24 augustus 2019, 09:30 – 15:00 uur met aansluitend een borrel
Horses, Healthcare & Science
Congres
Connected by Horsepower
Op 24 augustus 2019 slaan de organisatie van de Longines FEI Europese Kampioenschappen Springen, Dressuur en Para-Dressuur en LS&H Lawyers de handen ineen met de International Association of Human-Animal Interaction Organizations (IAHAIO). We nodigen jou gezamenlijk van harte uit voor ons internationale congres waar we in de wereld duiken van interventies ondersteund door paarden.
Congres
Ongeveer anderhalf jaar geleden ontstond bij Nicole Kien van LS&H Lawyers, een Rotterdams advocatenkantoor dat zich geheel richt op de Life Science & Health sector, en algemeen directeur van de EK’s, Fred Rozendaal, het idee om het congres Horses, Healthcare & Science te organiseren. Terwijl Terwijl op korte afstand van ons congres de topsporters (op twee en vier benen) laten zien wat paarden en mensen gezamenlijk in de sport kunnen bereiken, zoomen wij in op een ander buitengewoon talent van paarden. Paarden assisteren professionals bij interventies bij kwetsbare personen, zoals kinderen met autisme, kinderen met cerebrale parese (spasticiteit) en patiënten met psychiatrische of psychologische problemen. Dagvoorzitter Tom van het Hek, ex-hockeyer, -coach en voormalig huisarts, bespreekt met onze gastsprekers praktijkvoorbeelden, uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek, internationale ontwikkelingen in zorgstelsels. Zij laten zien wat de noodzakelijke voorwaarden zijn waaraan moet worden voldaan als we zorgvuldig, effectief en op een integere wijze de paarden in deze wereld willen inzetten.
Gastsprekers
Met trots kondigen wij aan dat Prof. Dr. Marie-José Enders-Slegers, faculteit Psychologie en Onderwijswetenschappen, leerstoel Antrozoölogie, aan de Open Universiteit in Heerlen, voorzitter van het bestuur van ‘IAHAIO’ en voorzitter van het Instituut voor Antrozoölogiezorgdraagt voor de opening van ons congres. Ze introduceert het onderwerp van het congres, zoomt in op de achtergronden, geeft een overzicht van recent wetenschappelijk onderzoek en de belangrijkste internationale ontwikkelingen op dit gebied.
Maar niet alleen Prof. Dr. Marie-José Enders-Slegers komt aan het woord. Nooit eerder was er zoveel kennis en ervaring met betrekking tot equitherapie, het therapeutisch werken met het paard als partner, van over de hele wereld bijeen. Deze sprekers doen baanbrekend onderzoek en zijn verbonden aan vooraanstaande universiteiten. En meer dan dat het zijn stuk voor stuk boeiende mensen die een bijzonder verhaal te vertellen hebben.
De resultaten die Nina Ekholm Fry, (VS) in de Verenigde Staten heeft behaald bij de behandeling van veteranen met paarden zijn echt verbluffend. Martine Hausberger (FR) gaat voorbeelden laten zien van de inzet van paarden bij de behandeling van autisme. Roswitha Zink (AT), is van huis uit biologe en psychologe. Zij heeft vooral heel veel bereikt bij de behandeling van kinderen met trauma’s en het bijzondere daarvan is dat ze de communicatie met paarden zonder woorden doet, ze gebruikt alleen paardentaal. Roswitha heeft daar ook een boeiend boek over geschreven.
Het verhaal van Rupert Isaacson (VS) gaat met name over zijn ervaringen met zijn eigen zoon, die ook autisme heeft. Zij hebben een bijzondere tocht met paard door Mongolië gemaakt. Promovenda Marloes Ernst (NL) doet onderzoek naar deze ‘Horse Boy’ methodiek en bespreekt haar methode van onderzoek tijdens het congres.
Machteld van Dierendonck (NL), welbekend in de hippische wereld, bekijkt equitherapie vanuit een geheel andere kant, namelijk vanuit dierenwelzijn. Hoe ervaart het paard zijn rol in dit soort behandelingen.
De Italiaanse Irene Sanguin (IT), vertelt hoe het in Italië gelukt is om dierondersteunde interventies in het Italiaanse zorgpakket te krijgen.
Kortom, een veelheid aan onderwerpen, verhalen en ervaringen die je niet mag missen. We willen met dit congres informatie uit de (toegepaste) wetenschap met de praktijk delen en toegankelijk maken voor o.a. de patiënt, therapeuten en andere professionals in de zorg en de hippische wereld, beslissers bij de overheid en zorgverzekeraars of familieleden en naaste betrokkenen van mensen die de zorg nodig hebben.