Home Events Lectorale rede Natascha Notten: Gezonde Samenleving

03 februari 2021, 15.00 tot 16.30 uur

Lectorale rede Natascha Notten: Gezonde Samenleving

online event

Sinds 1 januari 2020 is dr. Natascha Notten werkzaam als lector Gezonde Samenleving binnen hogeschool Windesheim. Als nieuwe lector spreekt zij haar visie uit op praktijkgericht onderzoek dat bijdraagt aan een samenleving met gelijke kansen op gezondheid en welzijn.

De lectorale rede en installatie van Natascha Notten kun je online bijwonen op woensdag 3 februari 2021 van 15.00 tot 16.30 uur

Aanmelden: De rede wordt digitaal uitgesproken in de vorm van een webinar. Je kunt je alvast aanmelden via deze link. Je ontvangt dan in januari meer informatie over het programma.

Bij het uitspreken van haar rede aanvaardt Natascha officieel haar nieuwe functie als lector en licht ze haar plannen voor een breed online publiek toe. “Waarom weten we alles over de oorzaken van ongelijke kansen, maar lukt het nog steeds niet om een samenleving te creëren waarin de kansen rechtvaardiger verdeeld zijn?” Dat is de vraag waarmee Natascha op 3 februari haar lectorale rede zal openen.

Antwoorden heeft ze ook: “Omdat we het vraagstuk niet integraal benaderen en niet bij de wortel aanpakken. Omdat we te veel in kortetermijnstappen denken, terwijl er een langetermijnvisie en -aanpak nodig is. Omdat we te veel vanuit onze onderzoeks- en beleidmakersbubbels werken en te weinig aan de slag gaan op de locaties zelf, met de mensen om wie het gaat. Dat moet niet alleen anders, het kán ook. Het vraagt lef. Lef om over onze schutting te kijken en met alle betrokkenen samen te werken en te leren. Lef om te stoppen met pleisters plakken, maar te focussen op oorzaken. Alleen dan kunnen we structureel verandering bereiken en inzetten op preventie.”

Ze zoomt verder in op de rol van ervaringsdeskundigen en gidsen. “Op de weg naar gelijke kansen op gezondheid en welzijn, en op een gezonde fysieke en sociale leefomgeving, is de rol van ervaringsdeskundigen en gidsen cruciaal. Zij kunnen ons vertellen waarom het soms wél lukt om een patroon, dat vaak van generatie op generatie wordt doorgegeven, te doorbreken.” Juist die verhalen wil Natascha delen, om er samen van te leren en vervolgens de successen te kunnen vermenigvuldigen.
 

online
gratis

Health Valley Partners