Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Zelfredzaam door robot Tessa

Hoe kan robot Tessa bijdragen aan meer zelfredzaamheid van mensen met NAH, ASS en/of LVB? Lees het in onze nieuwe internationale publicatie!

Mensen met NAH (niet-aangeboren hersenletsel), ASS (autisme) en/of LVB (een licht verstandelijke beperking) lopen in hun dagelijks leven veel tegen problemen aan rondom planning en het komen tot handelen. Ze vergeten bijvoorbeeld hun afspraken of weten niet waar te beginnen in het huishouden. Dat kost hen veel energie. Denk je maar eens in: elke dag anderen die je herinneren aan dingen die je liever vanuit jezelf al zou doen of voortdurend het gevoel achter de feiten aan te lopen.

Hoe kan robot Tessa bijdragen aan meer zelfredzaamheid? In de periode 2020-2021 volgde Academy Het Dorp binnen zorgorganisatie Siza 18 deelnemers die robot Tessa inzetten voor een persoonlijk doel. Bijvoorbeeld de afwas doen, genoeg water drinken of op tijd naar bed gaan. We volgden de vooruitgang op deze doelen en spraken met de deelnemers en hun begeleiders over wat Tessa deed voor het gevoel van zelfredzaamheid. De inzet van robot Tessa bood de deelnemers meer structuur, stimulans en eigen regie. Daarnaast zagen zij en hun begeleiders Tessa als positieve invloed op hun zorgrelatie.

Lees hier meer over dit onderzoek en de resultaten.

Infographic