Home Events Gezond werken

05 september 2019, 15.00 - 18.30 uur

Gezond werken

Mini-symposium

Op 5 september organiseert Indes samen met Health Valley een mini-symposium over de lichamelijke (over)belasting die ontstaat op de werkvloer tijdens fysiek belastend werk, zoals bijvoorbeeld het verplaatsen van zware objecten, als bedden, patiënten tilliften of trolleys, maar ook bijvoorbeeld bij langdurige statische verkeerde houdingen bij bijvoorbeeld operaties. Belasting en belastbaarheid zijn kernwoorden die hierin een belangrijke rol spelen en daarom vormen ze de rode draad binnen het symposium.

Hoe wordt er in de praktijk omgegaan met deze aspecten en welke kennis is er wetenschappelijk gezien op dit gebied? Ook wordt de ergometing tijdens dit symposium gepresenteerd: hoe meet ik betrouwbaar en objectief de fysieke belasting in specifieke werksituaties en spiegel ik dat aan de arbonorm. Leer op deze dag zelf te meten en de ergometer te testen. Neem kennis van al uitgevoerde metingen en de inzichten die daardoor zijn ontstaan!

Doelgroep

Zorgmedewerkers, arbo-artsen, arbodiensten, etc. Kortom iedereen die bezig is met het verplaatsen van zware objecten.

Locatie
Auditorium van Radiotherapie in het UMC Utrecht 
Heidelberglaan 100
3584 CX Utrecht
Bekijk hier de routebeschrijving

Deelnemers worden verwacht in het:
Auditorium van Radiotherapie in het UMC Utrecht 
Heidelberglaan 100
3584 CX Utrecht
Bekijk hier de routebeschrijving

 

gratis
60 deelnemers
15.00 uur: inloop
15.30 uur: Welkom en opening door Anouk Vermeer (RVB UMC Utrecht) 
15.45 uur: Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting: wat werkt, wat is hard nodig en wat kan nieuwe technologie voor je doen? Spreker: Nico Knibbe (LOCOmotion)
Wat is de basisaanpak voor fysieke belasting in de zorg zoals die landelijk is afgesproken door de overheid, de inspectie en sociale partners in de arbocatalogi en in de wereldwijde CEN ISO TR? Wat is de wetenschappelijke stand van zaken als het gaat om de implementatie hiervan? Welke problemen zijn hardnekkig en hoe zouden die wellicht opgelost kunnen worden met ondersteuning van nieuwe technologie? Nico Knibbe, mede-oprichter van onderzoeksbureau LOCOmotion en autoriteit binnen het vakgebied van de ergonomie deelt in deze lezing zijn inzichten. 
16.15 uur: Meten is ... fysieke belasting weten! Spreker: Henk Janssen (Indes)
De esense Ergometer is een meetinstrument dat door middel van sensoren objectief en betrouwbaar de fysieke belasting van werknemers kan meten tijdens het verplaatsen van zware objecten. Waarom is dit meetinstrument ontwikkeld, welke functionaliteiten bevat het en hoe verschilt deze meetmethode van bestaande methoden? 
De circa 50 metingen die afgelopen maanden bij zorginstellingen zijn uitgevoerd geven goed inzicht in de praktijk op de werkvloer. We delen de resultaten! 
16.45 uur: PAUZE + Demo’s 
17.15 uur: Esense en andere arbeidsbesparende hulpmiddelen in het ziekenhuis Spreker: Joris Jaspers + gebruikers 
Joris Jaspers is onderzoeker (UHD) arbeidsbesparende hulpmiddelen in het UMC Utrecht. In deze presentatie zal hij ingaan op hoe ondersteunende hulpmiddelen ingezet worden in het ziekenhuis en zullen zorgverleners vertellen over hun ervaring met deze hulpmiddelen. 
17.45 uur: Discussie 
18.00 uur: Afsluiting en Borrel (soep + broodjes) 
Anouk Vermeer (RVB UMC Utrecht)
Nico Knibbe, LOCOmotion 
Henk Janssen (Indes)
Joris Jaspers (UMC Utrecht)

static

UMC Utrecht (Auditorium van Radiotherapie)
Heidelberglaan 100
3584 CX Utrecht

5-9-2019 00:00:00

Health Valley Partners