Home Events Bouwen en wonen in cure en care

11 oktober 2018, 08.45-13.00 uur

Bouwen en wonen in cure en care

Wat kunnen cure, care, bouw en vastgoed van elkaar leren?

Health Valley, Siza en Academy het Dorp nodigen je uit om aanwezig te zijn bij de jaarlijkse editie van Health Valley & Business 'Bouwen en Wonen in Cure en Care'. Dit jaar vindt het plaats op Het Dorp in Arnhem, waar Siza hard werkt aan de vernieuwing van Het Dorp. Want de zorg verandert en Het Dorp verandert mee. Een plek waar bouw, vastgoed en innovatieve zorgoplossingen zichtbaar samenkomen. Een plek die leidt tot een gemêleerde, groene en duurzame wijk waar zowel mensen met, als mensen zonder beperking wonen.

Kom erachter wat cure, care, bouw en vastgoed van elkaar kunnen leren. Hoe duurzaam en patiëntgericht bouwen en wonen een steeds belangrijker thema wordt in de gezondheidszorg. Zodat mensen met een beperking of een zorgbehoefte, met inzet van slimme technologie zo veel mogelijk eigen regie houden en zelfstandig kunnen leven. En dat ziekenhuizen hun patiënten zo veel mogelijk thuis zorg gaan verlenen. Wat zijn nieuwe concepten van inrichtingen en welke consequenties heeft dit voor jouw organisatie? 

Klik hieronder op de tab Verslag om een verslag te lezen en een videoimpressie te bekijken van de bijeenkomst. 

KKC Siza, Dorpsbrink 7, 6813 CD Arnhem
gratis
65 deelnemers
08.45 uur: Inloop met koffie en thee

09.00 uur: Opening
Door: Brigitte Boon, Hoofd onderzoek Academy het Dorp

09.10 uur: Dagvoorzitter toelichting programma
Door: Chris Doomernik, directeur Health Valley

09.15 uur: Start rondleidingen mock-up woning
Door: Bewoners van Het Dorp
Er is in Arnhem een modelwoning beschikbaar (MOCK-up) De mock-up is een lerende woning, die in het teken staat van de realisatie van technologie, in dienst van de mens en de zorg die hij of zij nodig heeft. Technologie die geïntegreerd is en daardoor nog waardevoller is dan als losse oplossing. Waar ervaringsdeskundigen, zorgprofessionals, designers en ontwikkelaars uit het bedrijfsleven met elkaar werken aan de technologie van morgen. 

10.15 uur: Pauze

10.30 uur: Mijn meedenkende woning
Door: Ruud de Nooij, Project Initiative Academy het Dorp
Over het belang van innovatieve woningen en domotica voor mensen met een beperking. 

10.50 uur: E-health oplossingen betrouwbaar en controleerbaar maken
Door: Boudewijn Aelbers, senior Manager VMWare
VMware helpt om alledaagse objecten door middel van digitale ondersteuning betrouwbaar en controleerbaar te maken en te houden zodat de interactie met de zorgverlener en de zelfstandigheid van de patiënt optimaliseert in elke situatie. 

11.30 uur: Ziekenhuis over bouwen aan/voor de toekomst
Door:  Harry van Goor, Hoogleraar Chirurgieonderwijs bij Radboudumc
Gepersonaliseerde healing environment – Make healing sensible again.

11.50 uur: Bouwconcepten voor care 
Door: Robert Muijsers, CEO Arbol Groep
Robert Muijsers is sinds 2003 ondernemer in de zorg. Met zijn bedrijven Arbol Health Group en Arbol Healthcare Real Estate initieert, ontwikkelt en realiseert hij vastgoed en accomodatie voor de zorg, zowel in de cure als in de care, in Nederland en het buitenland.

12.15 uur - 13.00 uur: Matchmaking + lunch 
Brigitte Boon
Chris Doomernik
Bewoners Het Dorp
Ruud de Nooij
Boudewijn Aelbers
Harry van Goor
Robert Muijsers
Op 11 oktober jl. vond de jaarlijkse editie plaats van Health Valley ‘Bouwen en Wonen in Cure en Care’. Dit keer georganiseerd samen met Academy het Dorp en Siza. Ruim 65 deelnemers brachten een bezoek aan Het Dorp in Arnhem, waar Siza hard werkt aan de vernieuwing van Het Dorp. De ochtend stond in het teken van samenwerking en personalisering: hoe mensen met een zorgvraag hun eigen leven kunnen leiden met zorg, technologie en een omgeving die hen ondersteunt.
 

