© Micro-cosmos
Author profile picture

About Micro-Cosmos

  • Founders: Eef Lamers, Skip van de Kandelaar
  • Founded in: 2020, Nijmegen, Nederland
  • Employees: 2
  • Money raised: -
  • Ultimate goal: Patiënten een geborgen en betere omgeving bieden om te slapen en sneller te herstellen

Het idee van Micro-Cosmos ontstond enkele jaren geleden tijdens de health-hackathon van het Radboud ziekenhuis. Het idee van een Micro-Cosmos wordt nu, voor de officiële lancering, al in een meerdere ziekenhuizen getest. Innovation Origins interviewde mede-oprichter Eef Lamers. 

Het idee is ontstaan tijdens een hackathon? Is dit niet heel simpel bedacht? 

“Ja, maar het werkt. Het probleem dat we proberen op te lossen is de omgeving verbeteren voor patiënten die in het ziekenhuis moeten herstellen. Toen kwamen we op uit op de Micro-Cosmos kap. Je kan die zelf uitklappen wanneer je daar de behoefte aan hebt. Met de kap verminder je externe prikkels, zoals geluid en licht. Patiënten krijgen hierdoor ook meer privacy en vinden een stukje geborgenheid. De Micro-Cosmos kan achter het bed geplaatst worden. Wanneer de patiënt dat wil, kan de kap handmatig naar beneden gehaald worden. Het is mooi dat we nu al bij het Radboud ziekenhuis, Sint-Antonius in Nieuwegein, Isala en CWZ mogen proefdraaien, terwijl we nog niet officieel gelanceerd zijn. Momenteel hebben we zes kappen.” 

Ook interessant: ‘Virtuele speeltuin draagt bij aan herstel kinderen in ziekenhuis’

Dat is bijzonder, waarom denk je dat jullie deze kans al krijgen? 

“Het probleem dat veel patiënten veel prikkels krijgen, is bekend. Zo ervaren veel mensen die opgenomen worden dat ze slecht slapen, wat in sommige gevallen zelfs kan leiden tot een delirium. Het herstel neemt ook meer tijd in beslag als iemand niet goed kan uitrusten. Veel patiënten liggen op meerpersoonskamers. Er zijn gordijnen. Maar die gaan vaak niet dicht omdat de verpleegkundigen patiënten moeten monitoren. Ook reduceren ze onvoldoende prikkels. De eerste feedback die we hebben ontvangen is dat mensen nu wel tot rust komen, en daardoor dus ook minder lang in het ziekenhuis opgenomen hoeven te worden. We testen nu bijvoorbeeld op een intensive care en een afdeling cardiologie. Voor het verzamelen van de data is het wel belangrijk dat een patiënt daar minimaal vier dagen ligt. Een verpleegkundige kijkt dan of iemand aan de criteria voldoet om mee te mogen doen met de pilot.” 

Wat is jullie unique selling point? 

“Het verblijf van de patiënt verbeteren en diens slaap. Het is mooi dat ziekenhuizen de patiënten sneller kunnen rouleren, maar het gaat ons om het snellere herstel en het comfort van de patiënt. We zijn nu ook aan het kijken of we in de toekomst niet dingen kunnen toevoegen aan de Micro-Cosmos. Zoals een wake-up light. Een goed dag- en nachtritme is essentieel voor een goed herstel. Een entertainmentsysteem zou ook nog tot de mogelijkheden kunnen behoren. We maken de Micro-Cosmos helemaal zelf in Arnhem, van een rvs-onderstel met aluminium segmenten en ge-thermovormd kunststof – allemaal volgens de medische eisen en wensen.” 

Wat zijn jullie nabije toekomstplannen? 

“We willen in maart het product officieel lanceren tijdens het Health Valley Event. En erna gaan we doorontwikkelen. Eerst willen we onszelf op de kaart zetten in Nederland, vervolgens Europa en natuurlijk Amerika. Het eerste ziekenhuis buiten Nederland hebben we al in de pocket; in maart gaan we een pilot draaien bij het Duitse Charité ziekenhuis in Berlijn, het best aangeschreven academisch ziekenhuis in Europa.”