Home Actueel Uitgelicht Nieuwe prijs op het gebied van zorginnovatie voor zorgaanbieders

01 januari 2019

Nieuwe prijs op het gebied van zorginnovatie voor zorgaanbieders

Health Valley Bridge-prijs stimuleert samenwerking tussen zorgaanbieders en bedrijfsleven

14 maart 2019 vindt weer het jaarlijkse Health Valley Event plaats, het grootste zorginnovatiecongres van Nederland. Tijdens deze editie geeft Health Valley voor het eerst de Health Valley Bridge-prijs uit. Deze prijs is bedoeld voor zorgaanbieders die door samenwerking met bedrijven het verschil maken voor patiënten. Het project dat volgens de jury succesvol een innovatieve brug slaat wint de prijs, waaraan een bedrag van €20.000 is verbonden.
 
Health Valley staat voor verbindingen. De organisatie van het eerste Health Valley Event in 2008 was daarom een logische stap – laten we bij elkaar komen voor een ontmoeting. Deze ontmoeting was niet zonder gevolg: elf jaar later is het jaarlijkse event een vaste datum in de agenda, en zorgt de bijeenkomst binnen en buiten de gezondheidszorg voor impact. Het reguliere programma wordt uitgebreid met de Health Valley Bridge-prijs, een award voor innovatieve projecten die er door middel van samenwerking in slagen om de zorg te verbeteren.
 
Als lezer ben je waarschijnlijk bekend met de uitdagingen in de branche: een combinatie van meer en vaak oudere patiënten, minder werknemers en stijgende kosten zorgt voor een groeiende vraag naar oplossingen. Dit is waar innovatie het verschil kan maken. Ideeën die in theorie het verschil kunnen maken voor patiënten, halen niet altijd de praktijk: een gebrek aan geld of een ontbrekend netwerk kunnen een project laten stranden. Met de Health Valley Bridge-prijs hopen we veelbelovende projecten te stimuleren.
 

Over de prijs

Health Valley nodigt zorgaanbieders, actief in cure en/of care, uit om projecten in te dienen waarin ze samen met bedrijven werken aan innovatieve projecten die op patiënten gericht zijn. Voor 2019 kiezen we voor Robotica en Blockchain. Een multidisciplinaire jury zal alle inschrijvingen beoordelen. Het meest veelbelovende project ontvangt de prestigieuze prijs en het bedrag dat eraan verbonden is. 

De winnaar wordt op het Health Valley Event van 14 maart 2019 bekend gemaakt, en ontvangt naast de prijs ook €20.000 om het project verder te ontwikkelen. Dit bedrag wordt mede mogelijk gemaakt door de sponsorbijdragen van Academy het Dorp en Rabobank Rijk van Nijmegen. 
50% wordt gefinancierd uit eigen middelen van de Stichting Health Valley Netherlands, 25% door de Rabobank en 25% door Academy Het Dorp. De prijs is daarmee een voorbeeld van de publiek-private samenwerkingen die het wil stimuleren. 
 

Focusthema’s

Voor de eerste editie van de Health Valley Bridge-prijs zijn we op zoek naar projecten die Robotica of Blockchain inzetten voor zorginnovatie. Zo is binnen het veld van Robotica bijvoorbeeld plaats voor een intelligentie robot die chirurgen helpt bij oogoperaties, maar ook voor een zorgrobot die patiënten en mantelzorgers die met dementie te maken hebben helpt om dingen te onthouden. Blockchain is niet langer synoniem met digitale valuta; de potentie van deze technologie voor andere toepassingen is door het werk van onder andere de Dutch Blockchain Collation duidelijk geworden. In de zorg zou Blockchain een belangrijke rol kunnen spelen bij het digitaliseren, organiseren en vastleggen van informatie en vertrouwen. 
 

Vijfkoppige jury

Deelnemende projecten worden bekeken door een vijfkoppige jury uit het Health Valley partnernetwerk – een spiegel van de multidisciplinaire samenwerking die nodig is voor zorginnovatie. Het jurypanel bestaat uit Martin Visser, directeur Bedrijven van Rabobank Rijk van Nijmegen, Hester Rippen, directeur Stichting Kind en Ziekenhuis en Somaya Ben Allouch, Lector Digital Life Centre van de Hogeschool van Amsterdam en lector Technology, Health & Care bij Saxion. Vanuit Health Valley draagt bestuurslid en directeur van Isatis Groep Jack van Poll bij aan de jurering. Het voorzitterschap is in handen van Jorrit Ebben, Chief Strategy & Innovation Officer van Academy het Dorp.
 

De bank als innovatiepartner

Op 1 januari 2019 opent de inschrijving. Wat verwachten de juryleden van de nieuwe Health Valley Bridge-prijs? Voor Martin Visser. Directeur bedrijven van Rabobank Rijk van Nijmegen is de prijs een volgende stap in een bestaande samenwerking: “Wij zijn al jarenlang een trotse partner van Health Valley. Ook fysiek zijn we dichtbij: de Rabobank Innovatie Desk is gevestigd op dezelfde campus.” Maar wat kan een bank dan betekenen voor innovatieve projecten? “Meer dan je denkt! Wij hebben veel kennis in huis waarmee we bedrijven kunnen helpen. Daarnaast hebben we een netwerk opgebouwd dat we graag inzetten. En bieden we financieringsmogelijkheden aan voor de vroege fase zoals de Achtergestelde Innovatie Lening. Zo werken we als bank aan een sociaal, maatschappelijk en economisch sterke regio. Ik hoop daarom op kwaliteit en kwantiteit in de inschrijvingen.”
 

Een steuntje in de rug

René Penning de Vries: “Health Valley staat voor verbindingen. Als bestuursvoorzitter van Health Valley let ik extra op de bruggen die geslagen worden.” René legt uit: “De tijd dat technologie het antwoord was is voorbij. Alles begint bij samenwerking, bij voorkeur tussen partijen met een verschillende invalshoek. Het Health Valley Event is hier een goed voorbeeld van. De bezoekers komen uit allerlei disciplines, en zorgen samen voor impact binnen én buiten de gezondheidszorg.” En de nieuwe prijs? “Daar heb ik zin in. De jury gaat kijken naar projecten met kans van slagen. Ik hoop dat de prijs het verschil kan maken voor het beste idee.”
 

Op zoek naar lef

Wat is de invalshoek van juryvoorzitter Jorrit Ebben? “Innovatie is een complex proces. Het is mijn werk, en ik leer nog elke dag. Bij het beoordelen van projecten ga ik op de eerste plaats letten op samenwerking. Dat is de basis. Daarnaast ben ik van mening dat voor succesvolle innovatie drie ingrediënten nodig zijn: tijd, ruimte voor ontwikkeling en lef. Ik hoop dat we als jury dat lef kunnen belonen.”
 

Meedoen? 

Tot 1 februari 2019 kun je als zorgaanbieder je project indienen via het formulier op deze pagina

Alle geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd voor de pitchdag voor genomineerden. Aan het einde van deze dag maakt de jury de drie finalisten bekend. De winnaar wordt tijdens het Health Valley Event van 14 maart 2019 bekendgemaakt. 

 


Terug naar het overzicht

Auteur:
Tekstschrijvers.nl
Health Valley Netherlands


Tags

Health Valley Partners