Welkom op Het Dorp en een inkijkje in een unieke samenwerkingsvorm

Brigitte Boon, Hoofd Wetenschappelijk onderzoek van Siza & Academy Het Dorp, gaf in haar welkomstwoord duiding over Het Dorp en de relatie tussen Siza en Academy Het Dorp. Vervolgens werden deelnemers rondgeleid in de mock-up woning: een lerende woning waar Siza en Academy Het Dorp met 11 partnerorganisaties samenwerken aan de integratie van technologie. Anne Hendriks en Gijs van den Brink, cliënten en medewerkers van Siza en Academy Het Dorp, verzorgden de rondleiding samen met Brigitte Boon en Jos Geesken, Programmaleider Domotica en Technologie van Siza. We kregen een inkijkje in de unieke samenwerking in deze mock-up woning en de mogelijkheden voor de cliënten en de vernieuwende woningen.
 

Thuis is een woning die je begrijpt

Met cliëntgroepen en zorgprofessionals onderzoekt Ruud de Nooij van Academy Het Dorp mogelijke scenario’s die voor de woonsituatie van toepassing zijn. Samen komen ze tot prioriteiten. Doel is om de technologie in en om de woning met elkaar te laten samenwerken en volledig te integreren.
Een van de partners die meewerkt aan de integratie van technologie in de mock-up woning is VMware. Senior Manager Boudewijn Aelbers van VMware hield een vlammend betoog over de rol van VMware in de digitale transformatie van organisaties. Hij stipte aan hoe we al sinds de jaren ‘60 door middel van automatisering oplossingen creëren die ons leven makkelijker maken. Met nieuwe ontwikkelingen en door bestaande infrastructuur steeds slimmer te maken. VMware helpt met het werkend, zelfsturend en betrouwbaar maken van Internet of Things oplossingen, ook in de mock-up woning.
 

Dream room with a view

In het ziekenhuis staat personalisering ook centraal, stelt prof. dr. Harry van Goor. De patiënt van de toekomst heeft veel zorg nodig. De meeste patiënten zijn al 70+. Het doel is niet zozeer nog een heel lang leven te hebben maar ‘welzijn’: goed en zelfstandig kunnen functioneren. Met het R4Heal-project onderzoekt het Radboud UMC door middel van evidence based healthcare design, hoe de ziekenhuiszorg verbeterd kan worden op individueel niveau. Een healing omgeving is voor iedereen persoonlijk. Factoren zoals autonomie, audiovisuele en kinesthetische prikkels blijken van groot belang. Maar ook technologische ondersteuning van bijvoorbeeld VR-brillen dragen bij aan een beter herstel van patiënten. Heel voorzichtig worden de eerste stappen richting predictive analytics gezet om te kunnen voorspellen hoe patiënten reageren, door alle uitkomsten van onderzoeken weer in te brengen in nieuwe tests.
 

Stappen gezet en nog te zetten in de bouw

In de bouwsector zijn minder grote transformaties geweest dan in de zorgsector. Toch worden steeds meer volledig 3D-geprinte bouwobjecten gerealiseerd. En ook in de bouw blijkt de rol van cliënten of patiënten cruciaal. Een halve dag brainstormen met een cliëntgroep leidde tot nagenoeg hetzelfde ontwerp van de woonomgeving als het denkwerk van architecten over een langere periode. Door met de klant om tafel te gaan, zet je samen snel stappen.
 

Tot slot

De ochtend werd uitstekend verzorgd door Bakkerij van Eigen Deeg; een van de leer/werkbedrijven waar Siza nauw mee samenwerkt. Een bakkerij waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkzaam zijn en de lekkerste producten maken. Samen met de boeiende presentaties van de vier sprekers, zorgden zij voor een zeer geslaagde ochtend.

static

KKC Siza
Dorpsbrink 7
6813 CD Arnhem

Health Valley Partners