Home Actueel Uitgelicht Reisverslag: Health Valley goes Canada

01 juli 2019

Reisverslag: Health Valley goes Canada

Van 18 tot 25 juni 2019 werd de GO4EXPORT handelsmissie naar Canada georganiseerd door Oost NL in samenwerking met Roessingh R&D, Sint Maartenskliniek en Universiteit Twente. Namens het Life Sciences & Health innovatienetwerk Health Valley ging ik (Dorine Pluimers) mee.

Andere deelnemers aan de missie en reisgenoten waren verbonden aan onder meer Hankamp Rehab, Dollsvilla Global, RDG Kompagne, Sint Maartenskliniek, Real Health, Roessingh revalidatie, Klimmendaal revalidatie, De Hoogstraat revalidatie, Move Up, Erasmus MC, WTC Twente, Hogeschool van Amsterdam en InteraktContour/Hersenz. 

Voor mij was de handelsmissie een mooie gelegenheid om inspiratie op te doen voor een te vormen cluster ‘revalidatierobotica’ samen met Holland Robotics/High Tech NL. Want we hebben de doelstelling om meer eenheid en structuur te creëren, zodat we ons als land beter kunnen profileren in deze niche.

In de omgeving van Toronto en Waterloo in Canada hebben we meerdere toonaangevende instituten, ziekenhuizen en ondernemingen op het terrein van de revalidatie- en smart aging technologie bezocht. Voorbeelden zijn Research Institute for Aging, Centre for Bioengineering and Biotechnology, Grand River Hospital, Communitech, Centre for Community, Clinical and Applied Research Excellence (CCCARE), McKenzie Health en SE Health, Toronto Rehabilitation Institute (KITE) en CEAL. We hebben ook een bezoek gebracht aan de Rehabweek, een toonaangevend internationaal congres over revalidatie. 

Wat mij tijdens de missie naar Canada is opgevallen is dat men daar tegen dezelfde problemen aanloopt als in Nederland. Er is namelijk veel overlap in de focus van onderzoek en ontwikkeling in de gezondheidszorg: artificial intelligence, big data, smart aging, home care en longterm care, nanotechnology, rehabilitation robotics, e-health en ga zo maar door. Er wordt veel onderzoek gedaan naar deze onderwerpen en ook in de omgeving van Toronto wordt geëxperimenteerd met woonwijze en voorzieningen voor ouderen, zoals bij het Research Institute for Aging waar onderzoek wordt gedaan naar innovaties bij en met de bewoners. Ook Challenging Environment Assessment Labs (CEAL) was een mooi voorbeeld met unieke simulatielabs voor gedrag (in het verkeer) en valpreventie bij diverse weersomstandigheden. Verder zijn Canadese instellingen heel erg ‘willing’ om samen te werken met Nederland, met andere woorden; er liggen mooie kansen! We kunnen leren van de Canadese initiatieven en vice versa. 

Wat me ook is opgevallen is en wat wel bijzonder is, is dat het in Canada verboden is om parfum te dragen of sterk geurende bloemen (bijvoorbeeld lelies) mee te brengen naar een kliniek of ziekenhuis. Dat kennen we in Nederland (nog) niet!

Door deze handelsmissie, ben ik nu op de hoogte van internationale ontwikkelingen op het gebied van revalidatierobotica. Tevens heb ik belangrijke contacten gelegd voor partners van Health Valley en voor mogelijke samenwerkingen in de nabije toekomst. De Canadese contacten zijn alvast uitgenodigd voor Health Valley Event 2020, zodat ze ook de nieuwste ontwikkelingen in Nederland kunnen bekijken. 
Verder kunnen we met de opgedane inzichten het revalidatierobotica cluster verder uitwerken en vormgeven. 

In 2019 organiseerde Health Valley als proef een internationale dag voorafgaand aan het Health Valley Event. Dat is zo goed bevallen, dat we in 2020 voor het eerst een een 3-daags evenement organiseren op 10, 11 en 12 maart. Save the dates!  

Go4Export-Handelsmissie-Canada-Health-High-Tech-juni-2019-(1).jpg

PHOTO-2019-06-21-20-15-16.jpg

PHOTO-2019-06-20-17-18-16-(1).jpg

PHOTO-2019-06-24-19-36-44.jpg

PHOTO-2019-06-20-17-18-15.jpg


Terug naar het overzicht

Health Valley Partners