen de mannen uit Eindhoven, van eerste idee naar een CE-gecertificeerd product. Nu, in januari 2018 verkopen ze de ProbeFix via distributeurs in 13 verschillende landen.  

Usono_logo.png

 

Niet de techniek verbeteren, maar het gebruik ervan

“We willen niet de techniek van ultrasound verbeteren, maar het gebruik ervan. Met de ProbeFix kunnen cardiologen handsfree een echo maken. De echokop wordt gefixeerd aan het lichaam, waardoor het hart stabiel én voor een langere periode in beeld kunnen worden gebracht. Dat is een enorme verbetering, omdat het zonder deze fixatie veel lastiger is om beelden te reproduceren. Als je de echokop steeds in dezelfde houding en stand vast moet houden dan vergt dat nogal wat van de gebruiker. Daardoor heeft 70-80% van de artsen last van RSI-klachten. Ook voor opleidingsdoeleinden is de ProbeFix een aanwinst. Het meekijken met de beelden is vereenvoudigd. Je kunt zelfs tussendoor even weglopen, iemand erbij vragen en laten meekijken.”

Ook voor de patiënt is het comfortabeler. “Voor een echo heb je alleen contact nodig met de huid. Je hoeft geen druk uit te oefenen. De cardioloog die de echokop op dezelfde plek wil houden voert deze druk echter wel vaak uit. We hebben op de ProbeFix op drie punten fijne siliconen rubberen voetjes geplaatst, waardoor de patiënt de echokop zelfs veel minder voelt dan normaal.” 
 

Zonder de ziekenhuizen waren we er niet geweest

De samenwerking met ziekenhuizen is onontbeerlijk in de (door)ontwikkeling van het product. In eerste instantie hebben we de behoefte gepeild bij radiologen. We hadden nog lang geen product, maar wel een idee, dus we hebben gebeld met radiologen in ziekenhuizen en gevraagd: zou het interessant zijn om de echokop te fixeren? Ja? Wil je het product voor ons testen? Vervolgens hebben we weer gebeld: we kunnen nu ook de echo probe draaien. Na het testen hiervan, kwam een vraag terug: kan je de probe ook laten kantelen? Vervolgens kon het een maand later ook gekanteld worden. Zonder de ziekenhuizen waren we er niet geweest!”
 

Geen ervaring, wel creativiteit en drive

“De eerste prototypes hebben we naar ziekenhuizen meegenomen om te verkopen. Eind 2016 zijn we op zoek gegaan naar een distributeur. Daar hadden we geen ervaring mee, maar we hebben een excel-lijstje gemaakt van partijen die een relatie hadden met zorg, cardiologie, ultrasound. Mermaid Medical stond bovenaan ons lijstje op basis van deze aspecten. Ook Philips, een contact van ons, bleek samen te werken met het Deense Mermaid Medical. Het klopte gewoon. In januari verkopen we, met behulp van Mermaid Medical, maar ook Anaeron en X-Sanatec in 13 landen, zelfs in Australië”. 
 

Just do it! En gebruik je netwerk

Victor: “Volgens mij heeft ons succes te maken met ‘heel vaak iets goed doen, iedere dag weer’. En we hebben lef en zijn misschien een tikkeltje brutaal. Mijn tip? Just do it! Doen, doen, doen! Gebruik soms ook gewoon je boerenverstand. Doordat we de ervaring niet hebben, zien we ook niet zoveel problemen. In ons netwerk zit wel veel ervaring. We hebben veel aan ons contacten in Eindhoven, aan de locatie waar we zitten (High Tech Campus Eindhoven) en aan Health Valley. Iedere maand is er wel een event waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten, zowel nationaal als internationaal. Tijdens EuroEcho (dé beurs voor cardiologen die met echo werken) in december hebben we 84 leads opgehaald en hebben mensen uit 34 verschillende landen hun contactgegevens achtergelaten omdat ze interesse hebben in ProbeFix. Wat Health Valley heel goed doet is gedurende het jaar erg betrokken zijn, support bieden en dan ook nog eens een jaarlijks event organiseren. Het hele zorglandschap is tijdens het Health Valley Event aanwezig. Het is toch het beste Health Care Event in Nederland.” 
 

Nationale Zorginnovatieprijs 2018

Usono heeft enkele maanden geleden nog de Smart Solutions Award tijdens World Of Healthcare mogen ontvangen, een congres en award georganiseerd door Task Force Healthcare. Usono is nu ook in de race voor de Nationale Zorginnovatie prijs 2018 die tijdens het Health Valley event op 15 maart wordt uitgereikt. Victor: “Wij zijn natuurlijk ontzettend trots dat wij kans maken op deze erg mooie prijs binnen het Nederlandse zorg en welzijn domein”.


Terug naar het overzicht

Auteur:
Redactie
Health Valley Netherlands

Publicatie over partner(s):


Tags

Health Valley Partners

RSS 2.0