Nieuws & Blogs
 
smart
industry

Subsidie digitale en circulaire industrie Overijssel

Subsidie voor Mkb-ondernemingen in Overijssel om stappen te zetten op het gebied van digitalisering en/of circulair ondernemen. 

Waarvoor

Voor de volgende activiteiten:

  • A: Het uitvoeren van digitaliseringsactiviteiten voor een onderneming die in Overijssel is gevestigd. Hiervoor moet u een Smart Industry Assesment laten uitvoeren. Deze is gratis.
  • B: Het uitvoeren van circulaire activiteiten voor een onderneming die in Overijssel is gevestigd. Hiervoor moet u een CIRCO-track of werkplaats circulair organiseren volgen.

Een aanvrager kan 2 keer subsidie aanvragen, 1 keer voor activiteit A en 1 keer voor activiteit B. Een verbonden onderneming van moeder-dochter-zuster onderneming wordt gezien als 1 aanvrager.

Voor beide activiteiten geldt een maximale bijdrage van € 10.000,- 


Voorwaarden Activiteit A - digitalisering 

  • U heeft een (EDIH) Smart Industry Assessment laten uitvoeren na 1 januari 2023.
    Een Smart Industry Assessment genoemd is het doorlichten van een onderneming door innovatie deskundigen. Het resultaat is een EDIH-digitaliseringsplan met een overzicht van de digitaliseringsmogelijkheden voor de onderneming. EDIH staat voor European Digital Innovation Hub. De EDIH is een initiatief van de provincies Overijssel en Gelderland waar in totaal 17 partners in Oost Nederland samenwerken. Een EDIH ondersteunt bedrijven in hun digitale verandering en doet dit zonder winstoogmerk. EDIH krijgt steun van de Europese commissie, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de provincie Overijssel. Een aanmelding voor een Smart Industry Assessment kan via: https://boostsmartindustry.nl/wat-kunnen-wij-voor-u-betekenen.
  • Het gaat om het digitaliseren van het productieproces.
  • Het moet gaat om één of meer van de volgende digitaliseringsactiviteiten:
    1. het digitaal koppelen van het aanbod, bedrijfsvoering en verkoop;
    2. optimaal beheren en gebruiken van data in de onderneming en het verkrijgen van actueel inzicht op diverse lagen in de organisatie;
    3. digitaal archiveren en digitaal op orde brengen van bedrijfsinformatie;
    4. het toepassen of verbeteren van Enterprise Resource Planning (ERP) of Manufacturing Execution System (MES) computerprogramma;
    5. het automatiseren van productieprocessen, door integrale toepassing van industriële automatisering en robotisering.
  • De digitaliseringsactiviteiten:
    • zijn in het EDHI-digitaliseringsplan van de aanvrager opgenomen;
    • worden uitgevoerd door een deskundige derde. Dit mag niet een moeder-dochter-zuster onderneming zijn waarmee de aanvrager verbonden is.
  • De vervanging van bestaande apparatuur wordt niet gezien als een digitaliseringsactiviteit.
     

Voorwaarden activiteit B - Circulair ondernemen

  • De CIRCO track is gevolgd na 1 juli 2022. 
    CIRCO track is een workshop-programma waarbij ondernemers kennis op doen over circulair ondernemen. Het is gedeeltelijk online en gedeeltelijk met fysieke bijeenkomsten. Per deelnemende onderneming wordt een CIRCO-actieplan opgesteld met een overzicht van de circulaire mogelijkheden voor de onderneming. Een aanmelding voor een CIRCO track kan via: https://www.circonl.nl/hub-netwerk-nederland/oost-nederland/.
  • Het gaat om het verder uitwerken van de mogelijkheden die in het CIRCO-actieplan of in het stappenplan uit de Werkplaats Circulair Organiseren van de aanvrager zijn opgenomen.
  • Het gaat om één of meer van de volgende activiteiten om zo de overgang naar circulair ondernemen te versnellen:
    • advies en ondersteuning om op een innovatieve manier producten of diensten te ontwikkelen die bijdragen aan een circulaire economie. Denk hierbij aan het hergebruiken van grondstoffen, het verminderen van afvalstromen, het verlengen van de levensduur van producten en het stimuleren van deeleconomieën;
    • het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek op het gebied van circulair;
    • advies en ondersteuning bij het verder ontwikkelen van een circulair verdienmodel. Dat is de manier waarop een onderneming geld verdient
  • De activiteiten:
    • zijn direct van belang voor de aanvrager. Dit betekent bijvoorbeeld dat een algemeen onderzoek over circulair niet voor de subsidie in aanmerking komt;
    • worden uitgevoerd door een deskundige derde. Dit mag niet CIRCO zijn of een moeder-dochter-zuster onderneming waarmee de aanvrager verbonden is.

 

Provincie Overijssel
Meer informatie over de subsidie