Home Actueel Uitgelicht Parkinsonpatiënten betere kwaliteit van leven bieden tegen lagere zorgkosten

22 september 2021

Parkinsonpatiënten betere kwaliteit van leven bieden tegen lagere zorgkosten

In Nederland leven 50.000 mensen met de ziekte van Parkinson, waarbij bij ieder mens deze ziekte zich weer anders uit. Voor behandeling van de ziekte van Parkinson is levodopa het meest effectieve geneesmiddel. De meeste mensen nemen het middel aanvankelijk een paar keer per dag in, omdat een enkele pil slechts een paar uur werkt. Maar timing en dosering van de medicatie wordt gedurende de ziekte steeds kritischer om goed te kunnen blijven functioneren. Health Valley ging in gesprek met Hans de Regt van Parkinson Smartwatch. Dit bedrijf heeft namelijk een oplossing bedacht om de kwaliteit van het leven van Parkinsonpatiënten te verbeteren ook nog tegen lagere zorgkosten!

Hoe is het bedrijf Parkinson Smartwatch ontstaan?

“Ons bedrijf Parkinson Smartwatch BV is ontstaan uit een initiatief van een doorgewinterde neuroloog. Zijn idee kwam voort uit zijn eigen Parkinson praktijk , samen met een digitale technologie-innovator gericht op medische toepassingen gaven ze het idee vorm. Met ons bedrijf Parkinson Smartwatch BV, zetten wij ons in om het leven van Parkinsonpatiënten te verbeteren door slim gebruik te maken van informatietechnologie. Het resultaat is meer onafhankelijkheid, hogere productiviteit en welbevinden voor de patiënt. Zorgkosten nemen af, bijvoorbeeld omdat de behoefte aan paramedische zorg afneemt, en complexe behandelingen worden uitgesteld.”

Wat is houdt jullie product precies in?

“Wij hebben een praktisch monitoring- en communicatiemiddel ontwikkeld, dat patiënten en artsen een veel nauwkeuriger inzicht in de aandoening en behoeften van de individuele Parkinsonpatiënt biedt. Gegevens van een elektronisch dagboek en bewegingsregistratie worden weergegeven op een persoonlijke website, waardoor snel inzichtelijk is hoe dosis en de tijd van medicatie aangepast kan worden om meer goede uren op een dag te krijgen. De Parkinson Smartwatch is een gecertificeerd medisch hulpmiddel - MDD klasse Im en CE.” 

Wat hebben jullie aan resultaten?

“De afgelopen jaren hebben een kleine honderd patiënten met het huidige type Parkinson Smartwatch en haar voorloper gewerkt. Dit omvatte ook effectiviteitsstudies en pilotprojecten waarin het concept zich bewees in de praktijk. Mede dankzij de samenwerking met onder andere de partners: CZ, Thuiszorginstelling Sensire, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis Tilburg, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen, Health Valley en Oost NL, zijn wij tot deze resultaten gekomen. “

Wat zijn de plannen voor de aankomende tijd?

“Parkinson Smartwatch werkt nu aan verdere opschaling in Nederland via de neurologie-afdelingen van ziekenhuizen en thuiszorginstellingen. Verder zijn we begonnen met internationalisering, waarvoor we inmiddels een partnership in Duitsland zijn aangegaan. Tegelijkertijd werken we aan verdere innovatie, die de interpretatie en gebruik van ons systeem verdiepen en verrijken, zoals middels de toepassing van AI. In totaal zijn we nu met 6 mensen, maar onze ambities zorgen ervoor dat we ook komende tijd ons team verder gaan versterken, vooral op het commerciële en technische vlak. Geïnteresseerden zijn zeker welkom.”

Meer weten over Parkinson Smartwatch? Neem dan contact op met onze innovatiemanagers via info@healthvalley.nl

PSW-logo.png

PSW-product-image.png

 


Terug naar het overzicht

Auteur:
Kim van Baal
Health Valley Netherlands


Tags

Health Valley Partners