Zwangerschapsdiabetes is geen leuke bijkomstigheid wanneer je zwanger bent. Naast de normale zorgen die je als mum to be vaak hebt over je groeiende kindje, moet jij je nu ook druk maken over je eigen gezondheid.  Yasmin is zwanger en voor de tweede keer heeft zij zwangerschapsdiabetes.

‘Een ontspannen zwangerschap is het niet met zwangerschapsdiabetes. Je maakt je constant zorgen over de gezondheid van je kindje en van jezelf. De eerste keer was ons kindje veel te groot en moest ik met een keizersnede bevallen. Gelukkig sta ik bij deze zwangerschap vanaf het begin onder controle en wordt mijn bloedsuiker goed in de gaten gehouden. Dit kindje is op normaal gewicht dus hopelijk wordt het nu een natuurlijke bevalling’, vertelt Yasmin.

App geeft goed inzicht

Ook internist Mattijs Out en diabetesverpleegkundige Nicole van Benthem zijn zeer tevreden over de app. ‘Wij hebben door deze app goed inzicht hoe het met een patiënt gaat; wanneer zijn de bloedsuikers goed, wanneer moeten we contact opnemen. Dat wij dagelijks meekijken geeft rust en vertrouwen’, vertelt Nicole.

Steeds meer diabetes

Ook met het oog op de toekomst is de komst van deze app een mooie ontwikkeling in het zorglandschap. ‘Wij zien steeds meer mensen met diabetes en dit aantal neemt in de toekomst alleen maar toe. Wanneer wij op de oude voet doorgaan, kunnen wij de zorg op een bepaald moment niet meer aan. Met deze app kunnen wij mensen beter monitoren op afstand. Patiënten waar het goed mee gaat, hoeven niet te komen. Maar wanneer het niet goed gaat zien wij dit ook veel eerder en kunnen wij direct een afspraak maken voor controle’, legt Mattijs uit.

Dagelijks overzicht

Tijdswinst voor de behandelaars levert het nu nog niet op. Maar zowel Mattijs als Nicole verwachten dat dit in de toekomst wel gaat gebeuren. ‘Wij hebben gecombineerde spreekuren met een internist en een gynaecoloog en die blijven wij voorlopig ook inplannen voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes. Maar waar een patiënt voorheen één keer per drie á vier weken naar deze afspraak kwam, met een dagboekje waarin zij alles moest noteren, hebben wij nu een dagelijks overzicht hoe het gaat met deze patiënt. Wanneer wij ervaren dat dit voldoende is, kunnen we wellicht minder afspraken gaan inplannen met een patiënt’, vertel Nicole.

Perfect voor zwangere

Na de diagnose zwangerschapsdiabetes heeft Yasmin geleerd hoe ze haar bloedsuiker zelf moet meten en doorsturen. Vier keer per dag moet zij bloed prikken en de suikerwaarden kan ze in de app zetten. Haar diabetesverpleegkundige in MST kijkt mee in de app en wanneer de waarden te veel afwijken (een te hoog bloedsuiker) wordt er contact opgenomen met Yasmin. ‘Dat is echt heel fijn. Ik hoef nu niet meer zo vaak naar het ziekenhuis voor een controle en het geeft mij heel veel rust omdat ik weet dat als het niet goed is, de diabetesverpleegkundige dit ook meteen ziet. Ik word dan gebeld om de waarden te bespreken en indien nodig de insulinedosering aan te passen. Ik weet dat ik nu goed wordt gemonitord en dat geeft mij heel veel rust. Deze app is voor mij echt de perfecte uitvinding voor mijn zwangerschapsdiabetes.’

 

Vergeetachtig?

Toch heeft Yasmin ook nog één verbeterpunt voor de app: ‘Het zou handig zijn dat ik in de app kan teruglezen hoeveel eenheden glucose ik moet spuiten. Dit kan per dag anders zijn.. Naast zwangerschapsdiabetes heb ik misschien ook last van zwangerschapsdementie, maar ik vind het lastig te onthouden wat de diabetesverpleegkundige heeft gezegd. Als ik dat kan teruglezen in de app zou dat perfect zijn.’

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Tijdens de zwangerschap reageert het lichaam tijdelijk minder goed op insuline, het hormoon dat de bloedsuiker regelt. Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan om de bloedsuiker goed te houden. Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet (genoeg). Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten. Zwangerschapsdiabetes wordt, indien mogelijk, behandeld met voedingsadviezen. Wanneer de glucosewaarden niet dalen na aanpassing van voedingspatroon, wordt er met insuline gestart

Gevaren van zwangerschapsdiabetes

Baby’s van moeders met zwangerschapsdiabetes zijn vaak te groot bij de geboorte, waardoor de bevalling moeilijker kan zijn. Na de geboorte kan de baby een te lage bloedsuiker krijgen, dit kan schadelijk zijn. Ook kan de baby geel worden, dit gaat meestal na een paar dagen vanzelf weer over. Het kind heeft minder kans op deze problemen wanneer de bloedsuiker van de moeder goed onder controle is tijdens de zwangerschap.

Waar bent u naar op zoek?